Lagbanner
Utlånade Samuel Brolin inför sin säsong 2021: ”Målet är att jag ska ha startplatsen i AIK 2022”
Samuel Brolin ska göra allt i sin makt för att bli nummer ett i Mjällby AIF.

Utlånade Samuel Brolin inför sin säsong 2021: ”Målet är att jag ska ha startplatsen i AIK 2022”

AIK:s unge målvaktstalang Samuel Brolin stod för en stark säsong på lån i Akropolis föregående säsong. Nu ska han ta ytterligare kliv i sin utveckling, dem kliven ska han ta i Mjällby AIF under denna säsong. – Jag hade en fin säsong ifjol och målet är att fortsätta bygga vidare på mitt självförtroende.

Det finns knappast något att klaga på när det gäller Samuel Brolins säsong 2020 i Akropolis. Både AIK och han själv fick en maximal utväxling på det lånet, Samuel fick viktiga minuter i seniorfotboll och gjorde det med bravur.

Nu är det en ny säsong och nya möjligheter för honom att utvecklas. Han tog flyttlasset ner till Mjällby i vintras och jag tänkte att det var läge att slå en signal till honom. 

Hur har den första tiden varit i din nya klubb? 
– Det har bara varit bra kan jag säga, en väldigt fin miljö att vara i med dessutom fint folk runtomkring föreningen. Jag har blivit varmt välkomnad och omhändertagen av alla inblandade, jag har kommit in jättebra i spelartruppen också så det känns riktigt bra. 

När kom Mjällby in i bilden och varför föll valet på dem i ditt nästa steg? 
– Någonstans i slutet av förra säsongen så tog jag och min agent ett snack om hur vi ser på framtiden och vad som är bäst för min del till kommande säsong. Vi kom fram till att jag ska spela i Allsvenskan och det var inget snack om den saken att jag ville ta nästa steg i min karriär. Jag hade en väldig fin säsong i Akropolis förra året så jag vill ju bygga vidare på det nu men vill samtidigt inte riskera för mycket med min speltid. Vi hade en bra dialog med AIK om det för jag kände att om jag ska spela i AIK denna säsong så kan jag inte va lika bra som Budimir eller Jakob utan jag måste vara klart bättre för att få stå på grund av olika parametrar. Det var lite det de föll på i våran plan så vi kände att vi kikar runt i Allsvenskan och ser om vi kan öka mina chanser ännu mer till att få spela så mycket som möjligast, det var AIK fullt med på och tyckte att det lät vettigt. Då dök Mjällby upp och presenterande den bästa planen för mig tyckte vi alla inblandade. Det kändes bra redan från början så då kände vi att då flyttar vi ner så fort som möjligt så jag är med från början när säsongen startar igång direkt. Sedan att AIK valde att ge mig ett nytt kontrakt innan jag lånades ut visade att man investerar ett förtroende i mig och att man tror på mig i framtiden vilket kändes väldigt bra för mig personligen. 

Är ditt mål med den här utlåningen att ta förstaplatsen i AIK nästa säsong? 
– Exakt det är det vi ser och det är det AIK ser också. Jag tror det var därför dem ville så gärna förlänga med mig ett år till på mitt kontrakt. Annars fanns ju risken att jag gör trettio matcher här bra och sen kommer tillbaka till AIK, tar en startplats och då har jag bara den säsongen kvar som Bosman och kan gå gratis efter det. Då kände jag en respekt från AIK:s sida att man tror på mig när man vill förlänga plus att man ser försäljningspotential i mig så det blev win-win för båda parter i slutändan. 


Man kan lugnt säga att utlåningen till Akropolis blev en jackpot för Samuel Brolin.
 

Hur summerar du själv din tid i Akropolis och vad tar du med dig? 
– 
Jag tyckte jag växte väldigt mycket som målvakt, jag kanske inte kan peka ut en enskild sak som jag blev bättre på utan det är mer helheten som målvakt jag tycker att jag utvecklade. Jag tyckte jag blev en tydligare målvakt, nu vet jag vad som krävs och förväntas av mig på en hög elitnivå. Sen är det självklart ett steg till upp till Allsvenskan och kanske ännu fler steg upp till att spela i AIK. Med tanke på att AIK är en storklubb med en helt annan kravställning än vad det är i övriga Allsvenskan. Jag känner att jag har stor nytta av året i Akropolis förra året för jag känner att jag har fått ett helt annat självförtroende och en självklarhet i mitt spel nu. Jag tyckte kanske att de första tio matcherna i Superettan så underpresterade jag inte men jag tror inte att min backlinje kände att ”wow” vilken stabil och rutinerad målvakt vi har bakom oss. Men om du frågar spelarna efter trettio matcher så är jag övertygad om att den bilden är en helt annan. Det är jag väldigt glad över för att det är inte lätt att komma in som en ung målvakt och sprida den säkerhet som jag tycker att jag gjorde. Det tror jag att jag lyckades med för att jag kände ett hundraprocentigt förtroende och byggde vidare utifrån det. Det är skönt att få känna på svensk elitfotboll och få ett kvitto på att man klarar av det, det tar jag främst med mig av tiden i Akropolis. 

Hur funkar det när man är utlånad då, hur ofta har du en dialog med AIK och vem utvärderar dig? 
– Det fungerar utmärkt. Förra året så hade jag en tät dialog med både sportchef Henrik Jurelius och Kenny Stamatopoulos. Henrik har säkert hur mycket annat som helst på sitt bord men han var väldigt duktig på att höra av sig genom att messa tex ”Bra match! Kul, fortsätt jobba hårt” och sånna småsaker gör mer än vad man tror för självförtroendet. Så all eloge till honom. Men den som jag självklart har majoriteten av dialogen med är ju Kenny, han tar ju mer den analytiska delen med mig. Det kan vara att vi går igenom klipp han satt ihop på distans gällande mitt målvaktsspel. 

Har du någon förebild eller någon speciell målvaktsstil du eftersträvar? 
– Jag vill vara en modern målvakt. Jag vill vara delaktig med boll och jag vill vara ”där” utan att överarbeta situationer. Att våga komma ut och äga mitt straffområde, våga spela mig ur de flesta situationer och inte bara skicka upp bollen på chans. Jag kollar väl på Manuel Neuer, kolla VM 2014 där han var helt otrolig. Just det mästerskapet fick jag upp ögonen för honom och det spelet som målvakt. Man såg hur mycket det hjälper laget och därifrån har jag försökt eftersträva att gå åt det hållet i mitt spel. 

Vad är ditt mål med den här säsongen?
– Målet för min del helt enkelt är att som jag var inne på tidigare, bygga vidare på mitt självförtroende från föregående säsong och bara bli bättre på allting. Att fortsätta i samma spår och fortsätta känna mig trygg i mitt målvaktsspel. Att gå ut till varje match och känna ett lugn i mig själv. Att fortsätta med min identitet så när jag kommer till AIK 2022 är så väl förberedd jag kan för att ta en startplats. 


Samuel Brolin hoppas och tror att sin vän Tom Strannegård ska slå igenom 2021.

Vem av dem yngre som är kvar i AIK tror du kan få sitt stora genombrott denna säsong? 
– Jag tror och hoppas innerligt på Tom Strannegård. Det är en väldigt bra vän till mig och han är en otroligt fin fotbollspelare, dessutom en ännu finare person. Vi är uppvuxna i samma ort i norra Stockholm, vi har spelat i samma moderklubb i IFK Stocksund. Så jag har ju känt honom i många år, han har en sån stor fotbollshjärna och kärlek till fotbollen. Du har ju själv sett klippen från SPORTlib när han kickar en fotboll från tunnelbanan till träningsplanen och man kan ju tro att det inte är sant men jag lovar dig han gjorde sådär varenda dag. Får hoppas också att han kan få slippa skadorna och skavankerna detta år så kan det gå hur bra som helst för honom. Han behöver bara våga och tro på sig själv mer för han är så grym att då kommer allt bara flyta på automatiskt. 

Vad tror du om AIK:s säsong och vad kan vi supportrar förvänta oss? 
– Nu säger jag ”vi” här för jag känner att jag är en del av klubben. Man kan förvänta sig att få se att lag som vill spela en fin fotboll, att bygga vidare på det som påbörjats. Det är en väldigt skicklig trupp Bartosz har till förfogande och då vill man sträva till att få användning av den. Att våga spela en fin och modern fotboll där vi kan bygga upp ett eget anfallsspel och verkligen föra spelet. Jag tror ni kommer att få se ett aggressivare och ett högre försvarsspel också än vad man har varit van vid att se de senaste åren. 

Arvid Franzén@franzen_arvid2021-03-18 15:31:00
Author

Fler artiklar om AIK

Ett välregisserat drama
Fortsätt klättra i tabellen