Påskbergsvallen, 2023-06-05 19:00

Varbergs BoIS - Häcken
0 - 2

Fyra punkter efter 2-0 mot Varberg - återgå till tre byten per match!

Fyra punkter efter 2-0 mot Varberg - återgå till tre byten per match!

Häcken vann enkelt med en man mindre mot Varberg med 2-0. Här kommer fyra punkter från matchen varav en punkt är ett förslag på hur vi kan skydda ligans bästa spelare från fula tilltag.

Häcken följer sin gameplan - även med en man mindre
I matchen mot Varberg gjorde Häcken precis som de gjorde i hemmamatchen mot Malmö förra säsongen. Nämligen att gasa på efter att ha fått en spelare utvisad. I den matchen blev det vinst med 2-1 efter ett sent reduceringsmål från Malmö. Mot Varberg fortsatte Häcken att anfalla med gasen i botten även vid ledning med 1-0 trots en man minde på planen. Och så även vid 2-0. Häcken maskade inte och försökte inte rycka sönder matchen vid ledning. Häcken gjorde det enda de verkar kunna, nämligen att fortsätta anfalla på sitt sätt.

Enligt data från Instat är Allsvenskan den europeiska ligan som sedan säsongen 2019 har näst högst genomsnittlig effektiv speltid, det vill säga tiden som bollen är i spel under en match. Högst effektiva speltid finns i nederländska Eredivisie. Lag som Häcken gissar jag drar upp den effektiva speltiden. Lag som Varberg drar förmodligen ner den. Jag kollar inte på fotboll för att se ett lag ta tid på sig för att kasta ett inkast. Jag kollar på fotboll för att se lag spela fotboll. Därför är det skönt att följa mitt Häcken som försöker vinna fotbollsmatcher genom att just spela fotboll.

Romeo kan bli nyttig i Europaspel på naturgräs
Romeo Amane går från klarhet till klarhet. I Simon Gustafsons frånvaro visade Romeo i säsongsinledningen att han var en habil och lovande mittfältare. Dock tog han för många felbeslut och tappade bollen lite för ofta. Men på sistone har Romeos felbeslut blivit färre och färre samtidigt som han tagit för sig mer på planen. Och han springer oerhört mycket, även i slutet av matcherna.

Jag tycker mig se att Romeo spelar aningen bättre på naturgräs jämfört med konstgräs. Romeos aviga spelstil med många touch på små ytor gör sig lite bättre på gräs. Han känns även lite mer vän med bollen på gräs. Jag skulle inte bli förvånad om Häcken kommer att satsa på ett mittfält med bröderna Gustafson och Romeo Amane i bortamatcher i kommande Europaspel. Även om Mikkel Rygaard verkligen är bra på gräs tror jag att bortamatcher med fysiskt spel kan passa Romeo bättre.

Varberg är pinsamt dåliga
Det var länge sedan jag såg ett så dåligt lag i Allsvenskan som Varberg. Jag har tidigare hyllat Varberg för deras spelstil med långa spelare och långa inkast samt deras förmåga att lyckas förstöra de flesta matchbilder för mer spelförande lag. Men nu är det slut med att hylla Varberg. Jag tror att Varberg lyckades med första passningen inom laget efter 4 minuter och 50 sekunder av matchen. Det lyckades sällan med mer än tre passningar inom laget innan någon träskalle med träben slog bort bollen över sidlinjen, oftast utan att pressas till det. Varberg såg helt uddlösa ut framåt och hade egentligen inte en enda farlig målchans. Och då spelade de i numerärt överläge i över halva matchen. Det spelar ingen roll hur bra Häcken var, det kan inte få se ut så här om man spelar i Allsvenskan.

Ge oss tillbaka tre byten istället för fem
Varberg är allmänt kända för att spela fult och på gränsen. Även det har jag sett charmen med. Fram tills nu. Det kändes, med betoning på kändes, som att Varbergspelarna gick ut för att skada Häckens mittfältare. Det resulterade i fem gula kort på Varbergs spelare. Av de fem varnade spelarna blev fyra senare utbytta. Varbergs tränare Jocke Persson har uppenbarligen hittat ett kryphål för hur man med sämre spelare stör bättre lag. Nu behöver nämligen inte spelarna spela på rätt sida på gränsen av vad som är tillåtet, det är bara att överträda gränsen för att sen bli utbytt. Hade Varberg endast haft tre byten så hade åtminstone en spelare till tvingats spela klart matchen med en varning. Det hade gjort spelaren mer försiktig vilket i sin tur hade blivit en nackdel för Varberg. Då hade inte Varberg kunnat grisa som de gjorde.

Vi pratar så mycket om att skydda de bästa spelarna men när man i äkta hockeystil kan spela med busar som gör sin fula grej för att sen bli utbytta så skyddar vi inte lirarna. Jag vill ha tillbaka tre byten igen. Och jag vill aldrig mer se ett lag som Varberg i Allsvenskan. Och det är inte kritik riktad mot Varberg, det är kritik riktad mot att vi har fem byten.
 

Sven Nöjd2023-06-06 00:18:00
Author

Fler artiklar om Häcken