Bravida Arena, 2023-05-13 15:00

Häcken - Degerfors
6 - 1

Fem punkter efter 6-1 mot Degerfors

Fem punkter efter 6-1 mot Degerfors

Häcken besegrade Degerfors utan problem. Här kommer fem punkter från matchen.

Arbetsro och tidiga byten
Matchen mot Degerfors var en väl utförd match av Häcken med perfekt utgång på så många sätt. Först och främst hoppade Häcken upp på hästryggen igen efter den dåliga prestationen i matchen mot Halmstad förra helgen och tre härliga poäng inkasserades Men det fanns fler glädjeämnen än själva segern. När Benie Traore gjorde 5-1 i den 50:e minuten var matchen så pass avgjord att Högmo kunde byta ut Ibrahim Sadiq, Samuel Gustafson, Valgeir Fridriksson och Kristoffer Lund. Att matchen avgjordes så pass tidigt kan i slutändan vara det som fäller avgörandet i cupfinalen mot Mjällby på torsdag då fyra av Häckens startspelare endast spelat ungefär en timmes fotboll idag. Det kan bli extra viktigt om cupfinalen går till förlängning. Skönt också att Ibrahim Sadiq inte behövde spela mer än en timme med tanke på att det var hans första match efter lårskadan. Det var även bra att Momodou Sonko fick göra ett drömmål och ett i överlag bra inhopp. Häcken behöver verkligen bra inhoppare i nuläget.

Ibrahim Sadiqs blotta närvaro gör Häcken till ett bättre fotbollslag 
Ibrahim Sadiq gjorde en godkänd insats i sin första match efter att ha varit skadad sedan omgång två. Sadiq var verkligen inte fantastisk mor Degerfors men med Sadiq på planen får Häcken en annan dimension i spelet. Sadiq är alltid spelbar på djupet och Sadiq fick fler löpbollar på den timmen han spelade än vad Oscar Uddenäs fått på fem matcher. Med Sadiqs snabbhet måste ytterbacken falla djupare vilket i sin tur ger de andra offensiva spelarna mer ytor att jobba på, både i djupled och i mellanrummet mellan motståndarnas back- och mittfältslinje. Ibrahim Sadiq på planen gör alltså Häcken bättre oavsett om han har bollen eller ej.

Mål från nära håll 
Häcken gjorde fem av sex mål från nära håll. Sex av sju mål om Sadiqs bortdömda mål hade godkänts. Årets Häcken har mycket folk inne i straffområdet och då görs även många mål. Jämför med Degerfors vars enda mål gjordes på ett långskott. Degerfors hade sällan spelbara alternativ i Häckens straffområde och då blir det inte många mål heller.

Rygaards kvaliteter
Jag har klagat på Mikkel Rygaard mer eller mindre hela säsongen. Men faktum kvarstår att han lik förbannat gör massvis med poäng. Rygaard har gjort två mål och sex assist vilket ger en poäng per match i snitt. Det går inte att bortse från att Rygaard gör skillnad även när spelet i det stora hela inte stämt för honom.

Viktig vecka stundar 
Nästa vecka är en viktig vecka för Häcken. Först cupfinal på torsdag och sedan toppmöte mot Malmö på bortaplan tre dagar senare. Om Malmö visar mästartakter och vinner över Halmstad på Örjans Vall imorgon söndag (något som varken AIK, Häcken eller Djurgården lyckats med i år) så känns det som att Malmö blir svårstoppade om de även vinner över Häcken. Jag tror det är fullt möjligt att Häcken både vinner cupen och antingen vinner eller spelar oavgjort mot Malmö. Malmö är inte så bra som alla vill få det till. I ärlighetens namn är jag oroligare för cupfinalen mot Mjällby än matchen mot Malmö.

 

Sven Nöjd2023-05-13 23:04:00
Author

Fler artiklar om Häcken