Lagbanner
Nationalarenan, Friends Arena, 2021-05-02 17:30

AIK - Elfsborg
1 - 0

Spelarbetyg: AIK - Elfsborg
Dirigenten Bilal Hussein vidarebefordrar budskap från bänken.

Spelarbetyg: AIK - Elfsborg

AIK tog sin tredje hemmaseger på lika många försök efter straffmål från Sebastian Larsson. Nu är laget i toppskiktet av tabellen och har visat sig vara precis så tunga som man hoppats på Friends Arena.

Budimir Janosevic: 3
Den serbiska målvakten har knappt en svettig tröja efter matchen, men han gör det han ska. Visar prov på rutin när han tar tillfället i akt för att få tiden att gå genom att meddela domare Al-Hakim att det finns en känning i ljumsken.

Mikael Lustig: 3
Landslagsbacken har inte riktigt kommit upp i den nivå som han visade upp den föregående säsongen. Det är däremot en hög lägstanivå hos Lustig och han är klart godkänd idag. Hade dock velat se lite mer från honom i offensiven, något man fick göra i fjol. 

Sotirios Papagiannopoulos: 4
Är en jätte i försvaret och ligger rätt. Förlorar inte många dueller under 90 minuter och sa skämtsamt i intervju med Discovery+ efter matchen att han kanske orsakar sömnproblem hos Janne Andersson. Så långt skulle jag inte vilja dra det, men en bra insats från mittbacken. Har fortsatt problem med spelet med boll emellanåt och ska kanske försöka att spela lite lättare vid vissa tillfällen.

Alexander Milosevic: 4
Står för en ny fin insats och visar hur viktig han är och kommer att vara så länge han har på sig den svartgula tröjan. Tycker han, förutom att vinna dueller, har en fin passningsfot och ser nästan förvånansvärt snabb ut i vissa löpdueller. Lyckas, tillsammans med Sotte, hålla Elfsborg borta från de riktiga chanserna och gör det enkelt för Budimir. En av de spelare som börjat säsongen absolut bäst i AIK. 

Erick Otieno: 4
Fortsätter att dominera sin kant och ha ett övertag på motståndarnas kantspelare. Utnyttjar, som alltid, sin snabbhet i såväl defensiv som offensiv väg. Har ett otroligt elegant och läckert sätt att bara glida förbi sina motståndare med sin låga tyngdpunkt. Slår ett mycket fint inlägg som Goitom var nära på att kunna placera i nät. En fröjd att se honom spela fotboll för tillfället. 

Bilal Hussein: 4
Den unge mittfältaren fortsätter att leverera och var i mina ögon bäst på plan idag. Visar upp på en stor mognad och smarthet när han vågar få in boll på mitten när han står felvänd. Vinner även mycket boll och läser av situationer för att hitta upp bra “andra-ytor” vid upprepade tillfällen. Hade kunnat lämna planen med en assist om Stefanelli avslutat bättre på sin snett-inåt-bakåt passning efter att han själv vunnit boll högt upp på egen hand. Ska bli otroligt spännande att följa utvecklingen hos Billy, hoppas vi får se honom ett tag till innan han lämnar för utlandet.

Sebastian Larsson: 4
Den, för oss gnagare, lättälskade Sebastian Larsson drog idag på sig AIK-tröjan för 100:e gången fick även göra matchens enda mål. Det har blivit vana att räkna med mål när AIK får straff och Larsson steppar upp, det var inga undantag idag då han lugnt och behärskat kunde rulla in bollen bakom en storspelande Rönning i bortamålet. Är utöver målet inte riktigt så delaktig som man hoppats på, men gör som alltid en gedigen insats och får en fyra i betyg mest för målet och milstolpen. Vill verkligen passa på att lyfta på hatten för mittfältaren som varit AIK:s viktigaste spelare sedan hans ankomst och det är bara att njuta av att se honom spela fotboll i AIK. Utgick efter en timmes spel, men sa några lugnande ord i en intervju med Discovery+ när han menade på att det är en liten känning sedan tidigare och att det mest handlade om att inte riskera något.

Saku Ylätupa: 2
Yttermittfältaren som brukar blanda och ge under 90 minuter blixtrade knappt till vid ett enda tillfälle idag. Står för konstiga beslut och slarviga passningar. Han behöver se till att komma med i spel oftare och vara mer delaktig, för nu kan han försvinna under stora delar av matcherna. Trots några svagare insatser så tycker jag inte han är nära bänken i dagsläget, men visst måste han få upp sin lägstanivå och försöka att producera fler farligheter framåt.

Nabil Bahoui: 4
Gör sin bästa match för säsongen enligt mig. Frispelade Stefanelli i den första halvleken och borde därmed ha fått en assist. Har ett fint samarbete med Otieno då han själv centrerar och låter kenyanen komma runt på kanten. Visar återigen upp sin storhet i defensiven och ligger bakom målet då han först vinner boll för att sedan slå inlägget mot Stefanelli som får med sig en straff. Det var också glädjande att se honom utmana och avlossa med sin höger, något som han gärna får göra än oftare.

Nicolas Stefanelli: 3
Tycker att argentinaren återigen står för en fin match, men ska såklart inte lämna planen mållös. Kommer till ett friläge men får inte till avslutet som han vill och Tim Rönning kan parera skottet. Visar, som alltid, upp ett uppoffrande spel och det är just tack vare det som han får Al-Hakim att peka på straffpunkten. Är än en gång en bra uppspelspunkt och vänder bort motståndare för att sedan spela bollen vidare. Kunde utökat ledningen efter att ha fått en passning från Bilal, men ett svagt skott avväpnades av Rönning. Hade behövt göra ett mål för att nå ett högre betyg, men var bra i spelet.

Henok Goitom: 3
Lagkaptenen fick fortsatt förtroende från start efter den fina matchen mot Hammarby. Känns som att petningarna i de två första matcherna av seriespelet har fått honom att tagga till för jag tycker att han ser hungrigare ut än vad han har gjort på ett tag. Är smart i spelet, jobbar hårt och när även targetspelet fungerar så råder det inga tvivel om att han ska få fortsätta från start framöver. Borde kanske ha rakat in Otienos inlägg med pannan i den första halvleken, men Rönning stod för en svettig räddning. Var nära på att friställa Stefanelli, men passningen blev aningen brant. Henok lämnar planen med en fin prestation i ryggen.

Ebenezer Ofori (IN 60): 2
Kommer in till en matchbild där det inte längre är så mycket spel från hemmalaget och är därför svår att betygsätta. Under halvtimmen han fick så gjorde han varken bu eller bä.

Bojan Radulovic (IN 83)
För lite speltid för att bedömas.

Tom Strannegård (IN 93)
För lite speltid för att bedömas.

Filip Barkman2021-05-02 20:39:50
Author

Fler artiklar om AIK

Ett välregisserat drama
Fortsätt klättra i tabellen