Lagbanner
Silly season vintern 07/08: Dansk målvakt på ingång?
Ali Gerba skjuter vidare i tyska tredjedivisionen.

Silly season vintern 07/08: Dansk målvakt på ingång?

Läs allt om de senaste spelarryktena kring Blåvitt. Vem lämnar? Vem ansluter? Senaste nytt: Målvaktsvärvning på gång?

Den löjliga säsongen närmar sig med stora steg. Transferfönstrena är inte öppna än men spekulationerna är i full gång och agenter syns lite då och då på de allsvenska arenorna. Samtidigt cirkulerar som vanligt en mängd rykten, en del mer trovärdiga än andra. Här kommer vi att följa alla förändringar i spelartruppen allt eftersom de händer.


Nyförvärv: 
Nicklas Carlsson, 28 år, försvarare, AIK
Gnaget-Nicklas får inte förlängt kontrakt med Stockholmarna, och snacket om en flytt till Göteborg har gått ett tag. Idag genomför Carlsson en läkarundersökning, och skriver sedan på ett treårskontrakt med de svenska mästarna IFK Göteborg. Ratad av AIK som han blev, anses han ändå passa in hos Blåvitt, och blir därmed det första nyförvärvet efter guldet.
Uppdaterad 071031

Daniel Alexandersson, 29 år, mittfältare/anfallare, IF Elfsborg
"Lill-Alex", Niclas brorsa, blev IFK Göteborgs andra nyförvärv inför 2008. Han värvas från boråslaget Elfsborg och är säkerligen främst tänkt för en anfallsplats, men kan också spela på yttermittfältet. Han har skrivit på ett treårskontrakt med Sveriges bästa fotbollslag.
Uppdaterad 071212


Sebastian Eriksson, 18 år, back, IFK U
Unge och lovande vänsterbacken Sebastian Eriksson tränade med A-laget hela hösten, och fick också hoppa in i en cupmatch. Dock var det endast en lärlingsperiod, så efter att han signerat ett fyraårskontrakt med A-laget, räknar vi in honom bland nyförvärven.
Uppdaterad 080101

Oskar Gustafsson, 19 år, back, IFK U
Även mittbacken Oskar Gustafsson, som provade på träningar med A-laget under hösten, får ett seniorkontrakt. Han kommer att lyftas upp permanent, men till skillnad mot Sebastian Eriksson får Gustafsson dock bara ett ettårskontrakt till en början. Oskar berättar själv om kontraktet i FANTV.
Uppdaterad 080104


Förluster: 
Bengt Andersson, 41 år, målvakt (slutar)
Smått legendariska Bengt "Bengan" Andersson avslutade sin aktiva karriär på toppnivå i och med guldmatchen mot Trelleborg. Ett värdigt slut för en av lagets störste profiler sedan 1998. Alltid Blåvitt tackar "Den attraktive" för alla fina minnen genom åren.

Uppdaterad 071030

Magnus "Ölme" Johansson, 36 år, back (Särö)
Sju SM-guld fick räcka för "Ölme" som den 9 november berättade för Alltid Blåvitt att elitkarriären var över. Dock kommer han att träna division fem-laget Särö, där han också ska hoppa in på planen. Utöver det blir det också jobb inom IFK:s marknadsavdelning. Alltid Blåvitt tackar "Ölme" för de alltid helhjärtade insatserna på planen i den finaste av fotbollströjor. 
Uppdaterad 071129

Andrés Vasquez, 20 år, mittfältare (FC Zürich)
Under vårsäsongen slog han igenom på allvar, med bland annat sitt osannolika drömmål mot Örebro. Sedan blev det plötsligt bänken, och sedermera läktarplats under hela hösten för talangen Vasquez. Under senhösten meddelades att parterna går skilda vägar, då han köpt ut sig själv från kontraktet som det återstod ett drygt år på. Slutligen blev det schweiziska FC Zürich för Vasquez, som i januari byter klubbadress.
Uppdaterad 071203

George Mourad, 24 år, anfallare (Willem II)
Kontraktsförhandlingarna med IFK under året nådde aldrig någon lösning. Vid årsskiftet gick kontraktet ut, och George hamnade efter provspel i den holländska förstadivisionsklubben Willem II. Läs mer här.
Uppdaterad 080109

Ali Gerba, 25 år, anfallare (FC Ingolstadt 04)
Den misslyckade anfallsvärvningen från GIF Sundsvall, som varit utlånad både till Norge och Danmark, blir inte kvar i Blåvitt. Trots att han kostade en riktigt bra slant (enligt uppgift 3,5 miljoner), och att han har ett år kvar på sitt kontrakt, väljer IFK nu att släppa Ali gratis. Gerba skrev i början av det nya året på för FC Ingolstadt 04 i den tyska tredjedivisionen. Läs mer här.
Uppdaterad 080110

Bastian Rojas Diaz, 21 år, mittfältare (klubb ej klar)
Den unge mittfältaren Bastian Rojas Diaz (fd Andersson) lämnar IFK Göteborg efter att han inte fått tillräckligt med speltid i a-laget. Ny klubb är oklar.
Uppdaterad 071221

Alexander Nadj, 22 år, målvakt, Jönköpings Södra
Nadj tillhörde IFK även 2007 men var utlånad till norska Raufoss. I början på 2008 skrev han på för Jönköpings Södra och kommer således spela Superettan-fotboll på Stadsparksvallen detta år.
Uppdaterad 080205


Utlånade: 
-

Rykten in: 
Kim Christensen, 28 år, målvakt, FC Nordsjälland
Uppgifter från Danmark säger att IFK är på gång att värva målvakten Kim Christensen från FC Nordsjälland. Kim sitter med ett utgående kontrakt och vill gärna pröva på spel utomlands och Håkan Mild bekräftar till bold.dk att det finns ett intresse från Blåvitts sida. Kim är kapten i Nordsjälland och kan vara ett  mer rutinerat alternativ till den unga målvaktsduon Dahlin / Stenman. Läs mer
 här.
Uppdaterad 080309

Marcus Allbäck, 34 år, anfallare, FC Köpenhamn
Marcus Allbäck kontrakt med Köpenhamn går ut i sommar och då han gjort de år man får göra med skattemässiga lättnader i Danmark har han tackat nej till en förlängning med FCK. Allbäck har tidigare sagt att Öis förmodligen inte är aktuellt om de inte ligger i Allsvenskan. . Danska tidningen B.T. skriver nu att IFK Göteborg faktiskt skickat ett konkret bud till Marcus. Allbäck har tidigare uttryckt sig mycket tveksam till att spela i någon annan göteborgsklubb än Örgryte men på senare tid sägs familjen Allbäck inte dra lika jämnt med Öis som man alltid gjort tidigare. Blåvitt lär inte vara den enda klubben som är intresserade av den rutinerade anfallarens tjänster men skulle det ändå bli så är det en värvning som utan tvivel kommer ge stort eko i fotboll-sverige.
Uppdaterad 080103

Mikael Lustig, 20 år, försvarare, GIF Sundsvall
Trots sina unga år känns det som Sundsvall-Lustig redan hunnit bli ett inventarium i silly-spekulationer. Nu placerar Aftonbladet backtalangen på Milds önskelista. Läs mer här.
Uppdaterad 071029

Martin Ericsson, 25 år, mittfältare, Bröndby IF
Martin har tidigare gjort stor succé i Danmark efter sin flytt från IFK men den senaste tiden har det kärvat, då han förlorat sin ordinarie plats i ett Bröndy som haft stora problem i ligaspelet. I flera medier har det spekulerats i en återkomst till Blåvitt. Håkan Mild uppger att han har en löpande dialog med Martin, men att inga konkreta diskussioner pågår. Martin själv har uttalat sig positivt om en eventuell flytt, då bland annat CL-spel lockar. Han säger också att inga förhandlingar pågår, men ett flertal uppgifter talar om att Ericsson alltmer närmar sig en återkomst till Kamratgården.
Uppdaterad 071205

John Alvbåge, 25 år, målvakt, Viborg
Efter Anders Linderoths uttåg från danska Viborg, har tidigare självklare förstekeepern John Alvbåge placerats på bänken. Nu uttalar han sig bland annat i tidningen City, där han menar att en flytt kan bli aktuell och att han gärna spelar i Blåvitt. Han säger att IFK alltid är intressant men att han inte hört något från dem. Kanske blir det Alvbåge som ersätter "Bengan"?
Uppdaterad 071205

Ailton Almeida, 23 år, anfallare, FC Köpenhamn
Den brasilianske före detta Öis-anfallaren Ailton har svårt med både speltid och målskytte i FC Köpenhamn. Nu jagar flera klubbar honom, bland annat Helsingborg. Men även IFK Göteborg följer honom med stort intresse.
- Jag kan bekräfta att det är en spelare vi tittar närmare på, säger IFK Göteborgs sportchef Håkan Mild till Expressen.
I samma artikel undanber sig FCK att kommentera huruvida man tänka sig en affär. Ailton kostade drygt 25 miljoner kronor att lösa från Öis.
Uppdaterad 071205


Rykten ut: 
Jonatan Berg, 22 år, mittfältare
Den ena brodern Berg är numera i Holland, och den andra har nyss kommit tillbaka från Trelleborg. Men eventuellt kan Jonatan nu återigen få lämna Blåvitt. Gais, som han var utlånad till under 2006, vill på nytt se honom på andra sidan Delsjön.
- Vi har tagit en första kontakt. Jonatan gjorde mycket bra ifrån sig hos oss, säger Gais sportchef Magnus Sköldmark till tidningen City.
IFK-tränaren Stefan Rehn medger för City att Berg rankas som femte yttermittfältare, men att man vill titta lite mer på honom.
Jonatan Berg själv då?
- Jag vill absolut stanna i IFK, Sveriges bästa lag. Jag ska prata med Håkan Mild om det här, säger han.
Uppdaterad 071211

Mattias Bjärsmyr, 21 år, back
Uppgifter till Alltid Blåvitt har tidigare talat om ett utländskt intresse för "Bjärsa". Nu uppger
Aftonbladet att schweiziska FC Sion är redo att lägga ett bud.
- Jag känner till intresset, men jag har själv inte pratat med någon från klubben. Jag vill utomlands. Först och främst till ett lag där jag vet att jag får spela. Sion tillhör topplagen i Schweiz och spelar ofta i Uefacupen, säger Mattias till Aftonbladet.
Uppdaterad 071222

Alexander Nadj, 20 år, målvakt
Att vara andremålvakt bakom "Bengan" är illa nog men är man tredjealternativet som Alexander varit blir det ont om speltillfällen. Nadj lånades ut till Raufoss under säsongen 2007 för att få mer speltid och gjorde där bra ifrån sig. Man klarade kontraktet i Adeccoligan, men ändå åkte klubben ner till tredjedivisionen på grund av ekonomiska svårigheter. Vid årsskiftet gick kontraktet med Blåvitt ut, och någon fortsättning är inte aktuell. Nu meddelar
jnytt.se att Nadj provspelar med Jönköping Södra.
Uppdaterad 080109



Avskrivna rykten:
Emil Salomonsson,
18 år, mittfältare, Ängelholms FF
Den unge talangfulle mittfältaren provtränade med Blåvitt under sommarlägret i Smögen. och fler klubbar är intresserade av hans namnteckning. Sen dess har han dock deklarerat att han åtminstone tänker spela kvar i Ängelholms FF under vårsäsongen 2008 så att han kan ta studenten på Rönneskolan som planerat. Räkna med att Salomonssons namn dyker upp igen när det blir dags för sommar-silly. 
Uppdaterat 071009

Johan Dahlin, 21 år, målvakt, FC Lyn
Eriks bror har nämnts tidigare som ett intressant målvaktsnamn och nu när säsongerna i Sverige och Norge varvar ner dyker det upp igen. Johan har i år fått se bänkad till förmån för Eddie Gustafsson och har uttryckt önskemål om ett klubbyte för att få mer speltid. Det faktum att Lyn nu i dagarna värvat en tredje målvakt till klubben i form av Kjell Petter Opheim antyder att Johan snart kan vara på väg till en ny klubb. Den 26/11 avskrev dock Håkan Mild ryktet, då han till GP sa att Johan inte är aktuell som värvning till IFK.
Uppdaterad 071126

Rami Shaaban, 32 år, målvakt, Fredrikstad
Den svenske landslagsmålvakten verkar vilja lämna norska Tippeligan, och sågs på Ullevi när Blåvitt slog Hammarby nyligen. Jagades i somras av turkiska Trabzonspor, men då avfärdade norrmännen budet. Säger sig överväga Allsvenskan som ett alternativ, och IFK ryktas vara intresserade. Håkan Mild säger nu dock till Göteborgs-Posten att "han inte är aktuell längre". Ska vi tro de orden, kan det kanske varit ekonomin som blev avgörande där?
Uppdaterad 071126

Mattias Hugosson, 33 år, målvakt, Gefle IF
Mattias har övertygat i årets allsvenskan och ryktades tidigt vara högaktuell för IFK nu när det letas efter en ersättare till Bengt Andersson. Parterna träffades i Göteborg och det renderade i ett kontraktsförslag till Hugosson. Blåvite Robban Laul på
Sportbladet avslöjar nu dock att Hugosson nobbar svenska mästarna, och istället väljer att förlänga med Gefle
- Vi har byggt upp ett bra lag i Gefle som bara blir bättre och bättre och det här valet känns mycket bra, säger Hugosson till Sportbladet.
Med tanke på tidigare uttalanden lär även den sociala situationen med barn, hans frus jobb med mera, ha varit en viktig del i beslutet. Känns som en förlust för Hugosson mer än för IFK kanske?
Uppdaterad 071126

Niklas Backman, 20 år, försvarare, Skiljebo SK
Det blev Väsby för backtalangen som tidigare ryktades ha fångat IFK:s intresse. Backman provtränade med Blåvitt men valde sedermera AIK:s farmaklubb.
Uppdaterad 071227

Kristofer Haestad, 24 år, mittfältare, Start
Den lovande centrala mittfältaren trillade ur högsta serien med sitt Start, och säger sig vilja gå vidare i karriären och utvecklas på en högre nivå. Lilleström, Vålerenga och IFK Göteborg har nämnts bland intressenterna. Blåvitts sportchef Håkan Mild har koll på Haestad, men norrmannen själv uppges vilja stanna i Norge.
- Jag har bestämt mig för att det är Vålerenga jag önskar att spela för nästa säsong. Nu är det upp till klubbarna att bli eniga. Det blir antingen Start eller VIF för mig, sa han till tidningen Faedrelandsvennen. Under 2008 års första dagar skrev sedan
VG Nett att Haestad blivit klar för Vålerenga.
Uppdaterad 080102

Johan Oremo, 21 år, anfallare, Gefle IF 
Dragkampen om stjärnskottet Oremo har pågått under flera månader. Såväl Blåvitt som DIF och HIF har varit spekulanter, samt troligtvis MFF och några andra klubbar. Håkan Mild bekräftade den 26/11 till GP att IFK meddelat Gefle sitt intresse. Nu meddelar dock Gefles tränare Per Olsson att Oremo väljer att stanna kvar i klubben, åtminstone fram till sommaren. Detta skriver bland annat SVT Sport.
Uppdaterad 080104

Ragnar Sigurðsson, 20 år, back
Succé är ett milt ord för att beskriva utvecklingen för vår isländske backgigant. Från lovande U21-landslagsman till dominant hos svenska mästarna och ordinarie A-landslagsman med "nollningen" av Spanien på meritlistan. Många klubbar har enligt uppgifter jagat "Ragge" under vintern, men tillsvidare avskriver vi från honom från rykten ut då han under 2008 års första dagar undertecknade ett nytt kontrakt. Det nya avtalet sträcker sig fram till slutet av 2011.
Uppdaterad 080104

Teddy Bjarnason, 20 år, mittfältare, Celtic
Enligt den isländska sajten fotbolti.net jagade Blåvitt isländske Teddy Bjarnason från skotska Celtic. Bjarnason är främst central mittfältare och ursprungligen från KR Reykjavik, och ses som en stor talang. Islänningen valde dock i början av 2008 att skriva på för norska Lyn.
Uppdaterad 080126

Jonas Wallerstedt, 29 år, anfallare
"Walle", som spelade både mycket och bra under guldsäsongen, var onekligen populär i sin förra klubb GIF Sundsvall. Den norrländska nykomlingen i Allsvenskan fortsätter att försöka få tillbaka honom, vilket också bekräftas av sportchefen Urban Hagblom.
- Vi drömmer fortfarande om Jonas Wallerstedt. Men IFK Göteborg har inte för avsikt i dagsläget att sälja honom. Men vi har diskuterat kontinuerligt med dem länge nu och det tänker vi fortsätta med, säger Hagblom till dagbladet.se. 
Istället för att leta sig norrut har "Walle" förlängt kontraktet med IFK och det sträcker sig nu över säsongen 2009 också.
Uppdaterad 080208


Truppen (kontraktstid inom parentes):
Målvakter:
Erik Dahlin (2010) enligt GP
David Stenman (?)

Försvarare:
Mattias Bjärsmyr (2009)
Adam Johansson (2009) Förlängt med ett år under hösten
Hjálmar Jónsson (2009)
Ragnar Sigurðsson (2011) Förlängde i början av 2008
Nicklas Carlsson (2010) Anslöt till IFK under hösten
Sebastian Eriksson (2011) Skrev på för fyra år under hösten
Oskar Gustafsson (2008)

Mittfältare:
Niclas Alexandersson (2008) Förlängde med ett år 071003
Jonatan Berg (2008)
Thomas Olsson (2009) Förlängde med ett år 080110
Gustav Svensson (2011) Förlängde kontraktet 071218
Jakob Johansson (2009)
Eldin Karisik (2009)
Tobias Hysén (2011)

Anfallare:
Mathias Ranégie (2008)
Jonas Wallerstedt (2009) Förlängde med ett år 080208 
Stefan Selakovic (2010)
Pontus Wernbloom (2010)
Daniel Alexandersson (2010) Anslöt till IFK under hösten

Alltid Blåvitt2008-03-09 23:25:00
Author

Fler artiklar om SvenskaFans