Lagbanner
Platinumcars Arena, 2022-04-20 19:00

IFK Norrköping - Häcken
1 - 1

Fyra punkter efter 1-1 mot Norrköping

Fyra punkter efter 1-1 mot Norrköping

Kvällens bortamatch mot Norrköping slutade 1-1. Här kommer några punkter som egentligen inte bara handlar om matchen mot Norrköping utan även en summering av Häckens insatser de fyra första matcherna i årets allsvenska.

En upplaga av Häcken som är lätt att tycka om
Jag gillar Häckens lag och spel 2022 mer än jag gjort på många år. Samtliga matcher i Allsvenskan med Häcken i år har varit sevärda, både som supporter och gissningsvis även som neutral åskådare. Det känns som att det är uttalat att spelarna ska spela fotboll med hög risk och hög belöning. Det är många vågade passningar centralt i banan som ofta resulterar i spelomställningar åt det ena eller det andra laget. Så även mot Norrköping. Jag kom på mig själv med att bli mer arg när Totland inte fyllde på (mindre risk) än när de centrala mittfältarna tappade boll i kritiska lägen (mer risk). Det blir frejdig fotboll på vinst och förlust och jag tror att det är utvecklande för spelarna att spela den sortens fotboll samtidigt som det blir sevärda matcher för publik och TV-tittare.

Årets första dåliga halvlek
Jag har gillat Häckens spel i sju av åtta halvlekar hittills i den allsvenska säsongen. Jag tycker att Häcken spelade bra mot Blåvitt i både första och andra halvlek men i andra halvlek mot IFK Norrköping var Häcken det sämre laget. Häcken var i långa stunder för låga i försvarsspelet och för okonstruktiva i uppspelsfasen. Jag väljer att se det positiva med att Häcken klarade av Norrköpings forcering och att Häcken faktiskt inte släppte in något mål under den i långa perioder dåligt genomförda andra halvleken.

Lars Olden Larsens speltid skaver
Det har gnagt i mig flera matcher men nu kan jag äntligen verbalisera vad som skaver så mycket med Lars Olden Larsen. Det har inte så mycket med hans prestationer att göra utan mer med hur han används. Lars Olden Larsen verkar vara en habil spelare på en okej allsvensk nivå. Vad jag inte förstår är varför han får spela. Han har tidigare fått spela som ytter och nu mot Norrköping som central mittfältare. Per Mathias Högmo har pratat mycket om att bygga relationer spelarna emellan. Här har vi en spelare som inte är på Sead Haksabanovics eller Jordan Larssons nivå och som jag inte ser som en spelare som gör skillnad för sitt lag på samma sätt som de tidigare nämnda Rysslandsproffsen. Varför får han då spela, och dessutom på olika positioner? Det sker på bekostnad på andra spelare som kommer att vara kvar efter 30 juni. Jag hade hellre sett Sebastian Lagerlund, Filip Trpcevski eller någon annan tonåring från Häckens akademi få chansen istället för att på så vis bygga långsiktiga relationer och låta de unga egna spelarna känna på mer allsvenskt spel.

Häckens svaga ytterbacksuppsättning
Jag kan börja med att säga att jag inte saknar Godswill Ekpolo som lämnade Häcken för Norrköping inför säsongen, och det är inte ett statement skrivet i affekt. Godswill är för dålig i det offensiva spelet för att passa in i Häckens spelsätt. Men Häckens nuvarande ytterbackar håller inte måttet. Den enda som har imponerat är Kadir Hodzic. Kadir var bolltrygg och aktiv mot Blåvitt och en fröjd att se. De övriga ytterbackarna då? Ingen är tillräckligt bra. Valgeir Lunddal Fridriksson är otrygg med boll och inte särskilt delaktig i det offensiva spelet. Kristoffer Lund Hansen gör för många konstiga och dåliga aktioner. Allt från att kasta felaktiga inkast som leder till baklängesmål till att passa på tok för många bollar ut över sidlinjen varje match han spelar. Tomas Totland utstrålar noll självförtroende just nu, det ser inte ut som att han tycker det är kul att spela fotboll. I matchen mot Norrköping stannade han kvar i backlinjen förvånansvärt många gånger och var knappt delaktig i anfallsspelet. Jag hade gladeligen bytt ut de tre sistnämnda spelarna mot en riktigt bra högerback. Tomas Totland presenterades ju som en riktigt bra högerback men det har vi inte fått se något av ännu. Hoppas det finns sparkapital i honom och att han motbevisar oss som tvivlar. Om inte är det kanske dags att ge Sebastian Lagerlund chansen?

Sven Nöjd2022-04-20 22:46:28
Author

Fler artiklar om Häcken