Lagbanner
Nationalarenan, Friends Arena, 2021-07-18 17:30

AIK - Kalmar FF
2 - 0

Spelarbetygen efter AIK - Kalmar
Spelarna i AIK tackar av Norra stå efter segern.

Spelarbetygen efter AIK - Kalmar

För andra veckan i rad så spelade AIK hemma på Nationalarenan framför publik och det slutade med ny seger. AIK fick knappt känna på bollen i den första halvleken, men laget skulle få bättre kontroll i den andra. 2-0 blev resultatet, ett rättvist resultat utifrån från målchanser.

1 - Inte godkänd 
2 - Godkänd 
3 - Bra 
4 - Mycket bra
5 - Overklig 


Budimir Janosevic: 2
Den starkt ifrågasatte Janosevic fick idag hålla nollan, men det var inte jättemycket att göra för den serbiske målvakten. Den första aktionen han tvingades stå för kom egentligen efter en timmes spel och där släpper faktiskt Budimir en farlig retur på ett svagt avslut. Står sedan för en svettigare räddning när en kvart återstod av matchen då han räddar ut ett välplacerat avslut till hörna. Det var skönt att se honom dundra iväg bollen så fort han blev någorlunda stressad istället för att försöka spela med höga risker som tidigare. Viktigt för honom och AIK att hålla nollan.

Mikael Lustig: 2
Det känns som att Lustig haft svårt att komma upp i samma nivå som han höll när han anslöt till AIK förra säsongen. Den rutinerade högerbacken står ju sällan fel, men tycker han bör vinna fler dueller än vad han gör och kanske framförallt hota mer framåt. Har ett bra inlägg i första halvleken till Nabil, men utöver det händer det inte mycket i offensiv väg. 

Sotirios Papagiannopoulos: 2
Matchens gigant i förra matchen mot Varberg blandade och gav under dagens tillställning. Mittbacken var stundtals en gigant som täckte undan motståndare som om det vore juniorer han mötte, men han stod även för en del felpassningar och det var också det som tvingade honom till att kapa Berg i ett farligt frisparksläge, något som också resulterade i gult kort.

Alexander Milosevic: 3
Milosevic som saknades mot Varberg återfanns i startelvan, något han svarade upp med att nicka in ledningsmålet efter en hörna, vilket han var nära på att göra redan någon minut tidigare, men då stod stolpen i vägen. Har en lysande djupledsboll till Nabil i första halvlek, men Nabil nådde inte riktigt fram för att kunna ta vara på passningen. Står likt sin mittbackskollega för en del felpass, något som kan bero på hur pass lite boll laget hade och hur svårt Kalmar faktiskt gjorde det för oss. Jag tycker även att både Milo och Sotte hade kunnat följa med droppande anfallare i Kalmar lite mer, för det var under stora delar av matchen så att Kalmar spelade helt utan spets. Nosar på en fyra i och med mål samt hållen nolla, men sätts inte heller på några större prov defensivt och slår bort en del passningar.

Erick Otieno: 3
Det går inte att sluta imponeras av Otieno. Idag stod han inte för sin mest dominanta insats, men jag tycker han visar prov på sin mångsidighet. Förutom att transportera boll över stora ytor så var han klok i defensiven och vann förvånansvärt många nickdueller. Fick, efter byte av formation i den 64:e matchminuten, spela wingback och kom därefter till fler farliga lägen för inspel i boxen. Det var även nära att ge utdelning då han slog in bollen i straffområdet till Nabil, men den sistnämnde träffade täckande spelare i Kalmar. Hade varit spännande att se AIK, åtminstone i vissa skeden eller mot vissa motståndare, med Otieno och Kahl som wingbacks. Hur länge får vi se honom i AIK? Tycker det viskas förvånansvärt lite om honom. 

Bilal Hussein: 2
Det här var inte en match som passade spelskickliga Bilal. Kalmar trillade runt boll på ett nästan parodiskt sätt stundtals och Bilal tillsammans med Larsson hade otroligt svårt att få grepp om spelet på mittfältet. Han står för en del felbeslut när det kommer till vem han ska slå bollen till och slår ibland bort bollen till Kalmar. Väger ibland lite tunt i duellspelet, även om han ibland lyckas bryta boll tack vare sin spelförståelse. 

Sebastian Larsson: 4
Som jag var inne på i Bilals betyg så hade AIK:s mittfält svårt att ta tag i matchen och få igång ett eget spel, inte minst under den första halvleken. Men som vid flertalet andra matcher så blir ju Sebs högerfot direkt avgörande. Är sånär att tilldelas en assist efter lagets första hörna, men istället så blev det en nick i stolpen från Milosevic. Bara minuter senare var det dags för Seb att gå ut till samma hörnflagga för att slå ytterligare hörna, även den här gången träffade den Milos panna, men nu med mål som resultat. Gör som alltid ett otroligt jobb i spelet utan boll och avvärjer Kalmar vid flera tillfällen. Veteranen fick även placera spiken i kistan genom att dunka in 2-0.

Nabil Bahoui: 2
Som alla vi supportrar vet så har det inte gått att känna igen Nabil om man jämför honom med den Nabil vi lärde känna under tidigare sejourer. Tycker han fortsatt har svårt att vara konstruktiv i anfallsspelet, det tas felbeslut, farten och självförtroendet är inte riktigt där heller. Med det sagt så var Nabil den spelare som hotade mest under den första halvleken och det med ett volleyavslut och en nick, men båda kunde enkelt tas hand om av av Lukas Hägg Johansson i Kalmarmålet. Däremot tycker jag att han ska få kredd för sitt jobb i defensiven och att han faktiskt står för en del brytningar, men visst så ska man kunna kräva mer av honom framåt, det utgår jag från att även han gör.

Nicolas Stefanelli: 3
En av de bättre i spelet idag i mina ögon. Är den som inleder pressen och ofta den som även vinner bollen. Är även skicklig på att kunna lugna ner spelet genom att sansat och behärskat få kontroll på bollen, kanske lura en motståndare och sen spela i sidled eller bakåt. Kommer dessvärre lite för långt ner i planen stundtals, något som gör att anfallsspelet stundtals känns obefintligt. Är även den som gnuggar fram hörnan till 1-0.

Filip Rogic: 1
Om det här inte var Bilals match så var den verkligen inte Rogic. Mittfältaren som senast stod för ett direkt avgörande inhopp mot Varberg kom idag inte alls till sin rätt ute till höger. Jag tror tanken var att han skulle bidra i presspelet, något han gjorde ibland, men det blev inte alls den effekt som man hoppats på. Var slarvig med bollen och kom inte med något konstruktivt framåt. Hoppas och tror vi får se en annan Rogic framöver och kanske inte heller ute till höger.

Bojan Radulovic: 1
Anfallaren har fått mycket beröm för sina insatser och mål de två föregående matcherna, men det här var inte bra. Lyckas inte alls få fast bollen på dem långbollar som måttas mot honom. Passningsprocenten kan inte ha varit hög den heller och jag tror det är svårt att få ihop en handfull bra prestationer från honom idag. Insatser som denna tror jag vi kommer få se fler av från Bojan, men med det sagt så kommer han även göra fler mål och bättre matcher.

Inhoppare:

Henok Goitom: 4 (IN 65)
Visar direkt hur en targetspelare ska agera, något han inte alltid gjort den senaste tiden, genom att vinna dueller och själv suga ner bollen samtidigt som motståndare omringar honom. Han vinner boll, löper i djupled och fixar frisparkar i bra lägen. Gör precis som den förra matchen efter att ha blivit inbytt en otroligt läcker assist, den här gången helt på egen hand då han vann boll, gjorde en gubbe och för att sedan servera Larsson som tog vara på chansen. Frågan är om det är såhär AIK ska nyttja honom, som inhoppare det vill säga, men samtidigt så går det inte att hålla honom borta från startelvan när Bojan står för en sådan här insats.

Eric Kahl: 2 (IN 64)
Kommer in som wingback ute till vänster och gör det han ska. Bryter bollen några gånger och tar fram bollen vid något tillfälle. Ett inhopp som fick den effekten den skulle och med det sagt utan att han briljerade. 

Zachary Elbouzedi: 3 (IN 85)
Den nyanlände irländaren med det knepiga namnet fick göra sin debut och visst såg det lovande ut! La benen på ryggen så fort han fick bollen och erbjöd något som AIK saknat hos spelarna i anfallet, nämligen speed. Det är alldeles för tidigt att dra några större växlar, men ett inhopp och debut med mersmak var det vi som supportrar fick se. 

Saku Ylätupa: (IN 89)
För lite speltid för att bedömas.

Något betyg ni inte håller med om? Ska Goitom starta nästa match? Vad tyckte ni om Elbouzedis inhopp?

Filip Barkman2021-07-18 21:39:19
Author

Fler artiklar om AIK

Ett välregisserat drama
Fortsätt klättra i tabellen