Tele2 Arena, 2022-06-26 15:00

Hammarby - Häcken
2 - 2

Fem punkter efter 2-2 mot Hammarby

Dagens fem punkter från 2-2 matchen mot Hammarby är fullspäckat med "å ena sidan, å andra sidan"-resonemang efter en konstig match.

Brist på taktisk flexibilitet eller tro på eget spel?
Första halvlek var mer eller mindre taktiskt perfekt från Hammarbys sida. Hammarby stod kompakt i defensiven och stoppade relativt enkelt Häckens försök till centralt passningsspel. Det var frustrerande att se Häcken gång på gång spela snabbt framåt i banan bara för att lika snabbt bli av med bollen. Enkla bolltapp från Häckenspelarna samtidigt som Hammarby spelade bra. Jag tänkte flera gånger att det kan vara bra att vila med boll ibland och kanske bygga anfall långsammare och även slå någon långboll och stå rätt i positionerna för att vinna andrabollar. Men Häcken fortsatte i andra halvlek att stenhårt tro på spelidén med snabba anfall vilket gav utdelning vid Häckens båda mål och det var även bud på ett tredje mål. Som det mesta finns det två sidor av samma mynt: Är det en styrka att tro på sin spelidé även när det inte alls fungerar i 60 minuter eller en svaghet? Jag har inga svar men idag gav det utdelning för Häcken.

Krickan hade kunnat stå i mål de första 80 minuterna
Hammarby hade visserligen ett stort spelövertag men skapade förutom de två målen inga egentliga klara målchanser. Jonathan Rasheed i Häckenmålet gjorde inget mer än att plocka ett inlägg och bryta några för långa djupledsbollar de första 80 minuterna. Fram tills dess hade juniormålvakten Sebastian Banozic eller för den delen målvaktstränaren och Häckenprofilen Kristoffer Källkvist kunnat stå i mål. Så uddlösa var Hammarby i offensivt straffområde, samtidigt som Hovland och Hammar gjorde ett bra jobb i boxen. Synd att Hammarby fick en för tidig reducering när Rasheed missbedömde en boxning på en hörna som gjorde att Hammarby fick ett för enkelt mål.

Situationen på yttermittfältet
Blair Turgott gjorde på nytt ett bra inhopp och min känsla är att han snart tar en startplats. Detta trots att Leo Bengtsson gjorde sin bästa match på länge och att Oscar Uddenäs hade både en andra- och en tredjeassist i dagens match. Sen knackar vindsnabbe dribblern Ali Youseff på dörren nu när han är återställd efter förra säsongens korsbandsskada. Och då finns även Ibrahim Sadiq i truppen med sina fysiska spetsegenskaper och sin förmodade höga högstanivå. Tränare Högmo har många val och frågan är hur han ska gå tillväga framöver för bästa resultat.

Rättvist resultat?
På ett sätt speglar 2-2 inte matchen med tanke på Hammarbys spelövertag. Men när det kommer till klara målchanser hade Häcken fler. Så oavgjort är i mitt tycke ett rättvist resultat. Fotboll handlar mycket om att komma till klara målchanser och det misslyckades Hammarby med idag.

Nöjd med en poäng
Ska man vara missnöjd med en tappad 2-0 ledning eller vara nöjd med en poäng i en svår bortamatch? Jag väljer det sistnämnda. Jag tycker att det är en styrka att göra två mål borta mot Hammarby. Det hade kunnat bli tre poäng i gottepåsen hem till Hisingen med lite mer skärpa i avsluten och om Rasheed hade valt att stå kvar på linjen vid Hammarbys reducering. Men som matchen utvecklades känns ändå en poäng helt ok.