Lagbanner
Eleda Stadion, 2023-05-21 15:00

Malmö FF - Häcken
2 - 2

Fem punkter efter 2-2 mot Malmö

Fem punkter efter 2-2 mot Malmö

Häcken spelade oavgjort i toppmötet mot Malmö. Här kommer fem punkter från matchen.

Jämn match
2-2 var ett rättvist resultat efter en jämn och välspelad match. Malmö var precis så tunga som de brukar vara på hemmaplan. Häcken spelade med fart och finess och lyckades både skaka och störa Malmö. Jag fick dock känslan av att Häckens spelsätt var aningen mer energikrävande än Malmös och att Malmös längre anfall kunde sårat Häcken mer mot slutet av matchen. Vilket Malmö i och för sig även gjorde med tanke på att de faktiskt fick in en kvittering mot slutet av matchen. 

Bådar gott för Europaspel
Häckens insats mot Malmö bådar gott inför sommarens Champions League-kval. Det syntes knappt att Häcken spelade en viktig match för endast tre dagar sedan. Häcken visade prov på mental styrka och fysisk uthållighet mot Malmö och anpassade inte spelplanen efter eventuellt slitna spelare och eventuellt bra motstånd. Häckens spelare sprang precis lika mycket som de brukar och spelade Häckenboll matchen igenom. Häcken såg inte det minsta tagna ut av stundens allvar med en hetsig och högljudd hemmapublik emot sig. Jag kan tänka mig en snarlik matchbild i bortamatcher i CL-kvalet som den mot Malmö med en kokande arena och ett tungt anfallande hemmalag. Och om Häcken spelar som de gjorde mot Malmö finns goda chanser att faktiskt ta sig relativt långt i Europaspelet.

Rygaard växlar upp
Mikkel Rygaard gjorde sin bästa match för säsongen mot Malmö. Han har, precis som under fjolårssäsongen, växlat upp mer och mer på sistone. Och då pratar jag inte bara om alla poäng han gjort utan även om spelet han spelar. De dumma bolltappen från tidigare matcher är mer eller mindre borta samtidigt som Rygaard ger sig själv mer ytor och plats med bollen. Jag har ingen statistik på det men det känns som att han sprungit längre avstånd de senaste matcherna. När Rygaard får tid med bollen sker det för det mesta något bra. Med en Rygaard som närmar sig formen som han hade under hösten och en Simon Gustafson som närmar sig spel blir Häcken farligare framöver än vad de hittills varit i år. 

Varför fick inte Simon speltid?
Simon Gustafson fanns med i matchtruppen för första gången i årets allsvenska efter den höftskada som höll honom borta från spel i snart två månader. Så varför byttes han inte in? Rimligtvis borde Simon åtminstone blivit inbytt i 88:e minuten när Häcken ändå genomförde ett byte. Är en spelare med på bänken ska väl spelaren vara spelbar, åtminstone för några minuters spel? Det finns enligt mig två goda skäl för att Simon skulle få speltid. Det första är att han kunde ha hjälpt Häcken vinna matchen eftersom han är så otroligt bra. Dessutom skulle ju en trött mittfältare få vila några extraminuter samtidigt som Simon skulle kunnat bidra både offensivt och defensivt med pigga ben. Sen behöver Simon matchas in och då är det väl perfekt att få åtminstone några minuter på planen. 

Oavgjort mot Malmö är ett bra resultat
Även om det känns surt att tappa en ledning i slutet av matchen så känns det ändå ok med oavgjort mot Malmö. Malmö är ett bra fotbollslag men som jag flera gånger tidigare skrivit så är de inte så fantastiskt bra som många tyckare där ute vill få det till. Och Häcken visade att det går att slå Malmö. Jag skulle inte bli förvånad om Malmö förlorar mot Elfsborg nästa helg och att förtrollningen då är bruten för Malmö.  För Häcken väntar en tidigarelagd match mot Djurgården på bortaplan på onsdag. Matchen skulle egentligen spelas omgång 18 men eftersom både Häcken och Djurgården har Europakvalmatcher veckan när omgång 18 spelas har lagen valt att mötas tidigare, precis som bland annat Malmö och AIK gjorde ifjol. 

Sven Nöjd2023-05-21 22:57:00
Author

Fler artiklar om Häcken