Lagbanner
Bravida Arena, 2023-03-11 16:00

Häcken - IFK Norrköping
3 - 0

Åtta punkter efter 3-0 mot IFK Norrköping

Åtta punkter efter 3-0 mot IFK Norrköping

Häcken vann bekvämt kvartsfinalen mot Norrköping i Svenska Cupen. Här kommer åtta punkter från matchen.

Norrköpings dåliga backlinje gör Häckens insats svårbedömd
Mer eller mindre alla supportrar till allsvenska lag har samma resonemang under de första matcherna i Svenska Cupen: “Bra att vi är bra. Men är vi egentligen bra med tanke på motståndet vi mött?” Då är det skönt att nå kvartsfinal där det endast är åtta lag kvar som ändå får räknas som bra lag. En kvartsfinal är en riktig värdemätare på var man står inför den stundande allsvenska säsongen. Eller är en kvartsfinal verkligen det? Norrköpings backlinje fick mig att tänka på en gammal countrylåt där en kvinna frågar en man om han vill dansa. Han svarar genom att visa henne hans två vänsterfötter (han kan alltså inte dansa). Åtminstone tre av fyra i Norrköpings backlinje verkar ha två vänsterfötter. Marco Lund, Isak Ssewankambo och Yahya Kalley kändes konstant felfotade och misslyckades med många passningar och uppspel. En så pass dålig backlinje hos motståndarlaget gör att Häckens insats fortsatt är svår att utvärdera. Jag tycker att Häckens insats var bra, men Svenska Cupen-resonemanget ekar vidare: Bra att vi är bra. Men är vi egentligen bra med tanke på motståndet vi mött?

Ibra mot Kalley
Häckens taktik i första halvlek var tydlig och bra. Even Hovland skulle slå krossbollar mot Ibrahim Sadiq så att Sadiq antingen skulle möta Yahia Kalley en mot en alternativt att Valgeir Lunddal Fridriksson följde med på överlappning så att de kom två mot en. Arnor Sigurdsson i Norrköping fuskade antingen i defensiven eller också hade han fått taktiska direktiv om att inte delta i defensiven överhuvudtaget. Ingen mittfältare i Norrköping tog bredd på Norrköpings vänsterkant heller. Häckens taktik var nog uttänkt med tanke på att Häckens backar hade den lågt stående solen i ögonen i första halvlek. Från Hovlands position kunde han se Sadiq ute på kanten utan att bli allt för bländad. Duellen mellan Sadiq och Kalley vann Sadiq på knockout. Kalley var helt bortkommen och Sadiq var starkare och och snabbare än Kalley gång på gång.

Golvvärme
Har Bravida Arenas konstgräs varmare golvvärme på planen än vad Parken i Norrköping har? Det verkade nästan så med tanke på hur mycket Norrköpings spelare låg ner under matchen. Det var ju visserligen en kall dag, så varför inte? Om Häckens matchplan var att passa bollen och göra mål så verkade Norrköpings matchplan vara att rycka sönder matchen genom att fejka skador och värma sig på planens golvvärme.
 
En islänning i Häcken är bättre än tre islänningar i Norrköping
Valgeir Lunddal Fridriksson fortsätter sin positiva utveckling både defensivt och offensivt. Mot Norrköping tog Valgeir helt ut Norrköpings stora stjärna Arnor Sigurdsson ur matchen. Häckens enda islänning gjorde större intryck än Norrköpings tre islänningar tillsammans. Valgeir gör färre misstag i defensiven än tidigare och står mer rätt i positionsspelet. I sitt offensiva spel tar han fler egna initiativ och är mer delaktig. Han spelar dessutom med mindre marginaler och tar vissa risker vilket även det är utvecklande och uppskattat. Vem hade kunnat se denna utveckling för ett år sedan? Och hur långt kan han nå om han fortsätter att utvecklas?

En skandinavisk målgest
Ett magplask i en snöhög av en norrman i Svenska Cupen, kan en målgest bli mer skandinavisk än Lars Olden Larsens målgest efter hans 2-0-mål?
 
Sonko närmar sig startelvan
Jag har hittills avvaktat att hylla Momodou Sonko på grund av att han inte ställts mot bättre motstånd än J Södra och Trollhättan. Men nu sällar jag mig till hyllningskören! På en dryg halvtimme uträttade Sonko mer än vad Sadiq gjorde på en timme. Sonko känns redan nu som en klok spelare som ofta tar rätt beslut på planen. Han har god balans och blick för spelet kombinerat med en fin teknik och bra fot både för avslut och inlägg. Den befarade valpigheten visade sig inte finnas när Momo fick möta ett allsvenskt lag. Sen får man ha i åtanke att Sonko mötte en backlinje som Sadiq redan hade tröttat ut. Norrköping gick även upp med mycket folk för att försöka få in en kvittering så det fanns stora ytor för Sonko att operera på. Men trots det: Momodou Sonko har visat vad han kan och jag blir inte ledsen om han startar i nästa helgs semifinal.  

Minst en nia måste värvas
Sedan Alexander Jeremejeff såldes och Blair Turgott korsbandskadades har narrativet varit att Häcken behöver en lång och stark targetspelare som ett komplement till kvicka Benie Traore. Det blir dock mer och mer uppenbart att Häcken behöver en lång och stark targetspelare. Punkt. Inte som ett komplement till Benie utan för att gå in i startelvan direkt. Benie Traore håller för närvarande inte ens måttet som en snabb och djupledsgående forward. Benie tar för många felbeslut och borde göra fler mål och poäng än vad han gör. Om Jeremejeff eller en annan nia av Jeremejeffs kaliber spelat mot Halmstad och Norrköping hade Häcken sannolikt vunnit med större siffror och dessutom spelat bättre. Kanske Häcken egentligen borde värva två nior? Och när åtminstone en nia är värvad, vad kommer då att hände med Benie? Jag tror att han hamnar på bänken och får konkurrera om en ytterforwardsposition, och där är konkurrensen redan i dagsläget hård.

Semifinal på Hisingen nästa helg
Häcken kommer att möta vinnaren i matchen mellan Djurgården och Malmö i semifinal nästa helg. MFF-DIF spelas imorgon söndag. Jag hoppas att Häcken får möta ett slitet Djurgården som redan är garanterade en plats i Conference League-kval. Hellre det än ett hungrigt Malmö som måste vinna cupen för att nå Europaspel i år. Häcken kommer dock att vara favoriter oavsett motstånd.
 

Sven Nöjd2023-03-11 22:44:00
Author

Fler artiklar om Häcken