Lagbanner
Nationalarenan, Friends Arena, 2023-06-04 15:00

AIK - Kalmar FF
1 - 1

Spaningar efter AIK - Kalmar: Ett litet steg bort från avgrunden

Spaningar efter AIK - Kalmar: Ett litet steg bort från avgrunden

AIK får med sig 1 poäng från mötet med Kalmar FF. En insats som är flera steg uppåt sedan tidigare, men resultatet skapar mest ett tomrum inom en. Nedanför kommer flera spaningar från matchen.

En bra insats
Normalt sätt ska AIK – Kalmar FF på Friends Arena vara en vinst för hemmalaget. Denna säsong ser det annorlunda ut. Ett AIK som härvar runt i botten och ett Kalmar som rider vidare på vågen från förra årets succé, så blir förutsättningarna helt annorlunda.

Trots en imponerande publiksiffra på över 20 tusen kändes förväntningarna på matchen ganska låga. Horribla insatser på plan som avlöser varandra från de svartgula ger ett tomrum inom en. Det blev därför en överraskning när AIK gick ut i första halvlek och faktiskt dominerade Kalmar. Det är fortsatt uddlöst framåt, men presspelet och energin från gnaget var inspirerande att se. Kalmar som gillar att rulla boll fick inte alls igång spelet pga AIKs aggressiva spel. Förmodligen den bästa halvleken sedan derbyt mot Hammarby.

Ett svagt resultat
Problemet är dock fortfarande att spelet i sista tredjedelen är för svagt. Trots ett massivt bollinnehav skapas det för lite. Visst, ett ribbskott och en missad straff gav känslan att verkligen ALLT går emot oss just nu, och visst förtjänade AIK att vinna matchen.
Men i det långa loppet måste fler halvchanser skapas. Ett konstant malande mot motståndarens mål kommer generera mål i det långa loppet, och Faraj ensam på topp är för lite.

Trots Kalmars få anfall så kom ledningsmålet tillslut, orättvist var det, men sådan är fotbollen. I just den stunden kändes hela AIK helt slutkört. Oavsett vad vi gör vill sig ingenting, som att det är menat att vi ska åka ur i år. Men AIK reste sig och satte 1-1 genom Magashy.
Ett svagt resultat i sig, men en insats jag hoppas truppen tar med sig framöver. Vi behöver all positivitet vi kan få nu.

Jimmy Durmaz
Bäst på plan kan jag tycka. Jimmy dirigerade anfallen och bröt mönster som han är värvad för att göra, och det känns som att han och Brännström begravt stridsyxan nu.
Bollar fördelade konstant ut mot Ayari och Modesto, det pekades hela tiden åt alla hål, och vad jag kunde se var Durmaz den enda som klappade och försökte peppa igång grabbarna när 0-1 målet kom.

Jag tror Durmaz har en plats i AIK. Vissa har klagat på att kontraktet ska rivas, men det finns kvalitéer hos landslagsveteranen som vi måste klämma ut. Till skillnad från andra ”stjärnvärvningar” har det inte handlat om skador utan interna konflikter mellan spelaren och tränaren. Jag hoppas framöver att detta är historia, för Jimmy behövs. En skada mot slutet fick han att gå av planen, förhoppningsvis inget allvarligt.

Ångesten växer
Trots en fin insats minskar antalet omgångar att sno åt sig poäng. AIK ligger på 7 poäng efter 11 omgångar. Genom historien har 2 av 3 lag åkt ut med denna poängmängd såhär långt in i serien. Den heliga 30 poänggränsen för att klara kontraktet innebär att AIK måste ta ca 1,58 poäng per match framöver, just nu har man 0,64 poäng per match. Det är en rejäl ökning som måste ske, och ju flera omgångar som går utan vinst, desto värre gräver vi vår grav till Superettan.


 

Andreas Ristare2023-06-05 10:38:36
Author

Fler artiklar om AIK

Ett välregisserat drama
Fortsätt klättra i tabellen