Bravida Arena, 2022-08-27 15:00

Häcken - IFK Värnamo
4 - 1

Fem punkter efter 4-1 mot Värnamo

Fem punkter efter 4-1 mot Värnamo

BK Häcken tog en komfortabel seger mot Värnamo. Här kommer fem punkter från matchen.

Planenlig seger
Häcken vann planenligt mot Värnamo och med facit i hand var det aldrig något snack om vilket lag som skulle vinna. Häcken malde ner Värnamo som lyckades stå emot i en knapp halvlek. Det känns som att det är det Häcken har gjort i de fyra senaste raka segrarna mot lagen på plats 8 och nedåt, malt ned dem. Det bådar gott inför nästa match hemma mot Degerfors nästa söndag. Trots att effektiviteten inte varit på topp varken idag eller de andra matcherna lyckas Häcken vinna på att helt enkelt skapa tillräckligt många målchanser för att bollen förr eller senare ska gå in.

Brattbergs insats i det offensiva spelet var en besvikelse 
Johan Brattberg fick göra sin första match från start för Häcken för säsongen och sin andra allsvenska start totalt om jag inte missminner mig (AIK borta förra säsongen var den första). Brattberg sägs ha varit bra under utlåningen till Utsikten i Superettan. Brattberg gjorde det han skulle defensivt men inte mer. Han räddade en del skott som han släppte kort retur på men som han alltid var först på. Jag oroar mig dock för Brattbergs speluppfattning och hans fötter. Det var onödigt många bollar som han slog bort och jag upplever inte att han satte igång spelet på rätt spelare lika ofta som Peter brukar göra. Det kan visserligen vara av nervositet men ska man vara målvakt i Häcken ska både fötter och speluppfattning vara bättre än vad Brattberg visade upp. Anfallen startar oftast med målvakten och där har Häcken möjligtvis en del jobb att göra om det är tänkt att Brattberg på sikt ska ta över efter Peter.

Vänsterbacksituationen
Valgeir Fridriksson fick starta ännu en match som vänsterback efter att Kristoffer Lund fått kasta in handduken sent om jag förstått det rätt. Jag ska inte kritisera Valgeir allt för mycket men om Häcken kommer att fortsätta att starta med en högerfotad vänsterback när motståndet blir tuffare kommer det att leda till problem. Jag tror att Valgeir hade löst de flesta situationer mot Värnamo om han var vänsterfotad. Nu tvingades han många gånger att i uppspelsfasen antingen vända hem eller ta med sig bollen inåt i planen och det stannade upp för många anfall. Låt oss hoppas att Kristoffer Lund snart är spelbar igen. Eller för den delen att Kadir Hodzic får chansen.

Simon Gustafsons uppgående form
Simon Gustafson har sedan han anslöt till Häcken bara blivit bättre och bättre. Idag assisterade han till två mål och han kunde ha assisterat till ännu fler och även gjort något mål själv. Simon var delaktig i de flesta anfallen och hade ett fint samarbete och kombinationsspel med samtliga offensiva spelare. Simon hade färre bolltapp än tidigare och motståndarna hade mycket svårt att ta bollen från honom. Simon har nog fortfarande en bit till full matchform men jag tror att han snart är precis så bra som vi vill att han ska vara. Jag ser fram emot att se Simon spela i matcherna mot de andra topplagen framöver där jag tror att han kan växla upp ytterligare någon nivå.

Tio viktiga matcher kvar av Allsvenskan
Häcken leder i skrivande stund Allsvenskan med fem poäng, men då har inga av de andra lagen i toppen spelat sina matcher i omgång 20 än. Två tredjedelar av serien är spelad och nu känns det att det är på riktigt, Häcken kan ta SM-guld. Malmö och AIK ligger för många poäng efter. Djurgården kommer att tappa poäng här och där i och med att de även spelar viktiga matcher i Conference League. Hammarby har ett svårt schema men känns ändå som största utmanaren till SM-guldet. Även Häcken har ett svårt schema. Därför är det mycket viktigt att alla supportrar går på de fem återstående hemmamatcherna och extra viktigt är det att gå på matchen mot Hammarby den 17 september. Laget gör vad de kan för att vinna matcher och det ska vi supportrar också göra!



 

Sven Nöjd2022-08-27 20:18:00
Author

Fler artiklar om Häcken