2023-10-26 18:45

Molde - Häcken

Bakgrund: Molde FK

Bakgrund: Molde FK

Norskt motstånd väntar för Häcken. Under torsdagen fortsätter Europa League-äventyret när Häcken åker till Norge för att ta sig an de norska mästarna Molde FK. Nedan finner ni all nödvändig fakta om motståndarna!

Fakta
Molde är en stad i nordvästra Norge. För att delta i europeiska sammanhang är Molde en mycket liten stad, och den har endast 21 000 invånare. Staden är tätt förknippat med
stadens fotbollsklubb, Molde FK. Laget spelar sina matcher på hemmaarenan Aker stadion, där det ryms ungefär 11 000 åskådare. 

I Häckens nuvarande trupp finns det två spelare som har representerat torsdagens motståndare. Even Hovland var i klubben mellan 2012 och 2014, och gjorde under sin tid i klubben 73 matcher och 5 mål. Ola Kamara har även han tillbringat tid i Molde, och var på lån där under säsongen 2015. Kamara hade en framgångsrik lånesejour i klubben och stod för 14 mål på 29 matcher.

Historia
Klubben grundades 1911. Under de första tre åren gick de under namnet International, innan de 1915 bytte till Molde FK. Molde gjorde sin första säsong i den högsta divisionen 1939/40, samma säsong som säsongen blev avbruten och avslutad på grund av det andra världskriget och tyskarnas ockupation av Norge. Första säsongen efter andra världskriget, säsongen 1947/48, blev Molde nedflyttade. 

Efter nedflyttningen följde det en torr period för Molde, som bland annat tillbringade en tioårsperiod i den norska tredjedivisionen. Ungefär 25 år efter nedflyttningen började Molde dyka upp i den norska högstaligan igen. Säsongen 1987 var de ytterst nära att bärga sin allra första betydande trofé, då man slutade tvåa i ligan bakom Moss. 

Väntan på en trofé varade i ytterligare sju år innan den första bucklan landade i Molde. Med Åge Hareide som tränare vann Molde den norska cupen 1994 efter att ha slagit ut Rosenborg i semifinalen innan man besegrade Lyn i finalen med 3-2. Åren som följde fortsatte framgångarna. Dubbla andraplaceringar i ligan och en otrolig bedrift på kontinental mark toppade av Moldes 1990-tal. 1999 kvalificerade Molde nämligen sig för Champions League. Det innebar att Molde då var den minsta staden som någonsin haft ett lag som kvalificerat sig för turneringen. I en grupp med Real Madrid, Porto och Olympiakos slutade Molde sist efter en vinst och fem förluster. 

Trots gruppspel i Champions League stod klubben alltjämt utan ligatitlar. Det skulle dröja innan de hamnade i Molde, och 2000-talet var ett problematiskt årtionde, där de bland annat blev nedflyttade säsongen 2006 efter den nedåtgående kurvan som hade utvecklats efter Champions League-gruppspelet 1999. De studsade upp direkt efter ett år i andradivisionen, och ett par år senare var det äntligen dags. Efter totalt sju andraplaceringar, vann Molde ligatiteln för allra första gången säsongen 2011, med Ole Gunnar Solskjaer vid rodret. Efter ligatiteln 2011 har Molde vunnit titlar relativt regelbundet. Under det dryga decenniet som har följt har de totalt vunnit ligan vid fyra tillfällen, samt segrat i cupen tre gånger. 

Nuläget
Moldes trend är en nedåtgående sådan, och de kliver in i Europa League-matchen mot Häcken med tre raka förluster. Däremot låter kanske tre raka förluster aningen mer oroväckande än vad det faktiskt är, då förlusterna har kommit mot de norska topplagen Bodö/Glimt och Brann, samt mot Bayer Leverkusen i Europa League. dock aningen mer oroväckande än vad det faktiskt är, då de tre förlusterna kom mot de norska serieledarna Bodö/Glimt, tabelltrean Brann och Bayer Leverkusen i Europa League. Men faktum kvarstår: Molde har, likt Häcken, inte kommit upp i nivå sen i somras. Med fem matcher kvar i Eliteserien ligger Molde på femteplats, sju poäng upp till tredjeplatsen som skulle resultera i kvalspel till Conference League. 

Precis som Häcken drabbades Molde av tunga bortfall i somras. Den lovande mittfältaren Sivert Mannsverk lämnade Molde för Ajax, och lagets offensiva stjärna Ola Brynhildsen flyttade till Danmark och Midtjylland. Brynhildsen är med sina sju mål i ligan alltjämt lagets bästa målskytt, trots att han lämnade Molde i juli. En av de som värvades in inför säsongen för att stå för målproduktionen var Veton Berisha, som vi svenskar är bekanta med för hans sejour i Hammarby under hösten 2022. Dessvärre för Molde har Berisha inte alls fått det att fungera i Molde och det har endast blivit tre mål för anfallaren som värvades dyrt inför säsongen. 

Lagets tränare heter Erling Moe, och han har varit tränare för klubben sedan 2019. Efter att ha varit assisterande tränare i Molde mellan 2015 och 2018, klev han in som ny huvudtränare när hans företrädare, Ole Gunnar Solskjaer, tog över som tränare i Manchester United. Under sin tid som tränare har han lett Molde till två ligatitlar och en cuptitel.

Molde i Europa
Som tidigare nämnt är Moldes främsta bedrift i europeiska sammanhang deras kvalificering till gruppspelet i Champions League säsongen 1999/2000. Sedan dess har man lyckats kvalificera sig till ytterligare fyra gruppspel. Under fjolåret spelade de gruppspel i Conference League och slutade trea i sin grupp. I Conference League-gruppen mötte man bland annat Djurgården, som man förlorade mot två gånger om. Det här är sjätte året i rad som Molde är med i Europaspelet, vid dessa sex tillfällen har man nått huvudturneringen vid tre tillfällen.

Häckens chanser till vinst
Häcken har goda möjligheter att få med sig ett resultat i Norge på torsdag. Norrmännen har sviktande form, Häcken är pånyttfödda efter helgens seger och matchen spelas på konstgräs. Förutsättningarna låter gynnsamma för Häcken. Räknar man in hemmafördelen, som talar för norrmännen, är det ett 50/50-läge in i matchen.


 

Melvin Malmberg2023-10-24 20:14:00
Author

Fler artiklar om Häcken