Summering av debut-säsongen 2023

Summering av debut-säsongen 2023

IFK Stocksund lyckas med den huvudsakliga målsättningen för säsongen – att hålla sig kvar och därmed etablera sig i Ettan. Totalt sett blir säsongen därmed klart godkänd. Man uppvisar en positiv resultattrend, allteftersom spelarna anpassar sig till den högre nivån och tempot. Laget spelar konstruktiv fotboll, är ofta det spelförande laget, och spelar gärna bollen längs marken. Stocksund gör t.ex. 6:e flest mål i serien.

Vi inleder säsongen bra med 3 vinster på de första 7.  Därefter kommer en mycket tung period under våren med 8 förluster på 9 matcher. Vi spelar bra fotboll och matchbilderna är ofta ganska jämna, IFK med lite större bollinnehav, men jämnt i målchanser. Främst målskyttet hackar för oss under denna svacka, och enstaka bolltapp/defensiva misstag blir matchavgörande. Under sommarfönstret så lämnar Majkel Bagir (FWD) oss för Motala, och George Alachin (Ytter) för Assyriska. In kommer istället Lukas Sunesson (FWD) från Landskrona BOIS, och hemvändare Ömur Pektas (HY) kommer tillbaka från en kort sejour i Varberg. De får fart på målproduktionen igen, och sett i backspegeln så är det troligen dessa två sommarvärvningar som räddar oss kvar i serien. Efter 2 förlustmatcher medan de bli varma i kläderna, så avslutar IFK därefter säsongen med facit 7-2-5 och 23 poäng, medan vi bara tog 12 poäng under vår-halvan. 

Spelmässigt så har Adam orkat hålla fast vid lagets spelidé hela året. Offensiven ser mycket bra ut, och killarna uppvisar en oerhörd trygghet och skicklighet i att spela längs marken & ’out from the back’ för att locka upp och dra på sig motståndarnas press och skapa ytor för anfallet. I början av säsongen uppstod ibland alltför stora ytor på mitten som motståndarna kunde utnyttja, men vi blev bättre och bättre på att krympa dessa och på att kunna stänga ned matcher när vi var i ledningen.  

Säsongens spelare:
Kalle Björklund (MB) – Kalle är alldeles för bra för att spela i Ettan, och lär bli svår för IFK att behålla till nästa säsong. Är lugn, trygg och stabil, stark, snabb, brytningssäker, bra på huvudet, har bra uppspelsfot och mkt bra på att transportera upp boll vid fötterna. En komplett mittback.
Lukas Sunesson (FWD) – också en klasspelare som känns för bra för denna nivå, och som troligen går vidare. Stark targetspelare, fin teknik och effektiv första touch, laglojal och outtröttlig i både anfall och försvar – en tillgång för vilket lag som helst.
Fabian Tristen och Sebastian Lager (MF) – Våra två offensiva mittfältsdynamos ligger bakom mycket av både offensiv kreativitet och defensiva återerövringar.
Nicholas Jakab (MV) - fina fötter som är helt nödvändiga för det uppbyggnadsspel som coach Adam vill spela, och lagets trygghet i detta spel. Många helt matchavgörande fantomräddningar under året.

I övrigt har hela försvarslinjen med Kalle, Mattias, David, Felix, Hampus och Nicolaus varit stabil. Det har roterats en del på den tredje mittfältspositionen, och ingen har riktigt gjort den till ’sin’, men Endreas och Yoas startat där flest gånger och har gjort det OK. I anfallet har Noel oftast varit den tredje kuggen och han gör en bra säsong. Noel skulle representerat klubben i Morgondagens Stjärnor-matchen, men han och coach Adam fick lämna återbud då den krockade med kvalet.  Marcus gjorde det också bra under våren, men han fick under hösten se sin speltid krympa till huvudsakligen inhopp runt minut 60 efter de två sommar-rekryteringarna som bägge tog startplatser i anfallet. Rekordunga Keyanoh (06) både debuterade och gjorde flera inhopp under året. Även Luca (04) och John (04) fick sina första seniorminuter. På grund av det pressade tabell-läget så kunde Adam nog inte rotera in dessa yngre förmågor så mycket som han hade hoppats.

IFK Stocksund kan nu med serieplatsen 2024 säkrad fortsätta bygga vidare långsiktigt. P19 kvalade nyss upp sig till i P19-allsvenskan, vilket innebär att IFK Stocksund som enda svenska klubb under S1-nivå spelar allsvenskt i både P19 och P17 säsongen 2024.  Återväxten av talanger underifrån bör därmed vara säkrad. Det finns få bättre utvecklingsalternativ i Stockholm ’från 15 år till senior’ om man också räknar in närheten till NIU-gymnasiet samt ett herrlag som spelar på lämplig nivå för att ta steget till senior efter P19-åren. Klubben behöver nu snabbt växa ikapp sina sportsliga framgångar vad gäller allt runtomkring fotbollen – anläggning, ekonomi etc. - för att bygga sig en plattform för att kunna ta avstamp mot SuperEttan så småningom.

Först och främst behöver coach Adam säkras för ytterligare säsong(er), så att han kan fortsätta utveckla både den konstruktiva spelmodellen och de individuella spelarna lika framgångsrikt som han gjort i flera år nu.  
Ekonomiskt behöver klubben växa i elitkostymen. Kortsiktigt behövs fler/nya sponsorer, och på medellång sikt behöver IFK slå mynt av sin framgångsrika akademi och få in pengar genom ’förädling av spelarvärde’ som det så fint heter – att få fram ungdomsspelare ända till seniornivån och sälja dem vidare med förtjänst. Klubben behöver fler Tom Strannegård, Taha Ali och Gustaf Lagerbielke helt enkelt.
Jag vill se IFK följa en tålmodig strategi baserad på en fortsatt ung senior-trupp med många talanger från de egna leden och en spelförande/innehavsbaserad temporik fotboll som både är kul att titta på och är utvecklande för spelarna. Om klubben orkar att växa långsiktigt på sådan hållbar grund medan herrlaget håller sig kvar i Ettan så finns goda förutsättningar att IFK på sikt kan ta sig upp till SuperEttan (som idag saknar lag från Stockholmsregionen) och ta en plats i elitfotbollens finrum.

Nu tar laget välförtjänt vinterledigt snart, och förberedelser för en ny rekordsäsong 2024 börjar. Snart är vi igång igen med vinterfys, träningsmatcher med provspelare, truppbygge, silly season med mera.
Tills dess önskas alla en skön vinterledighet!

(om du vill bidra till denna IFK Stocksund-sida - som krönikör, skribent eller på annat sätt – skriv gärna en rad till oss på forumet här på SvenskaFans, eller skicka ett meddelande till vår användare ’Redaktion’.
Du behöver skapa en egen SvenskaFans-user för att kunna bidra)
 

Redaktionen2023-11-27 22:13:00

Fler artiklar om IFK Stocksund

En succé-debut, ännu ett resultat att glömma, och allmänna reflektioner efter säsongsinledningen.