Lagbanner
Jämtkraft Arena, 2023-02-26 15:15

Östersund - AIK
0 - 3

Spelarbetyg: Östersunds FK - AIK
John Guidetti som var inblandad i samtliga mål i dagens match mot Östersunds FK.

Spelarbetyg: Östersunds FK - AIK

Det blir till slut en komfortabel seger när AIK besegrade Östersunds FK med 3-0 i Svenska Cupens andra omgång. Målen gjordes av John Guidetti och Viktor Fischer på Jämtkraft Arena när AIK tog sin första seger i tävlingssammanhang. Redaktionen har betygsatt spelarna utifrån dagens match. 1 - Inte godkänd 2 - Godkänd 3 - Bra 4 - Mycket bra 5 - Overklig

Kristoffer Nordfeldt: 3

Stabil insats av den erfarne målvakten som får hålla nollan trots att han inte sattes på prov under matchen. 

Robin Tihi: 3

AIK-fostrade mittbacken fortsätter att ta kliv i sitt spel. Tihi agerar ofta väldigt moget i sin roll, står rätt i sitt positionsspel samt visar trygghet med bollen de gånger han ansvarar för speluppbyggnaden. 

Alexander Milosevic (ut 55’): 3

Glädjande att få se lagkapten Milosevic återfinna sig i startelvan i tävlingssammanhang och stod minst sagt för en bra insats. Mittbacken visade återigen sin trygghet i backlinjen och höll tätt bakåt innan han tvingades utgå efter en smäll i nacken vid en fast situation. Står för en viktig block i den första halvleken när hemmalaget fick sin bästa målchans. Förutsatt att bytet var en säkerhetsåtgärd och att kaptenen kan fortsätta spela framöver, blir det tveklöst lagets viktigaste kugge under kommande säsong.

Jetmir Haliti: 2

Mittbacken som ska kunna driva upp boll och stå för uppspel med sin passningsfot får inte utrymme för sitt spel i denna match. Förvisso spelar han på fel kant vilket inte är optimalt för honom och resulterar i vissa fall att han hamnar fel när motståndarna sätter sin press. Potentialen i spelaren finns definitivt där men mot bättre motstånd kommer det också krävas en bättre prestation från Haliti.

Rui Modesto: 2

När mycket av spelet går via centrala spelare som Durmaz, Fischer och Guidetti får varken Modesto eller Otieno ut sitt yttersta. Löper på bra längs sin högerkant men kommer inte till lika många farliga lägen i jämförelse med tidigare matcher. Godkänd insats av Rui.

Vincent Thill (ut 55’): 2

Inleder matchen bra i den ytan han verkar trivas som bäst i men hamnar lite utanför ju längre matchen går. Thill som har kreativiteten och bolltryggheten som största styrka bör kunna nyttjas ännu bättre av sina medspelare då han ofta befinner sig i bra lägen. Får stundtals visa sin kvalitet, bland annat när han frispelar Guidetti som blir avblåst för offside med minsta marginal. Utifrån den roll på plan samt den spelartyp Vincent Thill är, finns det en rimlighet att börja ställa krav på poäng från den centrala mittfältaren men när poängen uteblir fyller Thill ingen större funktion. Blev utbytt efter 55 minuter.

Jimmy Durmaz (ut 75’): 4

Dagens bäste spelare på mittfältet visar att han nu trampat igång sitt maskineri efter två sämre insatser under träningslägret i Portugal. Mittfältaren var aktiv och ledande i speluppbyggnaden tillsammans med Hussein som kunde varva spelet med att starta igång anfall men även kontrollera matchen i form av bollinnehav. Märkbart från Durmaz spel i dagens match är hans passningar genom motståndarnas lagdelar när han ofta hittade Fischer alternativt Guidetti i rätt ytor. Han var en drivande faktor i de anfall som hade ett bra flyt i form av ett kontrollerat ”one-touch” spel. Den typen av spelare har en högre risk i sitt passningsspel vilket kan innebära en viss felprocent som får sägas är acceptabel förutsatt att resterande delar klaffar.

Bilal Hussein: 2

Verkade trivas tillsammans med Jimmy Durmaz på mittfältet. Man ser dock att Hussein är något ovan i en mer framskjuten roll då han stundtals inte lyckas med den sista passningen/touchen. Som i många matcher önskar man att se mer av Bilal som besitter en potential av högre klass än dagens match. 

Erick Otieno: 2

Fick chansen att starta i stället för Axel Björnström och i vanlig ordning en pigg kantspringare som ständigt vill fylla på i offensiven. I vissa situationer är han lite för snabb för sitt eget bästa då han ena stunden hamnade i en offside-situation och andra gånger inte får tillräckligt bra kvalitet på sina inlägg för att nå en medspelare. Detta är något Otieno måste utveckla om han vill behålla sin plats i startelvan.

Viktor Fischer(ut 75’): 4

I sin första startdebut i AIK-tröjan kunde Fischer fortsätta på den nivån han visade i sitt inhopp mot VSK. Något slarvig i inledningen av matchen men utöver det visar anfallaren en hög klass i spelet tillsammans med sin nya partner Guidetti. Ständigt aktiv och vill delta i det offensiva spelet som han också får göra när han är involverad i straffsituationen men framförallt sätta dit både sitt första och andra mål. Under matchen ses sekvenser som visar att Fischer har en bit kvar till sin toppform men det är ingen som tvekar på att när den väl nås, kan detta bli Allsvenskans bästa spelare.

John Guidetti (ut 75’): 4

En revanschsugen Guidetti som visade hunger, löpvilja och spelglädje i dagens match. I sin tydligare roll som nia med Fischer något bakom visade dessa två att samarbetet bådar gott inför framtiden. Den lekfullhet som fanns i dagens match gav också resultat när Guidetti fixar straffen som han själv sätter i mål, är involverad i det andra målet samt en framspelning till Fischers 3-0 mål. Bidrar med sin erfarenhet på planen när han ständigt vill guida och styra sina medspelare för lagets bästa.

Inhoppare

Sotiris Papagiannopoulos (in 55’): 2

Ersatte lagkapten Milosevic och står för ett bra inhopp när han tillsammans med sina mittbackskollegor stängde igen matchen under den andra halvleken.

Omar Faraj (in 55’): 2

Inblandad i 2-0 målet när målvakten räddar Farajs avslut som Fischer kunde stöta in. Fullt godkänd insats.


Jesper Ceesay (in 75’): Spelade för kort tid för att betygsättas

Elias Durmaz (in 75’): Spelade för kort tid för att betygsättas

Taha Ayari (in 75’): Spelade för kort tid för att betygsättas

Vad tyckte ni om matchen? Vilka spelare tyckte ni var bäst i dag?

Nabil Osman 2023-02-26 17:48:09
Author

Fler artiklar om AIK

Ett välregisserat drama
Fortsätt klättra i tabellen