Strandvallen, 2023-10-29 15:00

Mjällby - Häcken
2 - 1

Fyra punkter efter 1-2 mot Mjällby

Fyra punkter efter 1-2 mot Mjällby

Häcken förlorade mot Mjällby i en oinspirerande match. Här kommer fyra punkter från matchen.

Sena byten
Redan efter 20 minuter kunde man se att spelet inte stämde för Häcken, som spelade bortamatch i Europa League så sent som i torsdags. I Häckens startelva mot Mjällby startade nio spelare mot Molde i torsdags. Jag kan tycka att byten borde komma tidigare när slitna spelare spelar dåligt. Särskilt när det finns unga och spännande spelare på bänken.

Dubbla felaktiga inkast
Simon Sandberg personifierade Häckens slarviga insats genom att bli avblåst för ett felaktigt inkast. Innan Sandbergs inkast borde Sonko ha blivit avblåst för samma sak. Hur är det ens möjligt att kasta ett felaktigt inkast som professionell fotbollsspelare?

Janne Andersson skriver i sin bok Att bygga ett lag att det inte är det laget som vill vinna mest som vinner eftersom de flesta lag vill vinna lika mycket. Laget som är bäst förberett är enligt Andersson laget som har störst chans att vinna. Häcken verkade inte ha gjort sina förberedelser på bästa sätt när två spelare kastade felaktiga inkast samma match.

Orsak, inte ursäkt
Häcken är direkt dåliga på naturgräs. Det är svårt att förstå varför när Häcken spelade så bra på gräs under fjolåret. 


Luras inte av Discoverys narrativ 
Discovery lägger oftast för stort fokus på domarinsatsen, så även i denna match. Mjällbys första mål kan ha varit offside med en hårsmån och Mjällbys andra mål kan ha varit hands trots att reprisbilderna inte riktigt kunde visa det. Mjällby vann inte på grund av gynnsamma domslut, Mjällby vann för att de var det bättre laget och hade en bättre matchplan utifrån förutsättningarna. Och för att Jacob Bergström springer på precis allt.

Jag vill varken ha VAR eller millimeterrättvisa och har inget problem med domslut som dessa. Fotbollens regler som exempelvis hands och offside skapades inte för att kolla på millimetrar och repriser, de skapades för att man inte medvetet ska använda händerna eller stå ren framför motståndarmålet. 

Discovery lägger oproportionerligt mycket tid på potentiellt felaktiga domslut och det blir skevt tycker jag, särskilt när vi inte vill ha VAR till svensk fotboll. Låt oss diskutera spelet och inte domaren.


 

Sven Nöjd2023-10-29 23:15:00
Author

Fler artiklar om Häcken