Lagbanner
Bravida Arena, 2022-07-24 17:30

Häcken - Djurgården
1 - 2

Fem punkter efter förlusten mot Djurgården

Fem punkter efter förlusten mot Djurgården

Djurgården vann rättvist toppmötet mot Häcken. Här kommer fem punkter från matchen.

Djurgården var och är bra 
Djurgården var det bättre laget och vann rättvist. Det märktes inte att Djurgården spelat match mot Rijeka i Kroatien i torsdags. Däremot vilade Djurgården Magnus Eriksson vilket gjorde många Häckensupportrar glada och hoppfulla inför matchen. Djurgården har dock en bredd i truppen som gör att de kan vinna även matcher som denna.
Gustavs återkomst, avsaknaden av Leo 
Gustav Berggren var än en gång bäst i Häcken. Han gjorde i princip allt rätt i varje moment och Djurgårdens mittfält hade stora problem med att få tag på honom när han transporterade boll snabbt och bolltryggt. Gustav saknades mot Mjällby förra omgången på grund av avstängning vilket syntes tydligt då. Mot Djurgården saknades Leo Bengtsson, som tidigare i veckan såldes till den cypriotiska klubben Aris Limassol. Med Blair Turgott som vänsterforward saknades både farten och den stenhårda arbetsinsatsen som vi alltid fick av Leo. Blair blixtrade visserligen till ibland men jag kom på mig själv att sakna Leos mer fartfyllda spelstil. Även Oscar Uddenäs hade en dag på jobbet där inte mycket fungerade. Ali Youssef fick mer gjort på sin knappa halvlek än vad någon av de andra yttrarna fick. Kan Ali närma sig en startplats?
Dubbel kritik mot Valgeir Fridriksson
Jag vill påstå att Valgeir Fridriksson inte passar in i Häckens spelstil och det av två anledningar. Den ena är att han har för dålig teknik. Djurgårdens kvitteringsmål föranleddes av att Valgeir helt oförklarligt drev ut bollen till inkast som i sin tur ledde till ett djurgårdsanfall som ledde till hörnan som Emmanuel Banda gjorde mål på. Jag vill påstå att ingen spelare i Djurgården hade gjort ett sådant misstag. Den andra anledningen till att Valgeir inte passar in är hans rädsla för att fatta beslut i offensiven. Han vågade i denna match knappt göra något mer än att spela säkra passningar bakåt eller i sidled. När han följde med i anfallen delegerade han ansvaret till någon annan, han vågade knappt slå ett inlägg. Detta i sin tur medför att det är enkelt att försvara sig mot en så endimensionell spelare som inte vågar utmana eller slå en öppnade passning. Jag tycker helt enkelt inte att Valgeir är tillräckligt bra för att spela i årets upplaga av Häcken, inte med fegspelet som han spelat hittills.
Problemet med "skadade" målvakter
Dessa taktiska så kallade skadeavbrott på målvakter måste få ett slut. Jag håller inte något emot Jacob Widell Zetterström eller Djurgården för att Widell Zetterström i 89:e minuten helt plötsligt blev akut hjulbent vilket gjorde att domare Ekberg blåste av så att Djurgården kunde samla sig, prata ihop sig och vila i en minut. Det är smart av Djurgården att göra så och Häckens momentum avtog en aning. Men det är ett förstörande moment som ger orimliga fördelar och gör fotbollen mindre underhållande.
Kärlek till uppspelsfasen
Djurgården pressade högt med oväntat stor framgång. Många gånger slarvade Häcken på egen planhalva och Djurgården kunde sno åt sig bollen. Jag vill dock ändå hylla Mikkel och framförallt Samuel för att de fortsatte att spela ett riskfyllt passningsspel i uppspelsfasen matchen igenom. Samuel gjorde förmodligen sin sämsta insats för säsongen men trots det gillade jag vad jag såg.

Sven Nöjd2022-07-25 00:21:00
Author

Fler artiklar om Häcken