Lagbanner
Studenternas, 2023-04-23 17:30

Sirius - Häcken
1 - 4

Fyra punkter efter 4-1 mot Sirius

Fyra punkter efter 4-1 mot Sirius

Häcken vann enkelt mot ett blekt Sirius. Här kommer fyra punkter från matchen.

Ett bättre och ett sämre lag
Jag delar analysen som både bisittare Nordin Gerzic och Sirius lagkapten Marcus Mathisen gjorde i Discoverys sändning efter matchen, nämligen att Häcken är ett bättre fotbollslag än Sirius och att de även gjorde en bättre match. Man kan egentligen sluta analysen redan där men det finns lite till att säga. Det var första allsvenska matchen i år som Häckens mittfält hittade ytan mellan motståndarnas mittfält och försvar gång efter gång, något som jag tror berodde mer på ett obalanserat Sirius än att Häcken spelade bättre i dag jämfört med de tidigare matcherna.  

Mikkel Rygaards bästa match för säsongen
Jag har kritiserat Mikkel Rygaard i säsongsinledningen. Han tystade mig och många andra genom att göra en toppenmatch mot Sirius. Han hittade rätt ytor, var ständigt spelbar, spelade elegant och konstruktivt och tappade knappt några bollar. Lägg till ett klassiskt Rygaard-mål med ett välriktat skott och ett oklassiskt Rygaard-assist med ett perfekt inlägg med högerfoten till Lars Olden Larsen. Jag hoppas att Rygaard har tagit sig ur den lägstanivå som han visat upp i de tidigare tre matcherna.

Rädsla för fler skador
Det var länge sedan jag blev så orolig som när Even Hovland gick i backen och tog sig för knät i den 57:e matchminuten. Jag var både rädd för matchens utgång men framför allt för säsongens utgång. Even Hovland är Häckens näst viktigaste spelare efter Samuel Gustafson. Hovland sätter inte många fötter fel per match och många av Häckens anfall startas av honom. Hovlands spelintelligens, passningsspel, huvudspel och brytningssäkerhet håller högsta allsvenska klass. Medan Hovland låg ner började Tomas Totland att värma upp, förmodligen för att hoppa in som ytterback för att den längre Valgeir Fridriksson skulle hoppa in som mittback. Häcken hade nämligen ingen mittback med allsvensk erfarenhet på bänken i och med att Johan Hammar och Franklin Tebo bägge är skadade och Tobias Carlsson av okänd anleding var utanför truppen (är han fortfarande skadad?). Lyckligtvis visade det sig att Hovland inte var skadad och kunde slutföra matchen.

Många mål när Häcken spelar
Vill du se många mål när du går på allsvensk fotboll? Gå då på Häckens matcher. På fyra matcher har Häcken gjort tio mål och släppt in fem. 15 mål på fyra matcher ger ett snitt på 3,75 mål per match hittills, vilket är högst i Allsvenskan i år. Vilka lag ska du hittills inte se årets allsvenska om du bryr dig om att se många mål? Malmö FF och IFK Göteborg. Bägge lagen har hittills bara gjort och släppt in totalt fem mål. Värt att nämna är att Malmö har en match mindre spelad än Häcken och att IFK har inte gjort ett enda mål på fyra matcher.  Under guldsäsongen 2022 gjordes det i snitt 3,57 mål per match i Häckens matcher. Årets inledning av Allsvenskan har därmed tagit vid förra säsongens frejdiga fotbollsmatcher för Häcken. 

Sven Nöjd2023-04-23 22:16:00
Author

Fler artiklar om Häcken