Lagbanner

Gamla Ullevi måste kommersialiseras! - Del I

Låt Gamla Ullevi ta steget in i framtiden och på så sätt leva vidare. Här följer ännu ett inlägg i debatten om Gamla Ullevi, men nu handlar det inte om att bevara ståplats eller inte.

Det allra bästa för IFK Göteborg och publiken hade varit att satsa på att öka publiksnittet i hemmamatcherna. Inför de kommande derbyna mot Öis görs nu en storsatsning på att dra folk och så borde det vara inför varje match. Det gör dock inte Nya Ullevi till en bra fotbollsarena. På den punkten har Gamla Ullevi onekligen vissa fördelar ifråga om känsla, men dock knappast ifråga om komfort.

I detta sammanhang tänkte jag inte gå in exakt på hur en ny arena bör se ut. Det verkar finnas lika många idéer som supportrar. Inte ens inom Alltid Blåvitts redaktion är vi alltid överens. Några saker kan man dock utgå ifrån ifråga om designen. Det behövs fler sittplatser. Ståplatserna måste få vara kvar. Arenan måste bli mer tifo-anpassad. Servicen måste bli bättre. Alla platser måste vara regnskyddade och då utan skymmande stolpar. Närheten till planen måste bibehållas/bli bättre. Det jag istället tänkte gå in på är frågan hur en ombyggnad/tillbyggnad/nybyggnad av arenan kan bli möjlig att genomföra.

Utformningen av arenan är alltså inte det stora problemet. Det är istället finansieringen. Visst skulle man kunna riva allt som finns idag och bygga helt nytt. Det är dock knappast gångbart, och varför förstöra det saker som faktiskt är hyfsade idag. Det mest logiska är därför en omfattande ombyggnad, som också kan ske i etapper.

Idag finns det tre tänkbara sätt att finansiera detta projekt. Antingen genom att klubbarna IFK Göteborg och Örgryte betalar själva, eller att kommunen skjuter till pengar, eller att man hittar finansiering utifrån. Det är också tänkbart att alla dessa sätt att skaffa fram pengar kombineras. Hittills tycker jag att de flesta inblandade har varit fantasilösa och negativa. Att kommunen inte kommer att stå för mer än en symbolisk summa och möjligtvis själva marken är klart. Det är heller knappast rimligt att skattebetalarnas pengar ska gå till ytterligare en arena, när Nya Ullevi redan finns. I detta fall kan vi i Göteborg inte jämföra oss med Sundsvall och Borås. Satsningarna där bygger ju på att det inte redan finns en fullgod arena. Man ska också komma ihåg att det inte är någon självklarhet att området används för en sportanläggning. Det finns nog åtskilliga byggbolag som skulle vilja bygga kontor och lägenheter där. En och annan göteborgare ser säkert också hellre att det byggs bostäder.

Klubbarna IFK Göteborg och Örgryte har i princip inga pengar själva till ett sådant här projekt. Idag arrenderar Göteborgsalliansen Gamla Ullevi mot att Göteborgs kommun inte behöver stå för något underhåll. Gais är idag inte ens med i Göteborgsalliansen, utan hyr in sig på Gamla Ullevi. Som jag ser det skulle en bolagisering av IFK Göteborg knappast kunna inbringa en summa av den storlek som kommer att behövas, kanske 100 till 150 miljoner kronor. Även om IFK Göteborg skulle kunna bolagisera så måste ju också Öis dra sitt strå till stacken på något sätt.

Återstår gör då en extern finansiär. Med det kan man mena flera saker. Att ha stora huvudsponsorer, att sälja klubben till en viss person eller något liknande. Att sälja klubben till en enda ägare är dock knappast något som de inblandade vill. Och en utomstående ägare kan i Sverige aldrig få mer än 49 % av rösterna, vilket drar ner intresset för en sådan affär samt priset betänkligt. En annan extern finansiär är att ha ett upplägg liknande det när den nya operan byggdes i Göteborg. Det var ett projekt som engagerade hela regionen och där alla kunde dra sitt strå till stacken, företag, kommuner, landsting och privatpersoner. Då som nu talar vi om en satsning på flera hundra miljoner och det är inget man raggar upp på en kafferast. Det krävs en stor satsning och professionella människor. Om inte samma människor kan engageras i detta projekt så har de nog ändå mycket gott att dela med sig av ifråga om erfarenhet.

Den tanke som tilltalar mig mest är att kommersialisera arenan kraftigt. Och då snackar vi inte om att spänna upp några reklampresenningar inför matcherna. Först och främst måste man ha klart för sig vad som lockar sponsorer och det svaret är enkelt. Exponering och fjäsk, vilket jag återkommer till nedan. I detta sammanhang är förutsättningarna utmärkta. Tre lag har gamla Ullevi som sin hemmaplan och det borgar för en mycket bra exponering. Det är bara att jämföra med Milan/Inter, Roma/Lazio och Juventus/Torino. Lag som alla tjänar på att dela kostnaderna för sin arena med andra. Inga andra lag i Italien har heller arenor av denna kapacitet.

Fortsättningen läser du i: Gamla Ullevi måste kommersialiseras! - Del II


Åsikterna i artikeln är författarens egna och är inte nödvändigtvis representativa för hela redaktionen på Alltid Blåvitt. Maila gärna dina synpunkter, adressen finns i redaktionsdelen.

Marcus Toremar2002-02-26 20:00:00

Fler artiklar om Hammarby

Utvärdering och nästa steg för den sportsliga strategin!
Projektet Hammarby Fotboll - Nya tider, del 9
Inför: Hammarby möter Västerås i Allsvenskans sista omgång
Intervjuer efter Hammarby-MFF 2 november 
Spelarbetyg efter Hammarbys kryss mot Malmö