BayArena, 2023-09-21 18:45

Bayer Leverkusen - Häcken
4 - 0

Fem punkter efter 0-4 mot Leverkusen

Fem punkter efter 0-4 mot Leverkusen

Häcken förlorade första gruppspelsmatchen i Europa League mot Leverkusen med 0-4. Trots storförlusten fanns det många ljusglimtar att ta med sig. Här kommer fem punkter från matchen.

En lektion i fotboll
Bayer Leverkusen tog planenligt hem de tre poängen och gjorde det komfortabelt. Många spelare från helgens 2-2-match mot FC Bayern vilades och hade det krävts hade Leverkusen kunnat lägga in ytterligare en växel i spelet. Trots att Leverkusen endast hade en vanlig dag på jobbet så kan man inte annat än bli imponerad. De anföll på så många sätt. Instick, skott utifrån, spel på kanterna, djupledsspel, possesion, kontringar. De var bra på att diktera tempot i matchen och kunde från ingenting bara gasa på och skapa farliga målchanser. Förhoppningsvis tar Häckens spelare och ledning med sig något från den här matchen som de kan använda framöver antingen på hemmaplan i Sverige eller i Europa.

Häckenboll i alla lägen
Man kan ta bollen från Häcken. Men man kan aldrig ta Häckenboll från Häcken. Det hade nog varit lättare att ligga lågt i en fembackslinje och hoppas på det bästa mot Leverkusen. Men Häcken har så många gånger tidigare visat att det finns bara en sorts fotboll som de kan spela, så även mot Bundesligaledarna. Häcken gjorde precis som de alltid gör och försökte spela sig ur förstapressen genom centrala passningar i tremannamittfältet. Efter ungefär fem minuter fick Häcken en frispark mitt på plan. Ett lag med sämre identitet (eller en annan identitet) hade flyttat upp mittbackar och slagit en lång boll in i straffområdet. Men Häcken spelade fort igång bollen för att det är helt enkelt så Häcken gör, även mot ett motstånd som är många gånger bättre än Häcken. I matchen straffade sig Häckenboll vissa gånger, till exempel vid 3-0-målet då en central passning bröts och Leverkusen ganska enkelt kunde göra mål efter att Häckenförsvaret varit för passivt. Men Häcken lyckades också spela sig ur pressen och stundtals föra spelet, framför allt sista kvarten av första halvleken. 

Ett internationellt steg
Amor Layouni går från klarhet till klarhet. Jag vill nu hävda att han har ett internationellt steg. När man klarar av att peta och springa och vinna duellen mot motståndarbacken i ett Europeiskt topplag så måste man väl ändå ha ett internationellt steg. Layouni visade ingen respekt och utmanade friskt och ständigt med bibehållen fart. Värvningen av Layouni är ytterligare en värvning med fingertoppskänsla av Martin Ericsson. På det stora hela tycker jag att många spelare har visat större kvaliteter på den Europeiska scenen än vad jag trodde, vilket bådar gott för framtida matcher i Europa League.

Ekvationen kan vara löst 
Den filosofiska och praktiska frågan hur Häcken ska formera mittfältet när Simon Gustafson är tillbaka i spel kan ha löst sig nu. Tränare Högmo spelade Simon som forward och det kändes som ett lyckat drag som jag hoppas han fortsätter med även i Allsvenskan. Hrstic har varit osynlig på sistone vilket delvis är hans eget fel och delvis hans lagkamraters fel då han inte fått särskilt många passningar i boxen. Med Simon som forward tror jag att spelet blir mer böljande och mer dynamiskt. Dessutom är Simon en bättre fotbollsspelare än Hrstic, åtminstone i dagsläget. Med denna lösning får Romeo Amane fortsatt förtroende på mittfältet vilket jag tycker han ska få.
 
En förlust med ljuspunkter
Det är nog ingen överdrift att påstå att man som Häckensupporter aldrig varit så nöjd efter en 0-4-förlust tidigare. Häcken gjorde inte på något sätt bort sig och visade upp fina tendenser. Ingen spelare föll ur matchen och alla försökte spela konstruktiv fotboll. Simon Gustafson ser redan ut att vara i matchform efter sin skada och fick spela hela 71 minuter. Edward Chilufya briljerade stundtals och såg mycket bättre ut mot Leverkusen ikväll än mot Halmstad i söndags. Aiham Ousou visade internationell klass, denna gången i ett internationellt sammanhang. Häcken lämnar Leverkusen med en god känsla skulle jag tro trots en fyramålsförlust. Nu ser vi fram emot Qarabag på “hemmaplan” den femte oktober.

Högmo efter förlusten mot Leverkusen
 

Sven Nöjd2023-09-21 23:22:00
Author

Fler artiklar om Häcken