Hundraårskalendern lucka #14: Lajos Czeizler – Världsmedborgaren

Hundraårskalendern lucka #14: Lajos Czeizler – Världsmedborgaren

Allsvenskan har firat 100 år och det lackar mot jul. För att fira av jubileumsåret och fira in julen gör vi på SvenskaFans en julkalender. Bakom varje lucka döljer sig en allsvensk profil vi minns, häng med hela vägen fram till julafton. Bakom lucka 14 finns Lajos Czeizler, världsmedborgaren som förändrade svensk fotboll.

”Mitt under andra världskriget kom en världsmedborgare till oss. En man kom till vår lilla stad i isolerade Sverige med mångkulturell karaktär och idéer från Central- och Sydeuropa. Han presenterade mästerverk av ungersk och österrikisk fotboll för oss, han talade om Polen och Italien. Han öppnade våra ögon.”

Orden är Georg ”Åby” Ericsons och de handlar om Lajos Czeizler. En nu månne bortglömd förgrundsfigur för hur svensk fotboll utvecklades. Innan ”Åby” blev populär svensk förbundskapten på 70-talet var han tränare för IFK Norrköping. Innan dess var han spelare i klubben. Han spelade under Lajos Czeizler som fick betydande influens över den framtida förbundskaptenen.

Det var inte bara ”Åby” som Czeizler påverkade. Han förändrade hela den svenska fotbollen.

Engelsmannen Jimmy Hogan tog fotbollen till Ungern i början av 1900-talet. Sen tog ungrarna fotbollen till en ny nivå. På kaféer runtom i Budapest diskuterades livligt kultur, politik, filosofi – och fotbollstaktik. Tankar om en annan fotboll än den brittiska sparka-och-spring-strategin föddes. Lajos Czeizler var en av många fotbollsspelare som tagit intryck av de nya taktiska idéer som diskuterades i Budapest.

I början av 1920-talet blev det en politiskt turbulent tid i Ungern. Dubbelmonarkin med Österrike hade fallit vid första världskrigets slut. Den första ungerska republiken övertogs av en sovjetisk republik, som i sin tur störtades av högerextrema falanger som tog makten och genast började fängsla kommunister, socialister, intellektuella och judar utan rättegångar.

Judiske Lajos Czeizler var en av många som flydde landet. Han inledde sin tränarbana i polska LKS Lodz. Han kom sedan till Italien, Udinese, Lazio och Faenza innan han återvände till Lodz på 30-talet.

Den växande nazismen och fascismen på kontinenten gjorde att Czeizler med flera sökte sig upp till Sverige 1937. Han hamnade först i Karlskoga IF men tog snart över Hallstahammars SK som han sensationellt förde upp i Allsvenskan. Med små medel och ett Hallstahammar inte redo att satsa blev visionären Czeizler frustrerad. Han råddes av sin vän Istvan Wampetits, som hamnat i Degerfors där han kom att få enorm betydelse, att söka sig till en klubb med större resurser.

Det var IFK Norrköping, med ordförande Torsten Johansson och lagledaren Nalle Halldén vid rodret. Med smarta värvningar byggde de ihop ett intressant lag med ”Åby”, ”Bian” Rosengren, Torsten Lindberg, Bertil Nordahl och inte minst Gunnar Nordahl och Nils Liedholm. Lajos Czeizler var den som förlöste allt.

Ungern blev under 40- och 50-talen beryktat som den fotbollsnation som låg i framkant när det gällde taktik. Landslaget fick åskådare att häpna med sin moderna, passningsorienterade, underhållande fotboll. Samma taktik förde den ungerska tränardiasporan med sig ut i Europa, Czeizler och alla andra som lämnat landet spred de taktiska idéerna över världen.

Under Lajos Czeizler blev IFK Norrköping Sveriges bästa lag och radade upp titlar i Allsvenskan. Några år på 40-talet, under och efter andra världskriget var de kanske till och med Europas bästa lag. Svårt att mäta då kontinenten stod i brand, men när Peking radade upp segrar under en legendarisk Englandsturné gav det eko i Europa.

Lajos Czeizler gjorde också Gunnar Nordahl till den spelare han blev, det har Nordahl själv vittnat om. På många sätt var Czeizler regissören bakom Gre-No-Li som ledde Sverige till OS-guld i fotboll i London 1948. Turneringen som gjorde att trion sedan hamnade i AC Milan.

Där växte de ut till ännu större legendarer. Deras tränare där? Lajos Czeizler.

William Edströmwilliam.edstrom@svenskafans.com@wyeds2024-12-14 10:00:00
Author

Fler artiklar om 100 år med Allsvenskan

Hundraårskalendern lucka #13: Eric Persson – föreningsbyggaren som inte tålde gult