Lagbanner
Jämtkraft Arena, 2021-05-17 18:30

Östersund - AIK
1 - 2

Spelarbetyg: Östersund - AIK
Målfirande i Östersund efter Goitoms mål.

Spelarbetyg: Östersund - AIK

En fin inledning i Östersund bäddade för tre efterlängtade poäng för AIK. En match som kändes vattentät blev onödigt spännande efter en jättetavla signerad Janosevic. Efter sju spelade omgångar är AIK med på allvar i toppen.

1 - Inte godkänd 
2 - Godkänd 
3 - Bra 
4 - Mycket bra
5 - Overklig

Budimir Janosevic: 1

Det har svängt mycket kring Budimirs vara eller icke vara som förstemålvakt i AIK de senaste omgångarna. En svag insats mot Norrköping svarade han upp med en fin insats mot Malmö, men visst visade han idag att serben mellan stolparna är en säkerhetsrisk för ett i övrigt bra AIK-försvar. Från att gå till en kassaskåpssäker trepoängare så fick han samtliga med svartgul lagtillhörighet att svettas sista kvarten. Får undertecknad bestämma så är det Haugaard som får dra på sig handskarna mot Mjällby i nästa match.

Mikael Lustig: 2
Gör ingen dålig match idag, men visst ska det finnas betydligt mycket mer att hämta från landslagsbacken och så har det varit under hela säsongen. Även om Lustigs främsta egenskaper ligger i defensiven så bör han kunna komma runt på kanten i offensiv riktning fler gånger än vad han gör. Om någon inför säsongen hade sagt att Lustigs ytterbackskollega, Otieno, skulle vara dominant dem emellan så hade jag inte trott mina öron.

Alexander Milosevic: 3
Känns som att man kommer kunna sätta en trea, eller uppåt, på mittbacken säsongen igenom. Radar upp stabila insatser på hög och är så självklar i allt han gör. Utöver att vara en ledare och skicklig i det defensiva så är han fin i spelet med boll.

Sotirios Papagiannopoulos: 3
Gör likt Milosevic få misstag under 90 minuter och imponerar stort i duellspelet. Till skillnad från Milo så slår han bort en del onödiga passningar, något han även gjort under tidigare matcher.

Erick Otieno: 3
Superlativen börjar ta slut för Otieno som fortsätter att äga sin kant fullständigt. Förlorar inte en löpduell och tar undan allt i offensiv väg på Östersunds högerkant. Hade behövt lite mer delaktighet i offensiven för att nå en fyra.

Ebenezer Ofori: 3
Fick i Sebastian Larssons frånvaro göra sin andra start för säsongen, något han svarade upp med en fin insats. Perfekt match för honom att få då AIK styrde och ställde, framförallt inledningsvis, och även en perfekt match för AIK att vara utan den avstängde Larsson. Hade ett fint samarbete med Billy matchen igenom och agerade nästan likt en vattenspridare då han fördelade bollar från mitten ut till kanterna. Ghananen låg även bakom båda målen som AIK gör, till det första slår han en lysande passningen till Goitom som sedan leder till mål och i uppbyggnaden av den andra slår han även där en öppnande passningen efter fint samarbete med Bilal.

Bilal Hussein: 3
Är tillsammans med Otieno det stora utropstecknet hittills på säsongen och fortsätter att ta steg i varje match. Är en otroligt smart spelare som läser såväl offensiva som defensiva situationer på ett lysande sätt. Jag börjar bli lite stressad över att inget kontrakt signats, det måste bara ske!

Saku Ylätupa: 4
Finländaren som ofta blandar och ger mellan matcher, och även i matcherna, stod idag för en riktigt fin insats och är högst delaktig i lagets båda mål. Ledningsmålet kom till efter att Ylätupa tvingat Aly Keita att släppa en retur som landade hos en fristående Strannegård och till det andra så slog han en magnifik genomskärare som Goitom kunde peta in. Har utöver det ett fint inlägg till Goitom som nickades på täckande försvarare. Ylätupa som varit bäst i matcherna där vi mött aningen sämre motstånd i Östersund och Degerfors skulle behöva växla upp även mot svårare motstånd. Är matchens lirare i mina ögon.

Tom Strannegård: 3
Den unge yttern som haft det allt annat än lätt den här säsongen fick idag förtroendet från start och svarade upp det med att göra sitt första mål i allsvenskan. Målet, som inte lär bli hans snyggaste, var inte särskilt svårt men han befann sig på rätt plats vid rätt tillfälle efter retur. Utöver kassen så hände det inte speciellt mycket runt Strannegård, men han lägger ner ett stort arbete och förhoppningsvis kan även målet ge lite välbehövligt självförtroende.

Nicolas Stefanelli: 2
Ytterligare 90 minuter utan mål får den ettrige anfallaren, men idag var väl en av få matcher man kände att det faktiskt inte sumpats några lägen. Stod för en magisk klackpass till Ylätupa, vilket ledde till Strannegårds mål. Tycker att han stundtals är fortsatt fin i spelet och kan ju ta sig ur trånga situationer som få andra. Hade behövt vara mer delaktig i farligheter för att få högre betyg, men fullt godkänd.

Henok Goitom: 3
Kapten Goitom visar varför han ska vara AIK:s förstaval när det kommer till anfallspositionen. Man ser tydligt hur smart han är i spelet och även hur han gör sin omgivning bättre. Fick idag även göra det som visade sig bli segermålet efter att ha blivit läckert framspelad av Ylätupa. Det ska också sägas att avslutet han står för är allt annat än lätt, även om han har lite tur i situationen. Blandar tyvärr lite för mycket då han ibland bjuder på otroligt imponerande aktioner och sedan den raka motsatsen bara sekunder senare.

Stefan Silva (IN 63)
För lite speltid för att bedömas.

Bojan Radulovic (IN 83)
För lite speltid för att bedömas.

Per Karlsson (IN 83)
För lite speltid för att bedömas.

Erik Ring (IN 95)
För lite speltid för att bedömas.

Håller ni med om betygen? Vem vill ni ska vakta buren i nästa match?

Filip Barkman2021-05-17 21:22:52
Author

Fler artiklar om AIK

Ett välregisserat drama
Fortsätt klättra i tabellen