Häcken chanslösa i derbyt
I dag var IFK bäst i Göteborg.

IFK Göteborg vann välförtjänt med 3-0 mot ett nervöst och oinspirerat Hisingslag. - Blåvitt gjorde det väldigt bra och det är bara att gratulera, säger Peter Gerhardsson.

Det var som väntat fina förutsättningar när 15 593 personer hade kommit till Ullevi för att se den allsvenska premiären och göteborgsderbyt. Gräsmattan var perfekt och vårsolen bjöd på trevliga gästspel. Supportrarna var laddade och under veckan hade den mediala bevakningen på Häcken och IFK varit stor med reklamkampanjer och TV-inslag. Det var alltså minst sagt uppskruvade förväntningar inför matchen. Dock fick derbyt en trevande start efter att det hade uppstått kaos i biljettluckorna och hundratals supportrar missade inledningen av matchen.

- Vi som arrangör är såklart ansvariga, men det är Got event som sköter kassorna. Både vi och Got event får ta lärdom av det här till nästa gång, säger marknadschefen i BK Häcken Marcus Jodin till GP.

Men efter att röken hade lagt sig och slutsignalen ljudit, så blev det egentligen aldrig någon derbydramatik. Häcken mönstrade en stark startelva med samtliga spelare tillgängliga utan Oscar Lewicki. Allt såg på pappret bra ut. Tyvärr vinner man inga matcher på pappret och i dag visade motståndarna i IFK Göteborg prov på hur man spelar smart, effektivt och konsekvent – på alla sätt.

Redan från första minuten tog IFK tag i taktpinnen och pressade Christoffer Källqvist till att spela bollen rakt i gapet till rättvända IFK-spelare och David Moberg Karlsson var nära att ge gästerna ledningen redan efter två minuters spel.

Göteborg följer sedan upp med att skapa två heta chanser inom loppet av fem minuter genom Moberg Karlsson och Tobias Hysén. Första kvarten handlar helt och hållet om Blåvitt och Häcken känns tagna av stundens allvar. Det går trögt i passningstempot och djupledsspelet är obefintligt. Sedan uppträder backlinjen nervöst och osäkert i såväl uppspelsfaserna som i positionsspelet. Dioh Williams drar på sig ett gult kort i den 19:e minuten och det märks att det ligger en frustration över att spelarna inte kommit in i matchen.

Tre minuter senare är det så dags. IFK Göteborg tar helt rättvist ledningen med ett långskott från nästan 25 meter genom Jakob Johansson. Skottet kommer överraskande och studsar strax innan Källqvist fast det var ett skott han borde ha tagit. Vild glädje i IFK och hos Mikael Stahre. Gerhardsson var allt annat än nöjd med Källqvist ingripande.

- Det är väl ett skott som i och för sig är bra och hårt men som går in under individuella misstag och det är klart att man ska ta den.

Häckens krampaktiga spel fortsätter även efter gästernas ledningsmål. Det blir grötigt framför IFK:s backlinje. Framför allt är det omständligt och förutsägbart. Firma Haglund och Johansson ligger rätt i sitt positionsspel och stör passningsvägarna till El Kabir.

I den 39:e minuten fortsätter mardrömmen för Häcken när Mattias Bjärsmyr når högst i straffområdet och nickar in 2-0 i Källqvists hörn.

Överlag saknades det tempo, karaktär och hjärta bland många i Häcken. Första halvlek är en stor besvikelse där många inte kommer upp i nivå och är långt ifrån att kännas närvarande i ett derby.

Det var egentligen inga lagdelar som fungerade. Källqvist kändes ängslig. Samarbetet mellan Ali Khan och Björck lämnade en hel del kvar att önska. Dessutom var felprocenten på passningarna från Chatto och Ayarna hög.

IFK kom runt flera gånger på såväl höger som vänsterkanten. Man hotade ständigt med duktige Sam Larsson och David Moberg Karlsson. Hysén tog rätt löpningar och visade sig hela tiden spelbar. Jacob Johansson och Philip Haglund vinner närkamperna och får Martin Ericsson och Makondele att göra enkla misstag.

I andra halvlek gör Häcken två byten. Ut går Reuben Ayarna och Dioh Williams. In kommer Mika Ojala och Simon Gustafsson.

Jag ville få lite mera kantspel och mera offensiv. Jag hoppades att Simon skulle kunna hitta in lite bättre än vad vi lyckades med i första halvlek. Med Ojala skulle vi få in ett bra kantspel och en bra frisparksfot, säger Gerhardsson.

Ett par minuter in i andra halvlek inleds med att nyinbytte, Mika Ojala, får ett intressant frisparksläge och pressar Alvbåge till en bra räddning.

Häcken försöker att hitta sitt spel och Simon Gustafsson är en frisk fläkt. Men IFK gör i dag allt rätt. Det sedvanliga kortpassningsspelet som vi är vana att se Häcken spela, existerar inte. Göteborg fortsätter att vinna närkamper och i den 65:e minuten presenterar sig Sam Larsson på riktigt. Med sin vänsterfot skjuter han in 3-0 till Blåvitt och stora delar av Ullevi exploderar.

- Han är en svensk brasse och som hade fått spela fler allsvenska minuter under förra året om han hade varit skadefri, säger Mikael Stahre.

IFK har sedan bud på flera mål men Häcken kommer undan med blotta förskräckelsen.

Sammantaget finns det bara ett lag på planen. IFK har mognat, hittat djupledsspelet och framför allt finns det hjärta och ett jävlaranamma. El Kabir hade svårt att komma till sin rätt när passningarna inte kom fram samt att han stoppades upp av ett bra försvarsspel från bland andra Bjärsmyr och Kjetil Waehler. Jakob Johansson är tillsammans med Philip Haglund ruskigt effektiva och spelar sådär elakt man ska göra när det är derby.

För Hisingens stolthet gäller det att komma igen. Gerhardsson var ödmjuk i stundens nederlag och gav heder åt Stahre och IFK. Men avsaknaden av den rätta vinnarskallen hos Häcken var stor. Johanssons 1-0 mål gav en jobbig uppförsbacke och när sedan Bjärsmyr nickade in 2-0, ja då kändes det väldigt uppgivet bland många av spelarna.

Nu väntar en ny vecka. 29 omgångar återstår och det finns allt att spela för. Häcken försov sig till den första lektionen och fick i dag en kvarsittning man sent kommer att glömma. Nästa söndag väntar Kalmar FF på Guldfågeln Arena.