2 - 1

Fem punkter efter 2-1 mot Malmö FF

Vilken match! Här är fem punkter från Häckens övertygande 2-1-seger mot Malmö.

Mismatch #1
En mismatch är när fel försvarare får markera fel anfallare sett ur ett försvarsperspektiv. I basket är oftast en mismatch när den kortaste spelaren måste markera den längsta. Och det offensiva laget försöker oftast utnyttja mismatchs till sin fördel. Malmö ställde ut Erdal Rakip som högerback i dagens match. Rakip är inte direkt känd för sin defensiva briljans men Malmö hade inte tillräckligt många backar i truppen och Rakip fick nog bli en nödlösning. Mismatchen i en defensivt svajig Rakip utnyttjades direkt och det tog 37 sekunder innan Rakip gått bort sig och bollen låg i Malmömålet. Lars Olden Larsen gjorde precis vad han ville med Rakip i första halvleken och många anfall gick via Häckens vänsterkant och det var nog ingen slump. Olyckligt för Häcken byttes Rakip ut i halvtid.

Mismatch #2
Det kanske inte riktigt räknas som en mismatch men Ibrahim Sadiq hade ett spelövertag på varenda ljusblå tröja som kom i närheten. Han var helt enkelt bättre än hela Malmö FF. Det var längesen jag såg en spelare vara så bra i en match. Gick Malmöspelarna hårt i rygg vände Sadiq bort dem, gick de inte upp i rygg kom Sadiq rättvänd med fart. Stackars Oscar Lewicki hade ingen lätt uppgift att försöka stoppa Sadiq i anfall efter anfall. 2-0 målet var ett exempel på Sadiqs briljans. Det började med att Sadiq var stark i kroppen och med god balans höll undan för en Malmöspelare utanför Häckens straffområde och sedan drev Sadiq bollen i ett högt men inte för högt tempo och passade till en överlappande Rygaard som spelade in till Samuel som gjorde mål. Det är sådana här fem plus-insatser som gör utländska klubbar intresserade. Hoppas hoppas hoppas att vi får behålla Ibra. Det kan bli magiskt att se Ibra spela tillsammans med Benie Traore nästa säsong, då kommer det gå undan!

#9 Missar match
Alexander Jeremejeff blev utvisad i början av andra halvlek efter att helt onödigt axeltacklat Ola Toivonen efter en hörna i offensivt straffområde. Det är uselt gjort av Jeremejeff och kunde ha äventyrat matchen och SM-titeln. Med lite otur missar Jeremejeff de två sista matcherna för säsongen och det vore olyckligt både för laget och för hans egen skull. Jeremejeff missar definitivt derbyt mot Blåvitt om en vecka. Lyckligtvis finns det andra som kan hoppa in på hans plats.

10 Häckenspelare är bättre än 11 Malmöspelare
Vad hände med matchbilden efter Jeremejeffs utvisning då? I princip inget alls. Häcken var fortfarande det bättre laget och fortsatte att spela inspirerat, jobba för varandra och blanda snabba anfall med långsammare anfall där Häckenspelarna fick vila med boll. Malmö spelade handbollsspel och rullade mest boll utanför straffområdet från kant till kant och slog in ett och annat adresslöst inlägg som Häckens tre mittbackar mestadels nickade undan. Malmö fick inte tag på Häckenspelarna trots att de var en man mer och det var slokörat och oinspirerat från Malmöspelarna. 2-1-segern var i underkant, Häcken borde ha gjort fler mål.

6 053 personer fick se en blivande klassiker
Dramaturgin var perfekt. Häcken dominerade men fick en utvisning med nästan en hel halvlek kvar. Häcken fortsatte spela häckenspel och gjorde 2-0. Malmö fick in en reducering med fem minuter av ordinarie tid kvar men Häcken höll ifrån och var närmare ett mål i slutminuterna än vad Malmö var. Sektion G höll jämn ljudnivå med Malmös bortaklack och det var elektrisk stämning även på långsidorna. Folk (mig själv inkluderat) på sittplats levde sig med i matchen så mycket mer än vad folk på sittplats brukar göra. Matchen mellan BK Häcken och Malmö FF från den 23 oktober 2022 kommer jag att se om många gånger till i mitt liv.