Lagbanner
Bravida Arena, 2023-04-29 17:30

Häcken - IFK Värnamo
3 - 1

Fem punkter efter 3-1 mot Värnamo

Fem punkter efter 3-1 mot Värnamo

Häcken vann än en gång relativt enkelt utan att för den delen imponera nämnvärt. Här kommer fem punkter från matchen.

Spelare i bättre matchform
Simon Sandberg och Oscar Uddenäs såg äntligen ut att vara i matchform efter att ha blandat och gett i tidigare matcher. Simon Sandberg var nästintill osynlig mot Värnamo, vilket i en stabil 3-1-seger är ett bra betyg för en mittback. Oscar Uddenäs hade bättre tempo och ork än tidigare och spelade konstruktivt både i anfalls- och försvarsspelet. Det känns skönt att Uddenäs och Sandberg har bättre form nu när en svår match mot Djurgården stundar om några dagar.

En väntan på bättre tider
Häcken tagit tolv poäng av 15 möjliga vilket är en helt strålande säsongsinledning. Särskilt med tanke på skadeläget. Trots att nyss nämnda Sandberg och Uddenäs blir bättre och bättre för varje match väntar jag på att Ibrahim Sadiq, Johan Hammar och Simon Gustafson ska komma tillbaka i spel. Trots fyra vinster av fem möjliga så har spelet inte klaffat. Med Sadiqs offensiva spetskvaliteter, Simon Gustafsons på samma gång kraftfulla som fartfyllda och eleganta spel samt Hammars stabilitet, huvudspel och samverkan med mittbackskollegan Hovland blir Häcken ett så mycket bättre lag än vad de varit de senaste fem matcherna. Jag har på sistone känt att matcherna som spelas nu mest handlar om att ta så många poäng som möjligt i väntan på att ordinarie manskap är tillbaka. Först då kan Häcken aspirera på att vara Sveriges bästa lag, i nuläget är Häcken bara ett topplag. Jag hoppas att en eller flera av de skadade spelarna är tillbaka till cupfinalen mot Mjällby 18 maj. Efter cupfinalen kommer flera tuffa matcher i rad med Malmö borta, Djurgården borta och Göteborg hemma (ja, IFK hemma är en tuff match, vi får inte bli för kaxiga och dryga nu).

Är Häcken det nya Malmö FF? (om inte Malmö FF redan fanns vill säga)
Så länge jag följt Allsvenskan har Malmö oftast vunnit SM-guld utan att egentligen imponera, vilket är imponerande i sig. Malmö har genom åren vunnit så många krampaktiga fotbollsmatcher med uddamålet och gjort det så ofta att det inte kan vara en slump. Nu har visserligen Häcken inte vunnit med uddamålet i Allsvenskan en endaste gång hittills i år men när det kommer till att vinna utan att imponera så har Häcken i år känts Malmöbra på just det. Ser jag det som något positivt? Nej, inte egentligen. Jag föredrar att Häcken vinner och imponerar men i det redan nämnda skadeläget känns det riktigt bra att ta många poäng utan att vara i närheten av nivån som laget hade under hösten 2022.

Stabilt i uppställt försvar
Häckens försvarsspel var bra i slutet av 2022 men jag måste säga att försvarsspelet ser ännu bättre ut 2023. Särskilt i det uppställda försvarsspelet med alla spelare på rätt sida boll. Backlinjen är samspelt och svår att penetrera, andrabollar sugs upp av mittfältet och anfallet bidrar även de till helheten. Försvarsspelet i eget straffområde är exemplariskt och av de mål som släppts in hittills i Allsvenskan är fyra av sex mål skott utanför straffområdet. Det är en trygghet att försvaret ser så bra ut och att alla lagdelar håller ihop som de gör. Det var stundtals njutbart att se Häcken spela försvarsfotboll mot Värnamo där Värnamo inte skapade särskilt många chanser på eget spel, de chanser de fick var genom slarv i uppspelsfasen av Häcken.

Oro inför kommande Europaspel
På det stora hela är det kul att se Häckens bollrullande i backlinjen, särskilt när det lyckas och Häcken effektivt slår ut motståndarnas lagdelar. Men det misslyckas för ofta i nuläget. Lyckligtvis lyckades inte Värnamo ta tillvara de bjudningar som gavs men hur kommer det att se ut när Häcken ska kvala till Champions League? Hade Häcken mött ett habilt lag från kontinenten och gjort samma misstag som mot Värnamo så hade matchen slutat med en klar förlust. Finns det någon plan för hur matcherna mot utländskt motstånd ska genomföras? Är det Häckenfotboll som gäller oavsett vem man möter? Eller kommer vi när motståndet blir bättre se ett lågt stående Häcken som ger initiativet till motståndarna för att spela kontringsspel? Jag vet inte hur träningsstaben tänker och känner en viss oro då utförandet just nu verkligen inte skulle hålla i Europaspel.
 
 

Sven Nöjd2023-04-29 22:19:00
Author

Fler artiklar om Häcken