Lagbanner
Nationalarenan, Friends Arena, 2024-07-07 14:00

AIK - Kalmar FF

Sommarlovet är slut
Återigen kommer Henok Goitom vikariera som huvudtränare

Sommarlovet är slut

Den Sverigelösa fotbollsfestivalen i Tyskland lider mot sitt slut och den helsvenska varianten tar vid. För AIK:s del väntar nästjumbon Kalmar FF i den allsvenska omstarten.

Den första halvan av allsvenskan 2024 såg länge ut som ett sjumilakliv in i framtiden. Istället utvecklade den sig till ett sjunkande skepp som vid några få tillfällen lyckades sänka några andra sönderskjutna skutor. Resultatet blev att tränaren Henning Berg lämnade självmant och nu står vi återigen med Henok Goitom som interimlösning. 

Min bild är att den gamla forwarden är mer benägen att underkasta sig klubbens sportsliga direktiv, vilket Henning Berg inte gjorde om man ska tro Thomas Berntsen. Henok är inte en taktiknörd med väldigt specifika ideér om hur bollen ska spelas utan en karismatisk ledare med som ingjuter respekt i en spelargrupp. På pappret kan det vara den perfekta lösningen på AIK:s tränarjakt och några goda resultat kan ge honom det permanenta jobbet.

Med det sagt tror jag att det lutar åt en inhämtad tränarlösning. Namn som Jens Gustafsson, Olof Mellberg och Ivan Prelec har legat i hatten men i övrigt är det relativt tyst angående potentiella kandidater. Det har kommunicerats att en ny tränare ska vara på plats inom de närmaste veckorna och det lutar inte åt att någon av de nyss nämnda kommer landa jobbet. Jag tror på ett wild card. Min gissning är ett i AIK-kretsar okänt namn kommer presenteras snart. Det var inte många som som spekulerade kring Henning Berg som potentiell tränare när det begav sig förra sommaren. 

Formationsmässigt kommer vi antagligen inte se några större förändringar mellan Henning Bergs och Henok Goitoms AIK. Däremot hoppas jag på fler offensiva ideér. AIK har oftast (nässtan alltid) använt sig av högerkanten som anfallsvapen och många motståndare har synat den strategin. Sen  måste någonting göras åt sorgebarnet som är försvaret. I träningsmatchen mot Sparta Prag ställde Henok upp med tre mittbackar, där Alexander Milosevic till slut fick göra comeback efter sin hjärnskakning. Laget släppte i vanlig ordning in tre mål, men jag tror att vi kan få ser mer treback framöver nu när vi har tre rutinerade pjäser friska. 

Kalmar FF anländer till den bärbenämnda Nationalarenan som nästjumbo och i likhet med AIK kommer de ledas av en interimtränare. Efter 10 poäng på 12 matcher valde Henrik Jensen att hoppa på jobbet som ass-tärnare i Burnley och de rödsvarta leds numera av den gamla ytterbacken Stefan Larsson. 

AIK är favoriter och men också piskade att vinna. Sluttampen av vårsäsongen kantades av matcher mot lag från den övre halvan men nu väntar ett på pappret enklare schema. Bortsett från dubbelmötet med ett högt flygande GAIS väntar Halmstad och Västerås de närmaste omgångarna. Det är dags att prestera nu. 

Jakob Bergelv2024-07-07 00:45:23
Author

Fler artiklar om AIK

Ett välregisserat drama
Fortsätt klättra i tabellen