Lagbanner
Bravida Arena, 2023-04-09 15:00

Häcken - Hammarby
3 - 1

Fem punkter efter 3-1 mot Hammarby

Fem punkter efter 3-1 mot Hammarby

Häcken vann med 3-1 mot Hammarby. Trots segern finns det en del att kritisera. Här kommer fem punkter från matchen.

En match som gav fler frågor än svar
En relativt stabil 3-1-seger mot det förmodade topplaget Hammarby borde vara en med beröm godkänd insats. Eller? Jag har svårt att ge så mycket beröm efter dagens match. Backlinjen höll toppklass fram till att Johan Hammar utgick skadad. Mittfältet däremot fick inte alls till det idag. Romeo Amane blandade bra prestationer med direkt pinsamma, Mikkel Rygaard vann precis noll närkamper och Samuel Gustafson såg mest frustrerad ut. Samuels frustration var nog en kombination av dåliga lekkamrater och ett Hammarbymittfält som stängde till centralt på ett bra sätt. Samuel gjorde det dock bra trots att både Rygaard och Amane stora delar av matchen befann sig i passningsskugga i uppspelsfasen.

Lyckligtvis var Hammarby långsamma i omställningsspelet, något som jag tror var ett resultat av att Hammarby med mycket folk lyckades stänga ner Häckens mittfält. När Hammarby hade så många spelare centralt i banan så fanns inte djupledsalternativen när de väl erövrade bollen. Häcken lyckades hålla Hammarby utanför straffområdet vilket gjorde att Hammarby inte hade särskilt många farliga målchanser, Hammarbys mål inkluderat.

Häckens försvarsspel var helt klart den stora ljusglimten från dagens match. Jag vill särskilt berömma Valgeir Fridrikssons insats. Han fortsatte på den inslagna vägen från tidigare matcher i år och stängde helt ner sin kant. Valgeir har på ett år tagit kliv både offensivt och defensivt och idag visade han även pondus då han på goda grunder skällde ut Oscar Uddenäs efter dåligt positionsspel från Uddenäs. Benie Traores äkta hattrick är också värt att berömma.

Rostiga och trubbiga spelare
Mikkel Rygaard har sett otränad ut i år. Han orkar visserligen spela hela matcher men tempot finns inte där. På två matcher har Rygaard säkert blivit av med bollen 15 gånger i närkamper. Mot Hammarby gick det för långsamt och beslutsfattandet var fel i trånga situationer. När Rygaard väl fick tid med bollen utan motståndare i hälarna spelade Rygaard precis lika bra som under hösten 2022. Men det räcker inte till ett godkänt betyg idag. Rygaard såg även trög ut på våren för ett år sedan. Jag hoppas och tror att han kommer att växa in i säsongen allt eftersom. För just nu ser det inte bra ut.

Simon Sandberg fick hoppa in som mittback när Johan Hammar tvingades byta. Sandberg, som varken spelat match på ett tag eller spelat mittback på flera år, såg rostig ut. Han var positionssäker i spelet utan boll men slarvade en del i passningsspelet. Jag tror dock att Sandberg, precis som Rygaard bara kommer att bli bättre och bättre ju längre säsongen går.

Oscar Uddenäs fick spela en halvtimme efter att Ibrahim Sadiq blev skadad. Och som Uddenäs inte tog chansen. Vad har hänt med Uddenäs? När han byttes in såg det ut som att han hade sprungit ett maratonlopp tidigare på dagen. Han stod mest på hälarna och tog inte jobbet hemåt heller. Han hängde med huvudet och såg oerhört trög ut. Uddenäs är nog den enda Häckenspelaren som är sämre nu än för ett år sedan.

En framgångsrik vänsterkant
Tre av Häckens fem mål i årets Allsvenska har gjorts på inspel från vänsterkanten. Lars Olden Larsen och Kristoffer Lund Hansen gör mycket rätt i offensiven. Larsen får så mycket ytor att jobba på tack vare Lunds löpningar utan boll. Larsen har gjort tre assist på två matcher och Lund en assist. De har tillsammans gjort alla assist hittills i Allsvenskan då Benies 1-0-mål idag var utan assist.

Orubbligt Häckenspel på gott och ont
Hammarby var som sagt bra i spelet utan boll idag och gav inte Häckens mittfält tid med bollen, samtidigt som Häckens mittfält inte spelade på topp. Trots det fortsatte Häcken orubbligt att spela kort på insparkar och söka spellösningar genom mittfältet. Häcken spelade kort trots Hammarbys momentum efter Häckens skador och Hammarbys reduceringsmål. Man kan argumentera för att det är naivt att spela så i matcher som dessa när spelet inte stämmer men jag vill ändå tro att det är bra eftersom alternativet är att skicka långbollar. Och Häcken har inte spelarna för att ta emot långbollar felvända.

Nya tider som Häckensupporter
Häcken har sådan medvind just nu både som förening och på planen. Det slog mig efter matchen att jag inte hade kunnat se mig själv vara missnöjd efter en 3-1-seger mot Hammarby för tre år sedan, något jag ändå på sätt och vis är idag.

Sven Nöjd2023-04-09 22:48:00
Author

Fler artiklar om Häcken