Hundraårskalendern lucka #9: Arild Stavrum – Den författande skyttekungen
Allsvenskan har firat 100 år och det lackar mot jul. För att fira av jubileumsåret och fira in julen gör vi på SvenskaFans en julkalender. Bakom varje lucka döljer sig en allsvensk profil vi minns, häng med hela vägen fram till julafton. Bakom lucka 9 hittar vi den författande skyttekungen Arild Stavrum.
Den 30 oktober 1999 sköt Arild Stavrum hem Helsingborgs IF:s fjärde SM-guld och första på 58 år.
På 1920-talet var Hälsingborgs IF, som det stavades då, ett av de mest sevärda och sedda lagen när Allsvenskan startade. Det var oftast lapp på luckan när HIF spelade, oavsett var. Ryktet om lagets flärdfulla offensiva fotboll föregick dem. Harry ”Studenten” Lundahl var den stora centerstjärnan som öste in mål då. Läs mer om Lundahl här. Eran kulminerade 1933 och 1934 när HIF vann sina två första SM-guld.
1968 åkte HIF ur Allsvenskan efter en rekordjämn serie, aldrig har det varit tajtare varken i toppen eller botten av tabellen. HIF åkte ur på målskillnad.
Det skulle ta 24 år innan Helsingborg kom tillbaka till Allsvenskan. 1992 kvalade man sig tillbaka. Anfallsstjärnorna då var Mats Magnusson och ”Henke” Larsson.
Redan 1998 hade Arild Stavrum blivit skyttekung med 18 mål när Helsingborg så när vann guldet, innan AIK:s defensiva maskin smög förbi i sista omgången. Så han var redan hyllad. Men hans fortsatta målskytte under 1999, som avslutades med det avgörande målet mot IFK Göteborg, förevigade Stavrum som nästa i raden av guldskjutande anfallsikoner i Helsingborg.
Spelarkarriären fortsatte sedan i bland annat Aberdeen och Besiktas. Efter en kort tränarkarriär hemma i Norge har han på senare år sadlat om till en ny yrkesroll: Skribent och författare.
Hans författarskap präglas av hans fotbollskarriär, debuten 31 år på gress rör sig i fotbollsmiljö som titeln avslöjar, likaså kriminalromanen Golden Boys där en Premier League-agent mördas. En sommer med fotball är självbiografisk, om familjelivet, barnuppfostran och hans frus cancerdiagnos. På det följde en serie barnböcker med titelkaraktären Maradona.
Åge Hareide var Arild Stavrums tränare först i Molde och sen Helsingborg. När det var tid att skriva Hareides biografi var Stavrum förstås den som fick uppdraget.
Helsingborgare minns förstås främst sin guldskytt och anfallsstjärna. Undertecknad, som älskar både fotboll och böcker, gläds främst åt att figurer som Arild Stavrum finns, som kolliderar fotbollssfären och litteratursfären, två världar som annars oftast av outgrundliga anledningar hålls ganska åtskilda.