Lagbanner

Årsmöte

Örgryte IS avhöll sitt 114:e årsmöte på torsdagen den 8/3 i Nordbankens lokaler.

105 röstberättigade medlemmar och en hel del andra personer hade känt sig kallade att närvara.
Mötet inleddes med att ordförande Anders Lundberg hälsade alla välkomna och berättade en del från det gångna året. Det hade varit en mycket bra ÖIS-år. Kronan på verket var Mikael Ljungbergs OS-guld, andra saker som haft stor betydelse under året var cup-guldet och spelet i Europa, försäljningen av Johan Elmander och Marcus Allbäck, att Benny Rosén skänkt ÖIS-gården till ÖIS samt samarbetsavtalet med en klubb i Zambia - där vi kan utbilda tränare och ta hit spelare ifrån.

Anders sade vidare att vi har betalat av en hel del av våra skulder och vi ska fortsätta med detta. Fotbollen är kostsam och ger underskott i driften, men vi ska jobba hårt för att förbättra resultatet. Vi ska också utveckla egna talanger och ev sälja några ut i Europa. Det är också viktigt att publiken ökar, framför allt borde fler kvinnliga åskådare komma till matcherna. Ett orosmoln är de nya EU/UEFA-reglerna beträffande övergångar. Dessa regler har dock inte blivit ordentligt analyserade ännu.

Sedan redogjorde kassören Mats Björklund för det ekonomiska läget. Matchintäkterna uppgick till 11,1 miljoner kronor (7,4 förra året). Här ingick också UEFA-cupen som gav ett överskott. Spelarförsäljningar hade gett 27 miljoner (9,7) och då ingick inte övergångssummorna för Marcus Allbäck eller Erik Johansson. Sponsor- och reklamintäkter 5,4 miljoner (2,7) var ett dåligt utfall jämfört med de flesta andra klubbarna i Allsvenskan. Lönekostnaden hade stigit till 13,6 miljoner (9,3), även beroende på att organisationen hade utökats. Resultatet för fotbollssektionen blev 12,1 miljoner (-3,1). Hela ÖIS omsatte drygt 50 miljoner och visade en vinst på 10,5 miljoner.
Grunden är därmed lagd för att klara elitlicensen, dock dras vi med ett driftsunderskott som kan balanseras med försäljning av spelare.

Vid ceremonin utdelades inte så många priser till fotbollen. Savo Drobac fick stipendium från familjen Ernst Roséns stipendiefond och Magnus Källander fick anonym givares hederspris samt T L:s hederspris, vidare uppvaktades Niclas Sjöstedt med en rödblå bukett.

Erik Hamrén presenterade läget för fotbollssektionen. Han ansåg att fjolåret varit fotbollsmässigt ett steg framåt. Vi skapade dock färre målchanser, vilket bl a berodde på att motståndarlagen uppträdde med mer respekt och tätade till mer i försvaren, vilket gjorde att vi inte fick så många enkla målchanser. Trots att vi gjorde färre mål än föregående säsong hade vi flest avslut i hela Allsvenskan. Erik tyckte att det varit en bra säsong resultatmässigt, sjundeplatsen i Allsvenskan (med ett dåligt hemmafacit) var han inte nöjd med, men på bortaplan var vi näst bäst - HBK var bäst - och vi vann ju också den Svenska Cupen. Det betyder oerhört mycket att vinna en titel och det är alltid svårt att vinna en cup. Det var särskilt tre matcher som hade etsat sig fast i minnet:

* 2-1 segern mot Trelleborg, där vi spelade i 85 min med 10 man och Thomas Perstedt räddade en straffspark i slutminuterna.

* Semifinalvinsten mot IFK efter straffar.

* Första finalmatchen mot AIK.

Det var också stort att få vara med när Niclas Sjöstedt slog Carl-Erik Holmbergs klubbrekord för Allsvenska matcher. Det ska också framhållas att juniorlaget, U-laget och B-laget vann sina respektive serier.

Fem nya spelare fanns på plats; Mikael Björkqvist, Patrik Elmander, Jeffrey Aubynn, Patrik Fredholm och Savo Drobac (från U-truppen).
Det blir inte så många träningsmatcher i Göteborg, eftersom det är viktigt att få spela på gräs. Det är också mycket betydelsefullt att knyta ihop gruppen ordentligt. Vi har haft ett bra träningsläger i La Manga under två veckor. Resultmässigt har det varit lite blandat och en del spelare drabbades också av magproblem och skador.
Redan på måndag är det dags för nästa läger, då laget beger sig till Cypern.

En realistisk målsättning för säsongen är att komma bland de fem främsta samt att försvara cuptiteln. Spelmässigt kommer det att jobbas vidare på att förbättra passningsspelet, vilket vi fick en hel del beröm för redan förra året. Vi ska också försöka att komma runt bättre på kanterna.
En vision för framtiden vore att få ytterligare en träningsplan samt en inomhushall. Erik avslutade med att tacka styrelsen för ett mycket gott samarbete och sade att framtiden känns mycket positiv.

Tomas Levin2001-03-10 02:56:00

Fler artiklar om Hammarby

Utvärdering och nästa steg för den sportsliga strategin!
Projektet Hammarby Fotboll - Nya tider, del 9
Inför: Hammarby möter Västerås i Allsvenskans sista omgång
Intervjuer efter Hammarby-MFF 2 november 
Spelarbetyg efter Hammarbys kryss mot Malmö