Elof Ahrle – en symbol för Brages första storhetstid
Namnet Elof Ahrle klingar bekant i många Bragesupportrars öron. Men vem var han? Vad fick stockholmaren att skriva låten ”Brage! Brage!”, som blivit så kultförklarad i våra kretsar? I det här reportaget tar vi reda på mer om en av 1930-talets största filmstjärnor vars Bragelåt är en symbol för klubbens första storhetstid och Allsvenskans största höjdpunkt någonsin.
”Det är nya vindar i fotbollsnationen, kanonen från Dalom spar ej på sitt krut.”
För många Bragesupportrar en välbekant textrad, som inleder den svängiga jazzlåten ”Brage! Brage!” från 1937. Tack vare att Sveriges Radio Dalarna lyckades föra över den från stenkaka till mp3-format för ungefär 10-15 år sen så har den upptäckts av nuvarande generationen Bragesupportrar, efter att mer eller mindre ha fallit i glömska i flera decennier.
Fram till 1980-talet, när den mer kända och glamrockiga ”Bragelåten” med Bortalaget gavs ut, var Elof Ahrles låt den enda som handlade om Brage. Och än idag kan i princip bara de två låtarna betecknas som seriösa inspelningar när det gäller låtar som renodlat handlar om Brage och lanserats på skiva eller kassettband.
Omtyckt rikskändis
När Brage gick upp i Allsvenskan för första gången 1937 var skådespelaren, regissören och sångaren Elof Ahrle mitt uppe i sin fantastiska karriär. Han var på den tiden en av våra största skådespelare. En omtyckt och hyllad rikskändis som medverkade i hela 77 filmer, antingen som skådespelare eller producent. Elof hade även en karriär som sångare.
- Han var en sån fantastisk och underbar människa. Han var alltid lika vänlig mot alla och han spred en enorm trivsel. Jag beundrade honom oerhört, sa Birgit Rosengren Ahrle, hans skådespelarkollega och fru under hans sista 25 år i livet, till i SVT:s ”Det goda samtalet” den 11 oktober 2011.
Den stora daldansen
Som den hängivna fotbollssupporter han var kunde Elof förstås inte undgå att följa allsvenska nykomlingen IK Brages framfart säsongen 1937/1938.
Brage var då extremt upphaussat i takt med att laget vann match efter match, och parkerade i toppen av tabellen tillsammans med storlaget AIK. Matchen mot just AIK - "Den stora daldansen" - på Råsunda den 17 oktober 1937 är en klassiker, då kanske uppemot 40 000 åskådare, däribland mängder av tillresta dalmasar, stormade Råsunda för att se de så framgångsrika nykomlingarna från Borlänge klämma dit "smokinglirarna" från AIK. Det är inofficiellt AIK:s publikrekord på Råsunda (antalet betalande var 34 150), och många beskriver matchen som den enskilt största höjdpunkten i Allsvenskans historia.
- Elof var en stor fotbollsälskare. Många gånger under min uppväxt var vi på Råsunda och såg matcher, säger Leif Ahrle, son till Elof, till Brages svenskafans-redaktion.
Elof var dock inte AIK:are, som många tror. Han var Djurgårdare, och bodde större delen av livet på Lidingö. På den tiden spelade både Djurgården och AIK på Råsunda i olika perioder.
- Han gick alltid på olika matcher var och varannan söndag, berättar Leif Ahrle, som själv var AIK:are på den tiden.
Så som den sanna fotbollsälskare han var tog han tillfället i akt och spelade in ”Brage! Brage!”, som gavs ut på skiva bara några dagar efter Råsunda-matchen. Trendkänsligt och aktuellt var bara förnamnet för Elofs agerande.
Låttext med historik
Om vi tittar lite närmare på själva låttexten så finns det en del detaljer som förbryllar.
Att han blandar in Gustav Vasa (”han lärde ju masriket slåss”) kan väl anses naturligt. Och när han på tillgjort dalmål berömmer ”Sune” i monologen på slutet så syftar han antagligen på Brages landslagsmeriterade anfallare Sune Zetterberg.
Texten ”I Götet sjöngs denna refräng” i början av låten har fått många att lägga pannan i djupa veck. Men den har nog koppling till de två segrarna Brage tog i Göteborg, mot GAIS och IFK Göteborg, tidigare på hösten 1937. Allsvenskan spelades då höst/vår och bland annat de segrarna bidrog till att intresset för topplaget Brage steg allt mer inför stormatchen på Råsunda i oktober.
Engelbrekt nämns också i texten, lite otippat. Men han har klara kopplingar till Dalarna och Borlänge. Under det medeltida Engelbrektsupproret, som ledde till att han blev Sveriges regent, brände han och hans dalkarlar år 1433 ner borgen Borganäs vid Domnarvsforsen, där Borlänge numera ligger, i protest mot den danska fogden på borgen.
Textförfattare var Sven Paddock (som även skrev "Med en enkel tulipan") och kompositören hette Erik Frykman.
Elofs prestigelösa intresse för olika fotbollslag visar sig även i låten ”Fotbollsjazzen”, som är en skämtsam jazzlåt om en bedrövlig fotbollsmatch. Den kommenterar han genom att namedroppa ett antal allsvenska fotbollsspelare som var kända på den tiden.
Låten okänd i familjen
”Brage! Brage!” har inte spelats på Domnarvsvallen i modern tid, förrän i halvtid i matchen Brage-Trelleborg häromveckan, den 13 augusti. Uppskattat av många i publiken.
- Vad roligt att den spelades! Jag blir varm om hjärtat, säger Carina Ahrle, dotter till Elof, när hon får reda på nyheten.
Carina har dock själv inga minnen om ”Brage! Brage!”, eftersom hon inte känner till den.
- Jag önskar verkligen att jag hade lite information. Men jag fanns liksom inte när låten kom, säger Carina, som föddes fyra år efter att den gavs ut.
Inte heller Leif Ahrle känner till låten.
- Jag har ingen koll på inspelningen, säger Leif.
Elof Ahrle, som föddes i Nyköping tre veckor efter förrförra sekelskiftet, dog alldeles för tidigt. Han blev 65 år gammal, när han förlorade kampen mot cancern 1965. Då bodde han i Sollentuna.
Om Elofs sångkarriär var en mindre del av hans yrkesliv jämfört med hans insatser som skådespelare och regissör så får väl låten ”Brage Brage” anses vara en parentes i sammanhanget. En låt som trendade en höst på 30-talet och som nästan alla glömt bort för länge sen, eller aldrig ens hört talas om.
Men för IK Brage och vi supportrar har låten etsat sig fast i våra minnen, och den är och förblir en symbol för Brages första storhetstid och Allsvenskans största höjdpunkt någonsin. Brage är helt enkelt det största som hänt Allsvenskan, om man ska hårdra det.
Tack Elof, för att du påminner oss om det än idag, men din hyllning till vår stolta och traditionsrika klubb.
Låttext ”Brage! Brage!”
Det är nya vindar i fotbollsnationen, kanonen från Dalom spar ej på sitt krut.
Det är friska grabbar och inte så smulor, det är kulor som de delar ut.
De är inte alls bakom allsvenska flötet, i Götet sjöngs denna refräng:
Brage, Brage. Det är i alla fall laget.
Brage, Brage. Aldrig så tappar de taget.
När elva masar målkalasar, ifrån publiken man hör denna kör:
Brage, Brage. Det är i alla fall laget!
På Domnarvets plan och kring Dalälvens stränder, det händer en hel del när det brakar loss.
På herr Gustav Vasa man sätter nu värde, han lärde ju masriket slåss.
Om Engelbrekt såg när poängen de håvar, jag lovar att han sjöng så här:
Brage, Brage. Det är i alla fall laget.
Brage, Brage. Aldrig så tappar de taget.
När elva masar målkalasar, ifrån publiken man hör denna kör:
Brage, Brage. Det är i alla fall laget!
Bravo Sune!
Heja grabbar!
Brage, Brage. Det är i alla fall laget!
Här kan du ladda ner låten: http://ikbrage.se/pages/supportrar/multimedia/default.aspx