En succé-debut, ännu ett resultat att glömma, och allmänna reflektioner efter säsongsinledningen.

En succé-debut, ännu ett resultat att glömma, och allmänna reflektioner efter säsongsinledningen.

Keyano Marrah (född 2006) – lägg det namnet på minnet! Den killen kan bli hur bra som helst… Den här IFK-sajten är ny, och troligen har många Stocksundsfans inte hittat hit ännu. Så dela gärna denna text med dina vänner, kommentera och säg vad du tycker här på forumet, och hör av dig om du vill skriva text här på Stocksunds-sidan.

Succedebut för Keyano Marrah
Vi tar det roligaste först, våra seniordebutanter i herrlaget de två senaste matcherna. Keyano Marrah (född 2006) – lägg det namnet på minnet! Den killen kan bli hur bra som helst, och ser ut att fortsätta utvecklas mycket fort. Keyano byts in efter 70 minuter vid ställningen 2-0 till FC Stockholm, och han gör en imponerande stark insats. Han verkar helt oberörd av att det är hans debut på seniornivå, och spelar med självklarhet både klokt och med högt tempo. Han vinner boll, sätter fart på bollen, löper både offensivt och defensivt och höjer vårt mittfält tydligt. I den absoluta slutminuten tar han en löpning upp i straffområdet (efter avblåsning) för att lugna en situation där Majkel riskerar att gruffa till sig ett gult kort och ödsla de sekunder vi har kvar att jaga kvittering. Han ser helt enkelt ut som ett kaptensämne, i sina debutminuter i seniorfotboll, och detta som 16-åring. Remarkabelt! Jag har hört flera i klubben som tycker att Keyano borde få chansen i 06-landslaget, men förbundskaptenerna brukar ju sällan titta bortom de stora 4 klubbarna. Kanske blir det ändring på detta nu - jag har svårt att se att Keyano inte startar även i nästa match, med tanke på den starka insatsen igår. Han var bolltrygg, skicklig och självklar på denna nivå på samma imponerande sätt som Lucas Bergvall var i sin debut för Djurgården häromdagen.

Det är också värt att nämna att John Lundström (2004) också fick göra sin seniordebut i förra matchen mot Örebro Syrianska, vid ställningen 0-0 när vi jagade segermålet. John gjorde en habil insats med bra löpningar och hög energi. Återväxten på mittfältet ser väldigt bra ut, och det gläder att coach Adam vågar ge även våra yngsta talanger matchtid.

Matchkommentarer FC Stockholm Inter – IFK Stocksund 2-1
Så till själva matchen. Adam hade gjort ett par ändringar i matchtruppen sen sist. Nicolaus var tillbaka på startplatsen som högerback, vilket förpassade Hampus till bänken. Lite mer oväntat så började Niklas P, på väg tillbaka efter 7 veckors skadefrånvaro, som tredje mittfältare istället för som vänsterytter som han brukar spela. Mattias Edeland förefaller fortsatt skadad, och därmed spelade David som mittback tillsammans med Kalle. Felix på högerback. Fabian kom tillbaka från sin gulkortsavstängning, och tillsammans med Sebastian är han fortsatt gjuten starter på mittfältet. Framåt fortsätter Majkel som forward med radarparet Marcus och Noel - som inlett säsongen starkt - som yttrar.

Matchen börjar med en kalldusch efter 35 sekunder. En okaraktäristisk längre boll i luften centralt från vår målvakt Nicko bryts, och FC kombinerar sig snabbt fram till inlägg och nickmål innan ett yrvaket IFK ens hinner reagera. Det fina spelet vi uppvisat mest hela säsongen är som bortblåst, och spelet hackar för oss. Niklas får inte riktigt grepp på mitten, och FC verkar ha läst våra uppspelsvägar. Passningsalternativen är låsta och de får därmed ibland grepp om oss med sitt press-spel. Vi håller ändå uppe spelet någorlunda och har några bra chanser. Marcus har ett friläge som målvakten räddar, och han har även en kvittering inne, men den döms helt korrekt bort då bollen studsat upp på Marcus hand just innan han tar avslutet. Istället gör FC 2-0 efter drygt 30 minuter på en hörna där vi tappar markeringen i bortre delen av straffområdet. På det hela taget ska vi ändå vara glada att det bara står 0-2 i halvtid. FC var skarpare i sina framstötar och skapade många bra lägen.

Vi kommer ut och gör en klart bättre andra halvlek. I den 65:e minuten hittar Sebastian en fin genomskärare som friställer Marcus och Noel helt. Än en gång gör FCs målvakt en fin frilägesräddning. Spelövertaget stärks efter våra byten i 69:e spelminuten. Keyano kommer in och är strålande på mitten, och NP går ut på yttern i en roll där han fungerar klart bättre än som mittfältare. Det kändes dock lite märkligt att Marcus byttes ut när vi jagar mål (om han inte hade skadekänning förstås), då Marcus, Noel och Fabian har stått bakom det mesta vassa vi skapat framåt i år. Vi lyckas i andra halvan av halvleken etablera ett ordentligt tryck på dem, och i den 80:e minuten får vi in en reducering efter att Noel och Fabian kombinerat fint på högerkanten. Trots en rejäl forcering sista 10 minuterna med bl.a. ett stolpskott av Felix så rinner tiden ut, och matchen slutar med ännu en uddamålsförlust med känslan att vi var värda att få med oss mer från matchen.

Säsongen efter en tredjedel av serien
Adam fortsätter att tro på sin trupp och att våga spela vårt eget spel. Det är kul att se IFK spela fotboll! Vi spelar en fin och utvecklande possession-baserad kombinationsfotboll längs marken. Vi spelar oss nästan alltid ut ända nerifrån egen målvakt och försvarslinjen – det är väldigt sällan man ser tjongbollar eller panikrensningar. Vi dominerar ofta bollinnehavet, och vi skapar också många målchanser. Även varianterna på fasta situationer ser väl intränade och tajta ut. Om något så har vi ibland saknat lite skärpa framåt, och bakåt så straffas man på denna nivå hårt för de få misstag som görs. Truppen är mycket ung och utvecklingsbar, och har både bra djup och massor av potential. Vi kommer att bli allt bättre ju mer vi vänjer oss vid tempot och skärpan på denna nivå, och killarnas självförtroende växer. När spelet klaffar så kan vi hota precis alla lag i hela serien. Man skulle kortfattat kunna likna oss vid Ettan Norras Brighton Hove & Albion :-D

Men – nu måste det vara slut med de hedersamma uddamålsförlusterna. Om vi inte ska åka rakt tillbaka till tvåan så måste vi snabbt bli bättre på att konvertera allt vårt fina spel och bollinnehav till faktiska mål och poäng. Vi får hoppas att hemmapremiären på gräs blir vändpunkten för vårt miserabla hemmafacit med bara förluster hittills. Tabelläget kommer snabbt att bli prekärt om vi inte kan bryta den förlusttrenden. Härnäst väntar Umeå FC hemma på söndag. De kommer ifrån en stark hemmaseger mot Karlstad, som bröt deras tidigare förlustsvit på 4 raka matcher, men förlorade sedan igen med 2-0 mot Täby denna helg. 

Spelarkommentarer & redaktionens startelva
Nicholas J. startar i målet
Mittbacksparet består av vår ovärderliga rese i mittförsvaret Kalle B, samt Mattias E när han är skadefri. David G spelar ytterback, tillsammans med Felix B.
Sebastian L är självklar som sittande/defensiv mitt och playmaker. Fabian T är lika spikad som offensiv mittfältare. Efter vad vi fick se i denna match så tycker jag att Keyano ska få en chans till som den tredje mittfältaren, och denna gång från start.
I anfallet så är radarparet Marcus N och Noel W självklara. Vi skulle dock gärna se Noel som forward istället för som ytter. Den andra ytterpositionen ger vi till Simon M eller Niklas P beroende på dagsform och skador.
----
Bakom startbackarna ovan så känns Hampus S och Nicolaus E näst på tur. Det vore också intressant att se hur Luca T står sig på denna nivå.
På mitten tampas Yoas och John med Keyano om den tredje platsen som det känns just nu. Endreas T är vårt andraval som defensiv mittfältare efter Sebastian.
I anfallet så gör Majkel B väldigt mycket nytta i press-spel och som uppspelstarget, men har hittills haft otur/varit lite trubbig i avsluten. Därför skulle vi gärna se Noel som FWD, med Majkel som andra-alternativ. Bakom Simon & Niklas är George nästa val på yttern.
Märk väl att truppen är både djup och jämnstark. Bakom de som nämns ovan står ytterligare 10(!) spelare precis bakom dem, så dagsform, skadeläge och avstängningar har stor inverkan på matchtrupperna. Konkurrensen är stenhård.
 

Redaktionen2023-05-28 15:35:00

Fler artiklar om IFK Stocksund

Summering av debut-säsongen 2023