Stora Valla, 2023-09-03 15:00

Degerfors - Häcken
1 - 0

Fyra punkter efter 0-1 mot Degerfors

Fyra punkter efter 0-1 mot Degerfors

Ett idéfattigt Häcken förlorade rättvist mot Degerfors. Här kommer fyra punkter från matchen.

Teori kring friktion omsattes inte till praktik
Jag förstår att Häcken är ett sämre lag på gräs än på konstgräs. Det är inte så konstigt. Det jag inte förstår är hur Häckens spelare inte kan fatta att bollen rullar långsammare på ett förmodligen oklippt och ovattnat naturgräs. Det måste ha varit säkert 20 passningar som slogs för löst, dessutom i situationer där spelaren som slog passningen sällan var pressad till att slå en svår passning. Degerfors borta är en svår match. Senast Häcken spelade på Stora Valla blev det förlust med 0-3. Den matchen var rätt lik dagens match så Häcken borde ha tagit lärdom av tidigare missöden. Det kunde omöjligt komma som en chock att Degerfors inte hade vattnat Stora Vallas gräsplan. 

Jag förstår att det inte bara går att ställa om från konst- till naturgräs och prestera precis lika bra. Men fotbollsspelare borde väl åtminstone i teorin förstå att de behöver slå passningarna hårdare på ett långsammare underlag? Och de kunde väl försöka slå passningarna hellre lite för hårt än för löst? Det övergår mitt förstånd att så många passningar slogs för löst.   

Statisk taktik
På tal om att förstå saker i teorin som att slå en passning lite hårdare än normalt: Häcken är extremt statiska i taktiken. Jag vet inte om det är dåligt eller bra men lutar ändå mot att det är något bra. Häcken har en så tydlig spelfilosofi att alla lag vet hur Häcken ska spela. Det är det negativa med den statiska taktiken. Det positiva är att det är enklare att hitta rätt spelare till spelfilosofin och att alla vet vad de ska göra på planen. Mot Degerfors kunde det ha varit en god idé att en bit in matchen byta taktik. Kanske slå fler långbollar på Hrstic? Kanske lura upp Degerfors i anfallsspel lite oftare för att locka fram kontringar? Å andra sidan är det så många matcher som Häcken har vunnit på eget spel och egen taktik de senaste två säsongerna så det kanske är fel att klaga på taktiken bara på grund av en förlust mot ett bottenlag.

En angenäm mittbackssituation
Den nygamla mittbacken Aiham Ousou gjorde sin första match för Häcken i Allsvenskan mot Degerfors. Därmed missade Even Hovland sina första matchminuter sedan han anslöt till Häcken inför förra säsongen. Ousou visade klass och kvalitet matchen igenom. Stark i luften, bra med boll och klok i värderingen av olika situationer. Han visade även prov på offensiva kvaliteter. Det syntes dock att Hammar och Ousou inte var helt samspelta i vissa situationer men det är inte så konstigt med tanke på att det var första matchen tillsammans sedan Ousous återkomst till Häcken. Det ska bli spännande att se vilka två mittbackar som Högmo väljer som förstapar framöver. Eller om det kommer att roteras friskt mellan de tre.

En välbehövlig paus
Det var 64 timmar mellan slutvisslan i Aberdeen i EL-kvalet i torsdags och avspark i Degerfors idag. Häcken har haft ett tufft matchande på sistone och det har visat sig att Häcken inte har det som krävs för att spela både i Europa och i Allsvenskan. Jag tycker inte att det är så konstigt heller med tanke på att klubben aldrig har spelat i Europa “på riktigt” tidigare. Dessutom har inget svenskt lag klarat både spel i Sverige och i Europa förutom Malmö.

Nu får Häcken en välbehövlig paus utan match på två hela veckor. Den pausen kommer att vara proportionerligt viktigare för Häcken jämfört med andra svenska lag. Häcken har många nya spelare som behöver hitta relationer med varandra. Jag gissar också att Häcken har spelare som behöver vila kropparna efter det täta matchandet. Dessutom kommer Simon Gustafson att vara två veckor närmare spel och med Simon tillbaka på planen kommer Häcken att vara ett mycket bättre fotbollslag.

Sven Nöjd2023-09-03 21:55:00
Author

Fler artiklar om Häcken