Hammarby - AIK
2 - 1

Spelarbetyg: Hammarby - AIK
John Guidetti efter en missad målchans i derbyt mot Hammarby.

Det väntade ett derby i kvartsfinalen av den inhemska cupen under måndagskvällen som slutade i förlust med 1-2. Redaktionen har betygsatt spelarna efter kvällens uttåg i Svenska Cupen.

1 - Inte godkänd
2 - Godkänd
3 - Bra
4 - Mycket bra
5 - Overklig

Kristoffer Nordfeldt: 2
Svårt att klandra målvakten vid 0-1 målet och andra målet som kommer från nära håll hinner han inte reagera på. Visar fina fötter de gånger vi tvingas använda honom i uppspelsfasen. Godkänd prestation av nummer 15.

Alexander Milosevic: 2
Lagkaptenen som spelade till höger manade på lagkamraterna i 96 minuter men det räckte inte till. Hamnade något snett vid 1-2 målet och lyckades inte blocka Erabis avslut. En av få spelare som visade vad matchen betyder för honom och laget. Godkänd.

Sotiris Papagiannopoulos: 2
Varken bu eller bä av den centrala mittbacken i dagens derby. Utifrån ett defensivt perspektiv får ”Sotte” godkänt men i spelet med boll finns en fortsatt otrygghet. Önskar att se mer av mittbacken de gånger motståndarna inte sätter en hög press för att undvika Durmaz/Hussein i en så pass djup position.

Jetmir Haliti (ut 82’): 3
Fick en något anpassad roll i kvällens match där han växlade mellan både mittback och mittfältare. Haliti fortsatte på samma spår som i matchen mot Varberg när han ständigt visar bollskicklighet och sprider trygghet i det offensiva spelet. Blev än mer involverad i den andra halvleken när AIK har ett större bollinnehav. En spelare som kommer bli nyttig om han håller sig skadefri.

Rui Modesto: 4
Defensivt lyckades högerbacken stänga sin kant. För dagen lagets främsta anfallsvapen då han ofta fyller på via sin kant och har flertalet kvalitativa inlägg som också resulterade i ett kvitteringsmål. Hade även några chanser att göra sitt första mål i AIK-tröjan men är inte tillräckligt skarp i dessa lägen. Lagets bästa spelare ikväll.

Vincent Thill (ut 63'): 2
Som i många andra matcher, bra i det korta passningsspelet men sista passningen i den offensiva tredjedelen landar sällan rätt. I en match som denna önskar man att just spelare som Thill tar för sig än mer för att skapa konkreta målchanser. Kunde lika gärna slutat med ett icke godkänt betyg men håller sig precis vid gränsen.

Aboubakar Keita (ut 45’): 1
Den centrala mittfältaren som nyligen anlänt till AIK fick chansen från start men står för en svag insats. Vann en fåtal dueller centralt i banan men hamnade snett alldeles för många gånger. Möjligt att Keita kan bli nyttig för Gnaget på sikt men imponerade inte under dagens match. Utbytt i slutet av den första halvleken på grund av en skada.

Bilal Hussein: 2
Kreativ på mittfältet som ständigt är ett alternativ i anfallsspelet. Hamnar i ett mellanläge i perioder av matchen, speciellt när hemmalaget kontrollerar spelet i den första halvleken. Blandar i kvalitet med sina aktioner under matchen.

Erick Otieno: 2
Vänsterspringaren som stod för en assist i matchen mot Varberg hade svårt att få utdelning ikväll. Synk mellan Otieno och medspelare fanns tyvärr inte där idag och då hamnar ytterbacken i ett svårt läge. En spelare som Viktor Fischer kan bli lidande när Otieno sällan slår in passningar centralt. Fortsatt bristfälligt inläggsspel som blir tydligt i jämförelsen med Modesto. Får ett godkänt betyg då han försvarsmässigt visar hög kvalitet.

Viktor Fischer: 1
Hade svårt att komma in i matchen inledningsvis när laget inte nyttjade den inlånade dansken. Lyckas arbeta sig in successivt och får två lägen att kvittera matchen i slutskedet av matchen men lyckas inte sätta dit bollen. Minuspoäng när Fischer tydligt blev den som tappade markering vid 0-1 målet.

John Guidetti: 3
Får en bra möjlighet att ge AIK ledningen tidigt i matchen efter inlägg av Modesto men räddades av Dovin. Fortsatt ett starkt bidragande i offensiven och är högst involverad när han stör hemmalagets försvarare vid kvitteringsmålet. Tillsammans med Modesto var Guidetti lagets främsta hot och det märks att anfallaren med en försäsong bakom sig blir att räkna med framöver.

Inhoppare:

Jimmy Durmaz (in 46’): 4
En spelare som förändrar matchbilden. Med sitt passningsspel och initiativtagande bidrar han till att AIK får ett större bollinnehav som omvandlades till målchanser. Sätter bland annat upp Guidetti i ett bra läge i den andra halvleken där hemmalagets målvakt står för en makalös räddning.

Omar Faraj (in 63'): 1
Svårt att komma in i matchen. Vanligtvis brukar Faraj med sin riviga spelstil lyckas skapa målchanser på egen hand men under dagens drabbning blev inte fallet så. Drar på sig en del frisparkar i lägen där AIK trycker på för en kvittering.

Axel Björnström (in 82’): Spelade för kort tid för att betygsättas.