Tofik Bakhramov, 2023-12-14 18:45

Qarabag - Häcken
2 - 1

Fem punkter efter 1-2 mot Qarabag

Fem punkter efter 1-2 mot Qarabag

Häcken förlorade säsongens sista match mot Qarabag med 1-2. Här kommer fem punkter från matchen.

Filosofiska frågor
När Peter Abrahamsson fick hjärn- och fotsläpp i matchens första minut och frispelade en Qarabagspelare som enkelt rullade in 1-0 väcktes några filosofiska frågor hos mig:

Har Häcken varit bäst när det gäller eller sämst när det gäller? Häcken har å ena sidan lyckats kvala till Europa League men å andra sidan tagit noll poäng i gruppspelet. Ska man bli förbannad på Peters hjärnsläpp eller ska man vara tacksam för de utomjordiska räddningarna han gjorde mot Aberdeen borta? Med facit i hand lutar jag mot att Häcken och Peter Abrahamsson var bäst när det gällde som mest för klubben. Även att Häcken var som bäst på nivån där de hade en chans, nämligen i kvalspelet. Dagens Häcken är helt enkelt för dåliga för gruppspel i Europa League.

En annan fråga man kan ställa sig kring Peters agerande är om det är mer klandervärt med en bra tanke och ett dåligt utförande eller en dålig tanke med ett bra utförande. I fallet Peter Abrahamsson mot Qarabag blir jag inte klok på varken tanken eller utförandet. Jag förstår inte vem han siktade på och varför han skulle slå en onödigt svår boll helt utan att vara pressad? Så i just detta fall kan man nog konstatera att det inte är en särskilt filosofisk fråga när Peter både hade en dålig tanke och ett dåligt utförande.

Ännu en negativ punkt om VAR
I sjätte matchminuten var en Qarabagspelare tydligt offside i Häckens straffområde. Den assisterande domaren gjorde som domare gör när VAR finns, nämligen väntade på vad videodomarna tyckte innan flaggan lyftes. Problemet var bara att när väl huvuddomaren blåste för offside hade Häcken erövrat bollen och spelat sig ur situationen och hade kunnat gå på kontring. Men fördel verkar inte finnas vid VAR-blåst offside och Häcken tappade sitt övertag när Qarabags spelare hann organisera sig defensivt. Så VAR förstörde än en gång spelets flyt. Varför vill folk ha VAR egentligen? Jag omformulerar frågan: vill folk ha VAR egentligen?

Konstig taktik med fejkskador
Jag har ingen koll på Qarabags spelare eller lag och hur de brukar agera i olika situationer. Jag blev förvånad över hur mycket de låtsades vara skadade i matchen mot Häcken. Det kändes konstigt att Qarabag ville rycka sönder tempot i en match som de fram tills utvisningen fullständigt dikterade villkoren i. Kan det vara så att moderna fotbollsspelare helt enkelt glömt bort att man inte per automatik måste ligga kvar och gråta vid var och varannan avblåsning? 

Skillnaden på poäng och noll poäng i Europa League
Mot Qarabag blev det uppenbart varför Häcken har noll poäng i Europa League och alla andra lag har åtminstone en poäng. Samtliga spelare i Qarabag hade en avsevärt högre lägstanivå än vad Häckens spelare hade. Alla i Qarabag var vän med bollen och hade lite mer av det internationella steget. Ingen Qarabagspelare gjorde några grövre misstag förutom vid självmålet i matchens slutminuter. Häcken däremot hade en målvakt som helt tanklöst frispelade en motståndare, en mittback som försökte att som siste man lobba bollen till en mittfältare, en mittfältare som inte kan skjuta, en högerback som inte vågar anfalla, en vänsterback som är högerfotad samt en djurgårdare som gör sitt yttersta för att missa mål match efter match.

I Allsvenskan kan man ha spelare med en del sämre egenskaper och ändå nå en tredjeplats. Men i Europa League har det märkts så tydligt att ett lag som Häcken inte räckt till trots att Häcken egentligen spelat ganska bra om man räknar bort hemmamatchen mot Molde.

En lång säsong är slut
Häcken har spelat otroligt många matcher i år. Det har varit full säsong i Allsvenskan, många matcher i Svenska cupen i och med att Häcken vann finalen och sen CL- och EL-kval följt av EL-gruppspel. Jag tror att klubben och spelarna lärt sig mycket av säsongen. Ledningen har gjort många saker rätt och en del saker fel. Sportsligt blev det en tredjeplats i Allsvenskan, ett cupguld och gruppspel i Europa League. Det är med beröm godkänt. Jag tror att Häcken i och med fjolårets SM-guld och årets Europaspel byggt upp något positivt under lång sikt framåt. Pengarna från spelarförsäljningar och Europaspel gör att Häcken förmodligen och förhoppningsvis kommer att vara ett allsvenskt topplag lång tid framåt.

Nu får spelare och supportrar en välbehövlig paus från tävlingsmatcher.

Vi ses igen den 17 februari när cupspelet börjar. Krossa Östersund!

 

Sven Nöjd2023-12-14 23:31:00
Author

Fler artiklar om Häcken