Lagbanner
Eleda Stadion, 2023-05-07 15:00

Malmö FF - AIK
3 - 1

Spaningar efter Malmö FF - AIK

Spaningar efter Malmö FF - AIK

AIK förlorar matchen mot Malmö och klubbens kris blir att djupare. Nedan följer ett antal spaningar från gårdagens match.

2 minuter av glädje
Det börjar bli uttjatat kring AIKs negativa trend kring bortamathcer mot Malmö, att vi aldrig vinner. Visst hoppas man varje år på att det är nu den bryts, men ingenting talade för detta i år. AIK med sin dåliga form och problematik mot ett Malmö som kanske är i sitt livs form, i alla fall på väldigt länge.

Det blev en drömstart för Gnaget när Omar Faraj tidigt i matchen ordnade en straff på egen hand. Faraj som var bäst på planen förvaltade straffen väl och skickade oväntat upp AIK i ledning tidigt i matchen. En glädje som blev kortvarig när Vecchia 2 minuter senare skickade in kvitteringen.
Ett mål som medförde en hel del frustration från AIK-spelarna då Malmös snabba friskpark togs 11 meter från ursprunglig position och flertalet svartgula mestadels stod och såg på när Malmö flög fram med bollen i banan. Ett domarmisstag absolut, men med den rutin spelarna på planen har bör de veta att misstag sker och så fort bollen är i spel är det fullt fokus som gäller. AIK har ingen annan än sig själva att beskylla för målet.

Malmö helt överlägsna
Malmö slog sedan till med både 2-1 och 3-1 innan halvtidspaus och skillnad i kvalitén mellan lagen var enorm. AIK gjorde det inte lättare för sig med de defensiva brister och individuella misstagen med målen. Björnströms brister blev tydliga när han både missade markering på Nanasi samt upphävde offisde vid 3-1 målet.

Egentligen gör AIK en helt okej i match. Personligen tycker jag trenden pekar uppåt spelmässigt och att förvänta sig att vi ska åka och ta poäng mot årets Malmö är orimligt. AIK är i år ett lag som kommer härva i det nedre skiktet av serien, och Malmö osar hög klass. Det går inte förvänta sig poäng i en sådan här match. Den var dömd att misslyckas på förhand, sedan hoppas man såklart på skräll, men igår var vi inte ens nära. Som sagt står AIK upp okej i matchen. Vi får in ett ledningsmål samtidigt som vi skapar vettiga målchanser. Men det var inte i denna match vi skulle klättra i tabellen.  

Ingen kontinuitet i startelvan
Brännström laborerar fortsätt med startelvan och det är fortsatt oklart vilken startelva AIK använder i år. Fischer och Guidetti är tilltänkta startspelare med hög status men det är tydligt de båda är stora floppar hittills. Fischer gick in från start men fick gå av i första halvlek, ett byte som blev en diskussion kring om skadan var verklig eller inte. Oavsett har vi nu två tunga investeringar som inte tränar 100 % och det visar sig på planen. Samtidigt sitter Jimmy Durmaz och nöter bänk match efter match. Tre tunga löneposter som inte bidrar och i nuläget endast kommer med negativa headlines i media.
Sommarens fönster för Berntsen kommer bli intressant att följa, och gissningvis kommer minst en av dessa får sitt kontrakt rivet.

Omar Faraj
En ljusglimt var Omar Faraj som var bäst på plan och visade att startplatsen är hans. Det var ett föredömligt slitande som gör honom värd att bära den svartgula tröjan i kommande match. Han är ingen direkt ”lirare”, men han är löpstark vilket gjorde att han ensam lät Malmös två mittbackar slita enbart pga honom. Han kommer orsaka frustration med halvdanna skott och ibland bristande teknik, men en riktig tank där framme behövs i nuläget när spelet inte flyter på. Någon som kan slita sig till frisparkar, tryck till en motståndare för att få igång laget och tilldela laget en straff, som igår.

AIK kan ligga sist efter 7 omgångar
Vinner Varberg samtidigt som IFK Göteborg tar poäng mot BP ligger AIK sist i Allsvenskan efter 7 omgångar. Brännström sa efter matchen igår att ”guldet är kört”. Ja, det är det definitivt, och att kolla upp mot topplaceringar är bara att glömma. Det handlar om att överleva denna säsong nu. Likt 2004 när AIK åkte ur var det liksom otänkbart att storlaget AIK ska åka ur högsta serien. Det är emot naturens lagar, men faktum är att AIK kan åka ur i år om det fortsätter såhär. Det väntar en ödesmatch mot IFK Göteborg nu, följt av bortamatch mot Degerfors sedan ett derby mot DIF. Ödesmatch efter Ödesmatch väntar nu och laget, fansen och hela klubben måste inse att det är allvar nu.  
 

Andreas Ristare2023-05-08 09:19:00
Author

Fler artiklar om AIK

Ett välregisserat drama
Fortsätt klättra i tabellen