Lagbanner
Spelare in, spelare ut: Det senaste från AIK:s transferfönster
Ismael Diawara, AIKs nya målvakt.

Spelare in, spelare ut: Det senaste från AIK:s transferfönster

Nytt år är äntligen här och vi kan lägga 2023 bakom oss! Ett plågsamt och bortkastat år. Sillyn är igång och hittills har vi presenterat fyra nyförvärv och sagt adjö till lika många. Efter säsongens slut sa Berntsen i intervjuer att han planerade för sex nya spelare och ett större antal avsked. Han var dessutom tydlig med att den ekonomiska situationen för närvarande inte tillåter oss att spendera stora transfersummor; istället kommer vi huvudsakligen behöva rekrytera spelare utan kontrakt.

Om vi börjar med spelarna som lämnat så är det inga större utropstecken: Haliti, Kabuye, Kimpioka och Brolin. Personligen hade jag gärna sett en förlängning med Brolin, men om spelaren själv inte vill så finns det inte mycket att göra åt det. Ett kontrakt erbjöds från AIK och Samuel valde istället Kalmar.
Jetmir Halitis tid hos oss präglades mestadels av skador och kan i stort sett summeras som misslyckad. Kimpioka värvades sista dagen av vinterfönstret 2022; han anlände samtidigt som Jordan Larsson och fick en del chanser under Bartozs ledning men kom aldrig upp i nivå. Med tanke på ålder och bakgrund verkade profilen vara helt rätt rekrytering, men tyvärr lyckades inte Benji färga i AIK.
Kabuye var under fjolåret utlånad till Östersund och gjorde fyra mål på 29 spelade matcher, främst som inhoppare. Om man inte får en ordinarie tröja i Superettan är man inte redo för AIK. Vi önskar Calvin lycka till i Sandviken och hoppas på ett återseende om ett par år.

Andra spelare som ryktas lämna: Otieno, Nordfeldt, Keita, J. Durmaz, Magashy, Elbouzedi, samt att det finns intresse för Modesto och Kusi-Asare.
Spelare som behöver lämna för speltid: Andersson, Meja, Dabo, Faqa, Aviander, E. Durmaz och kanske Fessaihe (verkar tyvärr missa större delen av säsongen pga skada).

De spelare som har anslutit hittills är: Tiedemannn, Celina, Ellingsen och Diawara.

Om vi börjar med den mest oväntade värvningen, Diawara, tolkar jag det som att Nordfeldt kommer lämna under detta fönster. Det känns otänkbart att Diawara skulle lämna ett MFF som spelar i Europa för att vara reserv i AIK. Med tanke på Nordfeldts lön så kan han inte sitta på bänken. Dessutom tror jag inte att han återvände till Sverige för att vara andravalet, det enda rimliga är att han lämnar.
Isamael Diawara är en 29-årig Örebroare som fick ett relativt sett genombrott 2019 i Degerfors. Efter att ha varit med och spelat upp Degen till Allsvenskan 2020 så vaktade han målet första halvan av säsongen 2021 innan han värvades till MFF i augusti samma år. Sedan dess har han varit andravalet bakom Johan Dahlin men har fått en del speltid på grund av skador. Men med tanke på att han är 29 år har inte Diawara en jätteimponerande CV. Han har totalt spelat 31 matcher i Allsvenskan (färre än Brolin) och 53 i Superettan. Det ska dock tilläggas att han har presterat bra i både Svenska Cupen och i Europa för MFF. Det känns definitivt som ett spännande nyförvärv.

Martin Ellingsen fyller 29 år i maj och har mestadels spelat som defensiv mittfältare, men även som mittback. Han kommer senast från Molde där han gjort över 100 matcher; innan dess tillhörde han Kongsvinger. Den stora orosmolnet kring Martin är hans skadehistorik. Han missade hela 2018 på grund av en ankelskada, större delen av 2021 med en knäskada innan han kom tillbaka för att dra korsbandet som höll honom borta under hela 2022 och halva 2023. Han gjorde comeback i somras och har sedan dess varit helt ordinarie i Elitserien och Europa League, utan bakslag. Om hans kropp håller så tror jag att han kommer vara en riktigt bra Allsvensk spelare, men det finns definitivt frågetecken här.

Celina och Tiedemann bekantade vi oss med under hösten. 27-årige Celina har en minst sagt brokig karriär men har ändå fått en hel del speltid i sina klubbar. Han har spelat över 100 matcher i Championship, över 30 i franska Ligue 1 och lika många i engelska League One. Närmare 30 i Eredivisie (Twente) och närmare 20 i Turkiska Süper Lig (Kasimpasa).
Bersant lär ta en startplats i AIK och jag förväntar mig både mål och assist från den offensiva dribblern som kan användas både till vänster och centralt.

Benjamin Tiedemann Hansen är en dansk mittback som fyller 30 år i februari. Han lämnade Nordsjælland för norska Haugesund 2019 och har sedan dess spelat över 120 matcher i Elitserien för Haugesund och Molde. Han kom till oss på lån i somras och avslutade säsongen med ett par imponerande insatser. Han verkar vara en naturlig ledare och är trygg med bollen. Frågan är om det verkligen behövdes förlängas med Sotte och signa Tiedemann, när vi har Sichenje som kommer från en fin säsong i Finland. 

Alla fyra nyförvärven är duktiga spelare som håller hög Allsvensk nivå när de är i form. Det jag undrar över är åldersstrukturen på truppen; Berntsen var tydlig efter säsongen med att vi behövde föryngra. Det blir då dubbla budskap när det yngsta nyförvärvet fyller 28 år i år.
Det lär bli ett par värvningar till, åtminstone en vänsterback om Otieno lämnar. Det har även ryktats om Ismaila Coulibaly, men frågan är om det fortfarande är aktuellt med tanke på värvningen av Ellingsen, plus att vi redan har Ali som backup på den positionen.

Sillyn är i full gång och det kommer att hända en hel del under de kommande veckorna. Jag förväntar mig en rejält nedbantad trupp innan cupen drar igång om 45 dagar. Låt oss gå in i den tävlingen redo för en gångs skull!

Albin Johnsén2024-01-04 10:32:29
Author

Fler artiklar om AIK

Ett välregisserat drama
Fortsätt klättra i tabellen