Borås Arena, 2023-04-03 19:10

Elfsborg - Häcken
0 - 2

Fem punkter efter 2-0 mot Elfsborg

Häcken besegrade Elfsborg med 2-0 på Borås Arena i en svåranalyserad match. Här kommer fem punkter från matchen.

En komfortabel seger som på samma gång hade kunnat sluta oavgjort
Bortamatch mot ett Elfsborg som egentligen ingen vet hur bra de är (inklusive dem själva) är ingen lätt match i en allsvensk premiär. Det kändes på förhand som att det var bäddat för ett oavgjort resultat. När sedan Häcken till slut vann hyfsat komfortabelt med 2-0 var känslan att det var en rättvis men också svåranalyserad seger. Häcken var det bättre laget men ett kryss hade inte varit helt orättvist. I Häcken fanns mer individuell kvalitet än i Elfsborg och det gjorde att Häcken även vann matchen. Och då gjorde verkligen inte Häcken någon fantastisk insats.

Orkar Häcken verkligen spela Häckenfotboll? Och orkar de spela den fotbollen i 90 minuter?
Häcken spelade inspirerat under den första fjärdedelen av matchen. Sen blev det lite pyspunka över resten av matchen. Det kändes likadant mot Djurgården i cupsemin fast med skillnaden att en större ledning bevakades då. Jag ställer mig frågande till om Häcken orkar spela hela matcher med en intensiv hög press och en likaså frenetisk offensiv. Matcherna på sistone har liksom dött ut. Lyckligtvis för Häcken verkar Häckens intensiva starter även trötta ut motståndarna. Elfsborg kom aldrig upp i någon intensitet i andra halvlek, kanske på grund av att de sprungit sig trötta i första halvlek?

Sena byten
Trots trötta ben och en del tröga hjärnor gjorde Häcken första bytet först i 86:e minuten när Oscar Uddenäs byttes in. Jag kan tycka att Högmo borde ha bytt in fräscha hjärnor och ben tidigare. Elfsborg gjorde ett lyckat offensivt trippelbyte i 54:e minuten och det kändes som att ett kvitteringsmål hängde i luften. Man kan visserligen vända på argumentet och hävda att Häckenspelarna vann genom att behålla startelvan på plan men spelet såg under perioder inte särskilt bra ut i andra halvlek. Jag ser inte heller poängen med att endast ge Ola Kamara en minuts speltid, han kunde väl åtminstone ha fått fem minuter?

Långa bollar på yttrar
Elfsborg gjorde det trångt i mitten och offrade ytor på kanterna för att täppa igen centralt. Det utnyttjade Häcken genom att slå långa bollar bakom Elfsborgs ytterbackar Hult och Larsson, som varken är de yngsta eller snabbaste ytterbackarna i Sverige. Så länge Sadiq och Larsen orkade att löpa i ytan bakom backlinen var det framgångsrikt. Jag gillar verkligen att motståndarlagen måste offra det centrala, offra kanterna eller offra sitt eget anfallsspel när de möter Häcken och att Häcken snabbt anpassar spelet efter de blottor som visas.