Lagbanner
Bravida Arena, 2022-05-01 17:30

Häcken - Varbergs BoIS
3 - 1

Fyra punkter efter 3-1 mot Varberg

Fyra punkter efter 3-1 mot Varberg

BK Häcken vann komfortabelt mot Varberg med 3-1. Här kommer fyra punkter från matchen.

Äntligen utdelning
Efter första kvarten började tankarna komma smygande hos mig, tänk om Häcken inte gör mål idag? Vad händer då? Kommer spekulationerna då att komma igång på allvar och kommer ett begynnande hjärnspöke att ta form? När Jeremejeffs och Berggrens mål kom gick det äntligen att slappna av, det kändes att nu kommer vi äntligen igen vinna en match mot sämre motstånd. Nu håller fortfarande tesen om att det har varit tillfälligheter som gjort att Häcken inte gjort fler mål med tanke på hur oerhört många chanser som vi skapat match efter match i år.

Valgeir Fridrikson, mer än en backup?
Valgeir Fridrikson har sedan han kom till Häcken känts mer som en breddspelare än en spelare ämnad för startelvor. Men Valgeir har gjort några habila insatser i år och gjorde en bra match idag med många fina aktioner, bland annat det eleganta förarbetet till 3-0-målet. Valgeir fick en halvlek som högerback och en som vänsterback och skötte sig bra på bägge kanterna. Valgeir spelade resolut försvarsspel med fina brytningar, följde med i anfallen och vågade sig även på en och annan dribbling. Det kändes som att han spelade med stort självförtroende idag. Har Valgeir ytterligare en nivå i sig kan han visa sig vara en mer eller mindre permanent startspelare.

Korpfotbollsduellen
En härlig match i matchen var Häckens mittback Even Hovland mot Varbergs forward Simon Karlsson Adjei. Inte så mycket för att det var en het eller för den delen jämn duell spelarna emellan utan för att de bägge har en så stark korpfotbollsaura. Vi har alla sett och mött spelartypen i Korpen, spelaren som var avsevärt snabbare för tio år sen och som inte riktigt har det rätta steget längre. Det är lite fint att se sådant även i Allsvenskan. Even Hovland har en speciell löpstil och det går inte fort när han springer heller. Simon Karlsson Adjei ser mest bara seg ut. Med det sagt har jag ingen som helst aning om någon av de två varit snabbare spelare förut än vad de är nu och det är inte heller relevant.

En ny, annan stämning hos publiken?
Det har varit en pandemi där vi inte kunnat se fotboll på plats på länge. Därför kan minnet svika mig. Men: jag tycker att det är en annan stämning, en annan känsla på läktaren nu. Och det är något positivt. Matchen mot Varberg var första hemmamatchen som mer signalerar serielunk än het match. De två tidigare hemmamatcherna har varit allsvensk premiär mot AIK och derby mot IFK Göteborg och på sätt och vis lever de matcherna sina egna liv. Men även i dagens match fanns det något annat, något nytt. Det är svårt att exakt fånga känslan av det men här kommer några observationer:
- En kille i sjuårsåldern som satt på Sektion E på stolsraden närmast planen hade målat sitt eget Häckenemblem med tuschpennor på ett A4-papper som han höll upp mot spelarna under merparten av matchen.
- Publiken håller upp halsdukar under inmarshen vilket inte gjordes innan nya hymnen.
- Sektion G har väl växt? Även välfyllt mot Varberg.
- Vrålet från läktaren när Peter räddade straffen var högt och det visades mer känslor än vad straffräddningar tidigare gjort.
- Publikens jubel när Erik Friberg byttes in efter att inte varit med i matchtruppen förra matchen.
- Inte en observation från dagens match men jag tycker att Häckenklacken hörs mer på bortamatcherna på TV än tidigare.
Är den nya stämningen något som jag fabulerat i mitt eget huvud eller ligger det något i mina observationer?
 

Sven Nöjd2022-05-01 22:03:00
Author

Fler artiklar om Häcken