Bravida Arena, 2023-08-24 19:00

Häcken - Aberdeen
2 - 2

Fem punkter efter 2-2 mot Aberdeen

Fem punkter efter 2-2 mot Aberdeen

Det som började så bra blev till slut riktigt trist. Häcken lyckades inte försvara sin 2-0-ledning och Aberdeen fick med sig ett för dem gynnsamt oavgjort resultat med sig till Skottland. Här kommer fem punkter från matchen.

Underhållande match
Trots att matchen slutade i en rejäl pyspunka måste jag säga att det var en underhållande match. Högt tempo mellan två lag med olika spelfilosofier. Häcken spelade på sant Häckenmanér med hög risk och hög belöning i vissa anfall och med endast hög risk i andra anfall. Dessa anfall ledde till farliga kontringar för Aberdeen. Jag trodde att Aberdeen skulle spela grisigare än vad de gjorde, det blev på det stora hela en rätt så snäll match. Min uppfattning från denna match var att Aberdeens spelare var hyfsat jämnbra medan Häckens spelare har högre högstanivå men också mycket lägre lägstanivå.

Vilket lag är en vecka bättre nästa torsdag?
Ett oavgjort resultat skulle de flesta Aberdeensupportrar ta på förhand. När de dessutom gick från ett tvåmålsunderläge till 2-2 på fem minuter i andra halvlek känns det som att Aberdeen även har det moraliska övertaget inför returmötet om en vecka. Med det sagt kan det bli en jämn match även där. Jag tycker inte att 2-2 var orättvist, samtidigt som jag inte riktigt kan säga att jag imponerades av skottarna och deras spel.

Det går att dividera kring hur formen är för Häcken respektive Aberdeen om en vecka. Jag sätter upp en klassiskt plus- och minuslista:

Plus Häcken:
Simon Gustafson kan vara redo för spel
Jacob Barrett Laursen har förhoppningsvis spelat in sig i startelvan

Minus Häcken:
Johan Hammar är avstängd
Häcken kan vara slutkörda efter derbyt mot Blåvitt
Bortamatch på gräs

Plus Aberdeen:
De är en vecka längre in i säsongen om en vecka
Hemmamatch på gräs

Minus Aberdeen:
Kommer inte på något, kan för lite om deras lag.

Dåligt fokus i andra halvlek
Häcken gjorde för många misstag i den sista fjärdedelen av matchen. Var det trötthet? Eller bara dåligt fokus? Flertalet misstag begicks vid Aberdeens bägge mål. Men efter Aberdeens kvitteringsmål var det ännu värre. Och det är det som gör en riktigt förbannad. Att varken Hovland eller Hammar gick in med en stötbrytning i situationen som föranledde Hammars andra gula kort är helt oförståeligt. Hur kan bägge backarna falla mot en ensam isolerad forward? Försvarsspelet var också riktigt dåligt vid Aberdeens bortdömda mål. Men det som jag är mest besviken på är håglösheten och slarvet i passningsspelet efter kvitteringen. Det dåliga psyket (eller orken) hos flera Häckenspelare ger en jobbig känsla inför returmötet.
 
Bra stämning på Hisingen Arena
Det var riktigt bra stämning på Hisingen Arena ikväll. Bortaklacken var bra och hemmaklacken var fantastisk. Jag tror aldrig jag hört en så hög ljudvolym från hemmastå som ikväll. Den enda kritiken jag har är att det kastades in grejer vid 2-2-målet. Även om Aberdeenspelaren provocerade fram det måste folk kunna hålla sig i skinnet. För varje föremål som kastas in närmar sig dagen då beslutsfattarna sätter upp ett nät mellan ståplats och planen. Och dit vill vi inte.

Fortfarande en bra chans
Trots en tappad 2-0-ledning har Häcken en bra chans att gå vidare. Aberdeen är ju inget fantastiskt fotbollslag och kommer Häcken bara upp i nivå ska Häcken kunna vinna i Aberdeen. Så här två timmar efter slutsignal är känslan bättre. Matchen förlorades ju faktiskt inte även om känslan var sådan tidigare ikväll. 
 

Sven Nöjd2023-08-24 22:59:00
Author

Fler artiklar om Häcken