Dalarna, förena er!

Dalarna, förena er!

Sedan Gustav Wasas tid har de korslagda pilarna symboliserat Dalarna. Dalpilarna är en frihetssymbol för landskapet och har genom åren prytt allt från kyrkor och majstänger till upprorsfanor och landskapsvapen.

I Dalupproret 1743 - där en armé bestående av femtusen bönder och soldater från dalregementet gjorde uppror mot centralmakten i Stockholm - vajade de pilbeprydda fanorna i luften ovanför dalkarlarna som marscherade mot huvudstaden. Pilarna har kommit att bli en symbol för folkets kamp mot kungamakter, adel och fogdevälden och i hundratals år har dalfolket enats bakom fanan med de korslagda pilarna.




Tunafanan användes vid dalupproret 1743. Till höger: Dalarnas infanterisymbol.

Idag hittar vi symbolen i Brages klubbmärke. Redan 1925 - då föreningen bildades - pratades det om att klubben skulle bli ett lag för hela Dalarna, därför tog man de korslagda pilarna som symbol och bildade Hela Dalarnas Fotbollsklubb - IK Brage.

Och konceptet lyckades.

Dalfolket blev som besatta av Borlängeklubben och överallt pratades det om IK Brage. Klubbens stora stjärna och affischnamn var anfallaren Sune Zetterberg som öste in mål för klubben. En dag fick Sune ett brev från Uttagningskommittén - organisationen som valde ut spelartruppen till det svenska landslaget. Sune Zetterberg hade kallats till att delta i de nordiska mästerskapen 1931, där han - som truppens enda division 2- spelare - skulle få möta Danmark, Finland, Estland och Norge.


IK Brage 1926. Stående fr.v. Albin Hjort,Nils "Pysen" Jernberg,
Olle Andersson,Sune Zetterberg, Erik Ström, Holger Andersson,
Gunnar Olsson, Ingvar Gävert. Knästående fr.v. Nils Lindqvist,
Gösta Eriksson, Gösta Nordin.


Hans debutmatch mot Danmark blev en jättesuccé för svensk fotboll - en folkfest med ett fullsatt Stockholm Stadion och vinst med 3-1.

I den efterföljande matchen mot Finland på samma arena gjorde Sune Zetterberg fyra mål när Sverige besegrade grannen i öst med 8-2. Sunes succé fortsatte och hans två mål i 3-1 segern mot Estland följdes upp med en bortamatch mot Norge inför 28.208 åskådare på Ullevål i Oslo.

När Sune återvände till Borlänge och IK Brage var han hela Dalarnas hjälte och ungarnas stora förebild. Ryktet om den lilla bruksklubben från Dalarna spred sig snabbt och på våren 1937 tog sig Brage upp i Allsvenskan efter kvalseger mot Hammarby IF.

Samma år invigdes Sveriges nya nationalarena Råsunda, som även skulle fungera som hemmaarena för storklubben AIK. När dagen hade kommit för Brages bortamatch mot solnalaget så blev matchen en direkt seriefinal, då den Allsvenska tabellen toppades av de båda klubbarna. Ni har säkert hört historien förr - Råsunda fylldes till sin maxgräns. Men de tillresta dalmasarna som fick nobben i biljettluckan nöjde sig såklart inte med att stå utanför. Grindarna forcerades, poliserna trotsades och den totala publiksiffran uppskattades till runt 50.000 åskådare. Majoriteten var Bragesupportrar - fler än det fanns invånare i hela Borlänge. Matchen slutade 2-2.

IK Brage var hela Dalarnas Fotbollsklubb.

Nu är det dags att dalfolket åter sluter upp bakom de korslagda pilarna, åter tar upp kampen mot centralmaktens representanter och fyller vår hemmaborg Domnarvsvallen med grönvita fanor, kampsång och krigslusta. Vare sig du är från Borlänge, Falun, Ludvika, Säter, Hedemora, Avesta, Smedjebacken eller nån annan bonnhåla i Dalarna: Det är hög tid att förena dig med resten av dalfolket och stötta vårt grönvita lag!


Serik Fans.

Serik Fans tar krafttag och värvar nya medlemmar! Bli medlem idag och förena dig med dina medkombatanter på Domnarvsvallens Norra E!

Klicka på länken i artikelns övre högra hörn för att ansöka direkt. Kostnad för enskilt medlemsskap är 100 kronor och för familjemedlemsskap 150 kronor. Välkommen till Serik Fans!

Rämaläma!

Anders Vennberg2013-03-11 21:34:55
Author

Fler artiklar om Brage