100 år av profiler: Hasse Berggren — Rent statistiskt den bäste
Hasse Berggren i aktion för Gefle.

100 år av profiler: Hasse Berggren — Rent statistiskt den bäste

Under Allsvenskans 100 år har det vimlat av profiler av olika slag i ligan. Spelare, tränare, supportrar, pampar med flera. Under året kommer vi uppmärksamma allsvenska profiler vi minns. Idag gästar Hasse Carstensen från Gefle-redaktionen med en hyllning till sin namne, Hasse Berggren som under en lång allsvensk karriär alltid var en garanti för mål.

Rubriken låter kaxig, men egentligen är den bara saklig. Frågan är om det finns en svensk forward som i modern tid hållit sig i toppen av elitfotbollen under sjutton år i rad. Från det att Hasse Berggren debuterade för Gefle IF i den näst högsta svenska serien – 21 år gammal – till det han la av – 38 år gammal – representerade han fem elitklubbar i Sverige och Norge och bombade in mål överallt han kom.

Berggrens målsnitt är något i hästväg. Hans 140 mål på 363 matcher ger ett målsnitt på 0,39 mål per match. Om det under hela Berggrens aktiva tid förekommit statistik för assists hade han ganska säkert hamnat i toppen även där. Den långe och genomstarka spelaren från Hamrånge var känd för att bana väg för andra.

De flesta fotbollsspelares karriär går upp och ner, och framför allt brukar en forwards talang för just målskytte svalna på äldre dar. Inte sällan vandrar forwards ner i planen för att fördela bollar och bidra med sin speluppfattning och ledaregenskaper. Hasse Berggrens karriär skiljer sig från många andras, Berggrens fotbollssaga är en enda lång räcka av matcher där hans målproduktion aldrig sinar.

Inte ens under 2008 när Hasse Berggren återvände till Gefle IF och hans ryggproblem började infinna sig slutade han att näta. Den säsongen, som 34-åring, gjorde Berggren elva mål och slutade på en sjunde plats i den allsvenska skytteligan.

En annan unik detalj med Hasse Berggren är att han, trots sin storlek (187 cm och 80 kilo), aldrig var särskilt lättläst. Visst, han kunde täcka bollen, han var duktig på huvudet och han kunde hålla undan sina motståndare och hävda sig i straffområdet. Men Berggren hade dessutom en speluppfattning av rang och ovanligt utvecklad teknik för en målskytt av den storleken. Minns bara Berggrens påpassliga mål från halva planen när hans Elfsborg mötte AIK på Borås Arena 2003. Målet finns att beskåda här (extern länk).

Hasse Berggren tog vid karriärens slut över rollen som sportchef för Gefle IF. Hans talang i detta sammanhang var att övertyga spelare att välja Gefle IF. Pelle Olsson har kallat Berggren för ”socialt geni”, och denna genialitet var något som kom väl till pass i kontakt med spelare och ledare.

När Johan Bertilsson återvände från utlandsäventyr 2014 uppvaktades han av en rad allsvenska klubbar, men han valde Gefle IF efter att ha pratat med Hasse Berggren.

”Aldrig har det varit så lätt att göra ett val”, sa Bertilsson till media efter att han skrivit på kontraktet.

/Hasse Carstensen, Gefle IF SvenskaFans

William Edströmwilliam.edstrom@svenskafans.com@wyeds2024-05-27 14:12:00
Author

Fler artiklar om 100 år med Allsvenskan