Lagbanner
Brage tar emot Sandviken

Brage tar emot Sandviken

Årets andra järnderby går av stapeln på lördag kväll. Denna gång är det på Brages hemmaborg som den glödheta kampen om en plats i toppstriden skall utspela sig. 

Vi minns det förra mötet lagen emellan. 0-0 stod sig på Jernvallen ända till matchens sista tilläggsminut, då plötsligt Samo Izountouemoi slog till med ett dröminlägg som Ieltsin Camões knoppade in bakom en chockad Felix Jacobsson, som därmed blev snuvad på sin nolla. Brage besegrade Sandviken i det första järnderbyt på mången år, och de båda matchhjältarna Samo och Ieltsin klättrade efter slutsignalen upp på läktarplats för att fira med de tillresta supportrarna. 

Men det är längesen nu. Samo har flyttat till Gefle för att få mer speltid, och Sandviken har imponerat stort och har som nykomling etablerat sig som ett av de sex lag som är med och krigar om en allsvensk plats. Både Brage och Sandviken är med i racet om de tre första platserna, och när Landskrona nu börjat vackla är det plötsligt öppet i toppstriden. De enda som visar styrka och kontinuitet i denna serie är bruksrivalen Degerfors som nu känns lika givna seriesegrare som Landskrona kändes hela första halvan av säsongen. 

Tabelltoppen: 

  1. Degerfors      47p
  2. Landskrona   42p
  3. Öster             41p
  4. Helsingborg  40p
  5. Brage            37p
  6. Sandviken     36
 

Slutspurten
Brages möte med Sandviken är med sex omgångar kvar ett av två toppmöten som kvarstår på de grönvitas spelschema. Det andra är mot Landskrona på bortaplan 26 oktober. För Sandviken är spelschemat liknande, men istället är det Helsingborg som står för det tuffaste motståndet när de sista omgångarna ska avverkas. Toppen av tabellen kan klyschigt beskrivas som ett getingbo, där alla kan slå alla. 

Med lite bättre flyt med domslut och ramträffar de senaste omgångarna så hade Brage kunnat ligga på en andra- eller tredjeplats inför denna match, vilket såklart hade varit mer fördelaktigt när vi nu kliver in på säsongens upplopp. Men som William Bergendahl var inne på i en intervju nyligen så kan det kännas bättre att vara den som jagar än den som blir jagad i slutspurten. För både Brage och Sandviken lever fortfarande drömmen om att spela i Allsvenskan 2025. 


Regional ära
Vi ska ta och kika på den andra serien som Gävle/Dala-lagen spelar parallellt med Superettan - nämligen den åtråvärda Gävle/Dala Trophy, som avgörs inom de närmaste dagarna. Två matcher återstår i denna anrika turnering. Den första är alltså Brage-Sandviken nu på lördag. En vecka senare åker Brage till Gavlevallen för att sätta spiken i kistan och utropa sig som bäst i regionen. 

Så här ser tabellen ut: 
Sandv. 3 1 1 1 6-3 4p
Brage  2 1 1 0 3-2 4p
Gefle   3 0 2 1 4-8 2p 

Två raka grönvita segrar de kommande lördagarna skulle innebära att Brage fick bli först med att lyfta denna åtråvärda buckla. Det skulle också innebära att man hakar på i toppstriden av Superettan. 


Vår klubb
Stödet från supportrarna har aldrig varit viktigare, och jag hoppas på rejäl uppslutning både på hemmamatchen mot Sandviken, men också på bortaresan till Gävle. Boka din plats i den bussen redan nu! 

Mer information på Facebook: Klicka här!

I truppen mot Sandviken saknar Brage Henry Sletsjøe som efter en närkamp med Varbergs Azeez Yusuf fick syna sitt sjätte gula kort i 1-0 segern mot hallänningarna. Mittfältarens frånvaro är såklart ett stort avbräck för dalkarlarna, men där finns lyckligtvis alternativ i form av Adil Titi och Jacob Stensson. På skadelistan hittas nyförvärvet Oliwer Stark med brutet nyckelben. 

På Sandvikens skadelista läser vi: Martin Springfeldt, Adam Kiani, Mohammed Mohammed och Taulant Parallangaj. 

Medans Brage kommer från nämnda 1-0 seger mot Varberg kommer Sandviken senast från en 1-0 förlust mot serieledande Degerfors hemma på Jernvallen, där skytteligaledaren Dijan Vukojevic satte segermålet för gästerna redan i den 5:e minuten. 

Sandviken har fyra raka matcher utan seger och den senaste vinsten kom 25 augusti när man hemmaslog Trelleborg med 4-0. Brage bröt sin vinstfria svit på fem matcher senast mot Varberg, en svit då Ieltsin Camões till stora delar saknats pga dubbla avstängningar och rött kort. Portugisen visade hur viktig han är för laget när han med ett konstnummer satte segermålet mot hallänningarna efter en finurlig framspelning av Cesar Weilid. 

Vad passar bättre för en Bragesupporter denna lördagkväll när nu löningen äntligen trillat in än att värma upp på Sveatorget med lite god dricka och trevligt sällskap, fortsätta i gemensam marsch till Domnarvsvallen för att bevittna Brage förnedra Sandviken i årets sista Järnderby, och sedan fira segern med en blöt utekväll med grönvita bröder och systrar. 

Matchstart: 17:00

Väl mött! 

Anders Lindahl2024-09-26 10:36:00
Author

Fler artiklar om Brage