Strandvallen, 2023-05-18 15:00

Mjällby - Häcken
1 - 4

Häcken vinner Svenska Cupen! Sex punkter efter 4-1 mot Mjällby

Häcken vinner Svenska Cupen! Sex punkter efter 4-1 mot Mjällby

Häcken vann sin fjärde titel på åtta år då det tredje cupguldet bärgades på Strandvallen mot Mjällby. Här kommer sex spaningar från matchen.

En väntad och en oväntad matchbild
Mjällby lyckades bromsa Häcken under matchens första 45 minuter (exklusive tilläggsminuter). Länge kändes det som att Mjällby hade det mentala övertaget även om Häcken inte alls såg lika håglösa ut som mot Halmstad häromveckan. Matchbilden med Mjällbykontroll var lika väntad som ovälkommen. Sen gjorde Häcken fyra mål på rad och defensivt starka Mjällby gick inte att känna igen. Den matchbilden var mer oväntad och mer välkommen. I grund och botten var det som avgjorde matchen att Häcken helt enkelt är ett bättre fotbollslag med bättre fotbollsspelare. Att det var den viktigaste matchen i Mjällbys historia syntes inte på Mjällbyspelarna, varken i positiv eller negativ bemärkelse.

Det viktiga 1-0 målet
När Häcken gör första målet blir Häcken oerhört svårslagna. När Ibrahim Sadiq gjorde 1-0 hade Mjällby inga motmedel. De tryckte på med mycket folk mot ett lågt stående och kompakt Häckenförsvar utan att skapa särskilt mycket. Häcken å andra sidan kom upp i farlig kontring efter farlig kontring. Man kan nästan se det som att Häcken och Mjällby bytte taktik med varandra efter 1-0-målet. Och det blev så tydligt att Häcken både är bättre på att försvara än Mjällby och bättre på att kontra än Mjällby. 

Det har varit en fröjd att se Benie Traore starta kontringar på egen planhalva hela säsongen, så även mot Mjällby. Benie stod för förarbetet till två av dagens mål. Jag tycker mig se en större spelintelligens från Benie för varje match som går och hans beslutsfattande blir bättre och bättre.

Fördelar med att vara svenska mästare
Det är härligt att vara regerande svenska mästare. Jag tycker mig se en viss fördel i domslut i eget straffområde sedan guldet bärgades. Det hade inte varit orimligt om Häcken hade fått straffar emot sig i matcherna mot Elfsborg och Degerfors i Allsvenskan. Nu kan även cupfinalen mot Mjällby läggas till den listan. Detta när målvakt Peter Abrahamsson missade bollen vid en utboxning och istället träffade Mjällbys Tom Pettersson i huvudet. När jag tänker efter gjorde Peter en snarlik boxning mot Malmö i Allsvenskan i fjol som även den inte resulterade i straff.

Vana vinnare
Häcken såg efter slutsignalen ut som de vana vinnare de börjat bli. Det var knutna nävar, high fives, kramar och leenden. Långt från den euforin som rådde vid första cupguldet 2016. Förmodligen berodde det sansade firandet på en blandning av en tidigt avgjord final, vanan att vinna samt att Häcken redan hade tankarna på matchen mot Malmö på söndag. Jag kan tänka mig att Häckens spelare stretchade mer efter matchen än vad cupvinnare vanligtvis gör. Martin Ericsson, Samuel Gustafson, Simon Sandberg och Peter Abrahamsson kommer nog alla att sova många timmar mer i natt än vad de gjorde efter finalen mot Malmö 2016.

Kalmar i Conference League-kval
Häckens seger mot Mjällby innebär att Kalmar får kvala till Europa Conference League eftersom Kalmar kom på fjärde plats i Allsvenskan 2022. Jag tror att Kalmar har bättre chanser att samla poäng till Sveriges UEFA-koefficient än vad Mjällby hade haft och därför känns det mer gynnsamt för svensk klubblagsfotboll att Kalmar fick den fjärde Europakvalplatsen. Hade Mjällby fått kvala till Conference League hade även det på sätt och vis varit bra för svensk fotboll. Mjällby hade då visat att det går att nå Europa även som mindre klubb från ett mindre samhälle. Och alla vi som vill bevara vår kära 51%-regel för all framtid älskar ju att det faktiskt är möjligt för ett lag som Mjällby att ta sig ut i Europa, det gick bara inte den här gången. 

Match mot Malmö härnäst
Redan om tre dagar spelar Häcken en mycket viktig bortamatch mot Malmö. Jag tror att Häcken har goda chanser att ta poäng i där. Det är visserligen en fördel för Malmö att de är mer utvilade än vad Häckens spelare är. Sen får vi se hur illa skadad Ibrahim Sadiq är. Oavsett om Sadiq är med mot Malmö eller inte så är truppläget bättre än på länge. Simon Gustafson närmar sig spel, Johan Hammar fick spela 25 minuter idag och Momodou Sonko är i matchform igen efter sin skada. Mikkel Rygaard har gjort fem poäng på de senaste två matcherna och på grund av tidiga stora ledningar mot Degerfors och Mjällby har bärande spelare kunnat bytas ut tidigt i matcherna. Malmö då? De är definitivt bra men inte 24 av 24 poäng-bra. Och chansen finns att Malmö snart endast är 24 av 27 poäng-bra.

Sven Nöjd2023-05-18 22:18:00
Author

Fler artiklar om Häcken