Fem tankar efter Häckens uttåg ur Svenska cupen

Fem tankar efter Häckens uttåg ur Svenska cupen

Häckens uttåg ur Svenska cupen är ett faktum, trots det var dagens match ett steg i rätt riktning. Nedan finner ni fem tankar efter dagens match.

Mycket bättre
Nej, det var inte jättebra, men det var ett steg i rätt riktning jämfört med haveri-insatsen mot Landskrona i måndags. Häcken var i mångt och mycket det spelförande laget, och låg närmare ett 2-1-mål än vad BP gjorde. Givetvis finns det stor förbättringspotential, men i takt med att spelare kommer tillbaka från skada tror jag bara att det kommer att bli bättre och bättre. Det är ett faktum att cupen förlorades i Landskrona, inte här mot BP i dag.

En psykologisk mardröm
Häcken kunde nog inte ha hittat en sämre tidpunkt att släppa in 1-1-målet än precis innan pausvilan. Man såg den stora uppgivenheten och frustrationen hos spelarna, som därmed klev in i halvleksvilan med vetskapen att de behövde göra två mål. Innan pausvilan hade Häcken en hel del fina lägen att göra det vitala 2-0-målet, men efter BP:s kvittering kom Häckens forcering av sig lite. Gästernas kvitteringsmål innan pausvilan fungerar som symbol för hela försäsongen 2024.

Dålig balans på mitten
Det kändes stundtals som om Häckens mittfält var obefintligt när BP kontrade. De kunde promenera genom planen samtidigt som samtliga mittfältare befann sig på anfallssidan. Att Häckens mittfält varit obalanserat har det egentligen hetat sedan guldåret 2022, men då har det inte varit några problem eftersom Samuel G skyddat försvaret på ett oklanderligt sätt. Nu när han har stuckit till Japan känns Häcken mer sårbara, och Brommapojkarna hade flera kontringar där det höll på att bli riktigt farligt. Just nu är känslan att Häckens backlinje står helt oskyddad.

Starka ytterbackar
En av de ljusglimtar som matchen förde med sig var att äntligen få se Valgeir på fotbollsplanen igen. Med honom får vi ett mer rejält alternativ än Sandberg, som är redo att kliva med i offensiven och bidra med farligheter. Skillnaden var tydlig, och det råder inga tvivel om vem som bör vara förstahandsvalet i år. Dessutom gläds jag över Lundkvists insats, som bland annat innehöll assisten till 1-0-målet efter en löpning in i straffområdet på Kristoffer Lund-manér. Det saknas fortfarande många pusselbitar till det stora pusslet, men det känns som om pusselbiten med just ytterbackarna sitter på plats.

Nu väntar hård träning
Kanske var ett uttåg ur Svenska cupen det bästa som kunde ha hänt Häcken? Nu har vi en månad som kan ägnas åt att fasa in de återvändande spelarna in i startelvan, gnugga på de delar som under cupspelet varit under all kritik och att se till att Allsvenskan inte blir ett lika stort magplask som många supportrar är rädda för. I premiären mot Mjällby om ett par veckor förväntar jag mig en mycket bättre insats från samtliga.
 

Melvin Malmberg2024-03-02 18:47:28
Author

Fler artiklar om Häcken