Lagbanner
Nationalarenan, Friends Arena, 2021-08-02 19:00

AIK - Halmstads BK
1 - 0

Spelarbetyg: AIK - Halmstad
En nöjd Mikael Lustig efter tre poäng hemma mot Halmstad.

Spelarbetyg: AIK - Halmstad

AIK lyckades studsa tillbaka efter poängtappet mot Örebro, något som innebär att laget placerar sig som trea i tabellen och att man har tre raka segrar på hemmaplan.

1 - Inte godkänd 
2 - Godkänd 
3 - Bra 
4 - Mycket bra
5 - Overklig 


Budimir Janosevic: 2
För andra hemmamatchen i rad så lyckades Budimir hålla nollan, men det utan att utsättas för några större prov. Smärtsamt att se honom skjuta bollen ut från planen vid insparkar och rensningar, men gör trots det han ska och får därför godkänt.

Mikael Lustig: 2
Som alltid, det är åtminstone känslan hos undertecknad, så står Lustig för en stabil defensiv men en rätt svag offensiv. Han vinner sina dueller, står rätt, vänder spelet emellanåt, men kommer inte alls fram på sin kant i den utsträckning vi supportrar hade hoppats och trott. Han stod för en nästintill parodisk aktion då han fick skottläge, grips av panik likt Pertan när han kommer upp på offensiv planhalva, men istället för att skjuta väljer att spela bakåt. Tycker Lustig visar mer och mer att han nog är bättre mer centralt i en backlinje än ute till höger, även om han som sagt fortsatt är stabil.

Sotirios Papagiannapoulos: 3
Här har AIK en spelare som verkligen växlat upp under säsongens gång. Har varit en av lagets bättre spelare den senaste tiden och vinner i stort sett samtliga dueller som han ger sig in i, vilket han gjorde även nu mot Halmstad. Det är lätt att avfärda Halmstad som ett svagt lag offensivt utifrån antal gjorda mål, men jag tycker ändå att det finns spelare i den truppen som en backlinje verkligen behöver ha koll på. Tycker ibland att Sotte kan slarva med passningar, men överlag en fin insats från mittbacken.

Alexander Milosevic: 3
Även Milo gör som sin mittbackskollega en fin insats. De vinner majoriteten av duellerna och det var inte många gånger under matchen man kände sig orolig för Halmstad, något som är mycket tack vare just Milo och Sotte. Om de två får fortsätta att spela ihop sig kan AIK ha några säsonger framför sig med ett mittbackspar av högsta allsvenska klass. 

Erick Otieno: 3
Otieno som varit den kanske bästa spelaren av samtliga i AIK under säsongen har haft det något kämpigare i de senaste matcherna, inte minst med tanke på den olyckliga situationen borta mot Örebro. Även i gårdagens tillställning tyckte jag det ibland såg betydligt mycket mer osäkert och mindre självklart ut från vänsterbacken. Det var farliga bolltapp och slarviga passningar under den första halvleken. I den andra halvleken tycker jag sen att han höjer sig några snäpp och kommer till flera bra inlägg. Borde kanske lämnat matchen med minst en assist. Först slog han ett fint inlägg till bortre, men Säfqvist i Halmstadsmålet räddade Elbouzedis volleyavslut och sen så serverade han Stefanelli med ett lågt inlägg, men även då resulterade det hela med räddning från Säfqvist.

Bilal Hussein: 2
Likt Otieno så tycker jag att Bilal gått ner sig något snäpp de senaste matcherna. Han har inte alls haft samma grepp om matcherna och dikterar således inte spelet med sin spelförståelse och fina passningsfot som tidigare under säsongen. Ligger däremot bakom matchens enda mål med en fin crossboll till Goitom som i sin tur kunde nicka bollen vidare till Stefanelli. 

Sebastian Larsson: 2
Ingen dålig insats från Seb, men inte heller någon bra sådan. Ligger bakom för lite för att nå ett högre betyg än 2. Har några fina långbollar och smarta öppnande passningar, men tycker han i en match som denna ska kunna bidra än mer. Vi supportrar har blivit ruskigt bortskämda med Sebbes högerfot från död boll, något som gör att man lyfter på ögonbrynen när åtta hörnor från honom inte resulterar i några större lägen än vad de gjorde. Det viktigaste med gårdagens match, förutom att vinna, var nog att Seb inte tog någon varning i och med att det hade inneburit avstängning mot Djurgården. 

Zachary Elbouzedi: 2
Det var med glädje och optimism jag mottog beskedet om att Zach skulle få chansen från start, något jag även känner en dag efter matchen. Den snabbe irländaren visar något AIK har saknat där framme, nämligen speed och direkthet. Han kommer till flertalet inläggslägen, men där är kvalitén inte tillräckligt bra för att AIK ska kunna ta vara på chanserna. Är nära på att få kröna startdebuten med ett avgörande mål då han med sin högra bredsida mötte ett inlägg från Otieno på volley, men ett något tamt avslut avfärdade Säfqvist med en räddning. 

Sammanfattningsvis tycker jag att Zach står för en bra debut från start, men han når inte riktigt upp till en trea i betyg och det på grund av att slutprodukten inte riktigt var där.

Nicolas Stefanelli: 3 
Argentinaren inledde matchen piggt och var den som avlossade den första farligheten efter en fin hörnvariant från Seb, men Stefanelli kunde inte hålla nere bollen som gick över målet. Måltorkan, som ändå varit påtaglig, bröts i den 21:a matchminuten efter att Stefanelli petat in sin egna retur. Ska man vara lite hård mot honom så kan man verkligen hävda att det är ett ganska svagt avslut och lite turligt att han får ytterligare en chans till att göra mål, men det kan få vara en liten parentes bara. Bidrar fortsatt mycket i spelet och värderar oftast situationer rätt. Han har fler lägen i den andra halvleken, men antingen stod Säfqvist i vägen eller så missade han helt enkelt mål. Hoppas verkligen det kan lossna lite nu gällande målskyttet för Stefanelli.

Nabil Bahoui: 2
Nabil, som inte gjort många nöjda sen återkomsten, fortsatte på inslagen väg. Att inte prestera det vill säga. Har en aktion när han gör bort sin motståndare, men sedan avlossas ett skott som var närmre tredje etage än mål och så hade det inte sett ut för några år sedan. Strax innan Nabil fick utgå på grund av skada så tappar han boll i farligt läge och ger Halmstad en strålande möjlighet till kontring. Även om Nabil inte nått upp till någon bra nivå så är det givetvis så att man vill se honom starta i en match mot Djurgården. Han vet vad det innebär och har gjort mål mot dem förr. 

Henok Goitom: 3
Lagkaptenen gjorde det omöjligt för Bartosz att hålla kvar honom på bänken efter sina lysande inhopp i de senaste matcherna och känslan är att det kommer fortsätta att vara Goitom på topp framöver. Henok visade direkt från start ett bra targetspel och ett övertag mot Ante Johansson som var påtagligt. Just hans skicklighet som uppspelspunkt visade han prov på när han nickade ner bollen till Stefanelli som gjorde matchens enda mål. Även om det inte officiellt skrivs ner som Henoks assist på målet så är det självklart att det borde göra det, men eftersom Stefanelli dunkar in bollen först på retur så försvinner Henoks assist. Ytterligare en fin insats från Henok som fortsätter att stärka sina aktier och visst är han dundergiven från start mot Djurgården. 

Filip Rogic: 2 (in 41)
Tycker Rogic har oroväckande svårt ute på kanten och känslan är att det helt enkelt inte är en position för honom. Frågan jag ställer mig är var han ska spela i AIK? Med det sagt vill jag inte bli av med honom, men formationen känns inte som den optimala. Han lyckades komma till ett bra avslut bara någon minut efter sitt inhopp, men efter det uträttade han inte mycket.

Bojan Radulovic: 2 (in 78)
Fick hoppa in med dryga kvarten kvar och gör precis det han ska och det man kan förvänta sig, nämligen spela enkelt och vinna några dueller. 

Per Karlsson: (In 87)
För lite speltid för att bedömas

Tom Strannegård: (In 87)
För lite speltid för att bedömas

Något spelbetyg jag fått om bakfoten? Hur nöjd ska man vara med att placera sig som trea i tabellen efter 13 spelade omgångar? Hur ska lagets formeras mot Djurgården? Blir det derbyseger? 

Filip Barkman2021-08-03 17:14:12
Author

Fler artiklar om AIK

Ett välregisserat drama
Fortsätt klättra i tabellen