Hundraårskalendern lucka #11: Rolf Zetterlund – Mirakelmannen
Lucka 11: Rolf Zetterlund.

Hundraårskalendern lucka #11: Rolf Zetterlund – Mirakelmannen

Allsvenskan har firat 100 år och det lackar mot jul. För att fira av jubileumsåret och fira in julen gör vi på SvenskaFans en julkalender. Bakom varje lucka döljer sig en allsvensk profil vi minns, häng med hela vägen fram till julafton. Bakom lucka 11 finns Rolf Zetterlund, som 1980 blev historisk som den ende att tilldelas Guldbollen utan att ha gjort en enda landskamp.

Vem får Guldbollen 2024? Blir det nån av Premier League-stjärnorna Alexander Isak eller Dejan Kulusevski? Eller Viktor Gyökeres med alla sina mål i landslaget och Sporting CP? Det är ovisst, och visst är det kul att det i år står mellan tre unga stjärnor som alla på goda grunder är spekulanter på priset. Mycket bättre än för några år sen när det kändes som att Victor Nilsson Lindelöf fick priset på automatik under karga landslagsår, eller när Zlatan, om än motiverat, prenumererade på priset under tolv års tid.

Men det kommer inte slå 1980, när Guldbollen delades ut till en 38-årig spelande tränare med noll landskamper på sitt cv.

Roffe Zäta.

Och det var helt välförtjänt.

Rolf Zetterlund från Ludvika hade via Åtvidaberg, Sandåkern och Sandviken kommit till AIK 1972. Han blev som spelintelligent mittfältare en nyckelspelare för AIK som efter svåra under slutet av 60-talet då flera år med nöd och näppe klarade sig kvar i Allsvenskan, nu blev ett topplag igen. 1972 förlorade de bara en match, men på grund av många oavgjorda matcher ändå bara tvåa bakom Åtvid. 1974 blev man tvåa igen. 1976 vann man Svenska Cupen. Efter det lämnade Zetterlund klubben, besviken över att AIK inte satsade tillräckligt.

Zetterlund själv var villig att satsa, på ett speciellt sätt. Han vände hem till Dalarna och blev spelande tränare i IK Brage. Och stod för en av svensk fotbollshistorias största prestationer någonsin då han på tre år tog Brage från division 3 (motsvaras idag av division 2) till Allsvenskan 1980, och väl där till en fjärdeplats som nykomling.

Samma år gick Brage hela vägen till cupfinal mot Malmö FF. Brage förlorade på straffar, och Zetterlund missade sin. Den otroliga resan fick inte krönas med en titel med laget, men istället fick han alltså Guldbollen, en idag den ende som fått priset utan att ha gjort en enda landskamp.

Rolf Zetterlund återvände 1981 till AIK som tränare och 1983 ledde han AIK till seriesegern (SM-guldet knep dock IFK Göteborg i slutspelet som fanns på den här tiden). AIK förblev ett topplag återigen under Zetterlunds ledning som fortsatte fram till 1986.

Han lämnade för att sedan fortsätta göra underverk med mindre klubbar. 1989 tog han upp Örebro SK i Allsvenskan igen och som nykomlingar blev de likt Brage nio år tidigare fyra. Året efter blev de trea och fick spela UEFA-Cupen (där man åkte ut direkt mot Ajax som kom att vinna hela turneringen). Nästa säsong blev ÖSK tvåa och tog sig till UEFA-Cupen igen (respass mot Mechelen den gången).

Efter en kort sejour i Spårvägens FF ledde Zetterlund sedan Malmö FF till topplaceringar (3:a, 4:a, 2:a) 1994-1996. Hans sista stora tränargärning blev sedan att ta upp Hammarby i Allsvenskan igen, och än en gång förde han en nykomling direkt upp i toppen, Bajen kom trea 1998. Efter några år i Vasalund och Vallentuna avslutade Rolf Zetterlund en av svensk fotbolls främsta karriärer 2005.

Det blev inga landskamper för Rolf Zetterlund, det blev inga SM-guld. Men få kan haft så roligt under en karriär som honom, som fick uppleva osannolika resor genom divisionerna, uppflyttningar följda av oanade succésäsonger, flera gånger om.

Och en Guldboll blev det.

William Edströmwilliam.edstrom@svenskafans.com@wyeds2024-12-11 10:00:00
Author

Fler artiklar om 100 år med Allsvenskan

Hundraårskalendern lucka #13: Eric Persson – föreningsbyggaren som inte tålde gult