Lagbanner
Gästkrönika: Att leva i en tid som inte gör skillnad – om tränarens betydelse

Gästkrönika: Att leva i en tid som inte gör skillnad – om tränarens betydelse

Idag drog BK Häcken igång försäsongsträningen, och vid rodret stod Andreas Alm och rattade. Därför publicerar vi här på Sektion G en kulturpsykologisk gästkrönika om tränarens betydelse och roll i ett lag, kopplat till synen på relationer i vår samtid. Författaren Daniel Sykes, verksam som psykolog, psykoterapeut och BK Häcken-supporter, tror på Andreas Alm, och hälsar honom välkommen med öppna armar.

Den 23 november nås vi av nyheten att BK Häckens huvudtränare Mikael Stahre valt att med omedelbar verkan lämna sitt uppdrag och därmed bryta det 3-åriga kontrakt han och klubben kommit överens om ungefär ett år tidigare. Skälet sägs vara att tränaren fått ett erbjudande för bra att tacka nej till.

BK Häcken förmedlar att klubben av tränarens kommande arbetsgivare fått ett förslag till ekonomisk kompensation, men valt att inte förhandla. ”För oss är långsiktighet och stabilitet viktigare än pengar. I vår tid tycks devisen me, myself and I inte längre bara gälla spelare utan även tränare. Jag känner mig lite gammal som står för andra värderingar” uttrycker sportchefen Sonny Karlsson i tydlig besvikelse till tidningar och radio.

Reaktionerna i media är blandade. Även om de flesta har förståelse för BK Häckens inställning, tycks ändå många anse att denna typ av agerande är något man måste räkna med i dagens elitfotboll. När spelare har rätt att tänka på sina egna karriärer framför klubbens bästa, varför ska då inte tränare ha samma möjlighet?

---
 
Bortsett min brist på insyn i de faktiska förhållandena i just detta fall menar jag att det fungerar som exempel på ett problem i vår tid, nämligen vår svårighet att uppfatta en viss typ av skillnader. Det grundantagande som ligger bakom resonemanget – att fotbollstränare precis som spelare har rätt att bryta ett kontrakt om något bättre erbjudande dyker upp – påminner om vår syn på kärleksrelationer och äktenskap.

Denna typ av relation innebär ett öppet avtal som båda parter har rätt att lämna när relationen inte längre ger det som någon eller båda önskar. Det kan handla om ett missnöje med relationen eller att något bättre hägrar. Vi kan ha olika åsikter om detta synsätt, men på en samhällelig nivå är det allmänt accepterat.

Men är det samma sak att vara tränare respektive spelare? Befinner man sig här, som i kärlekslivet, i en jämbördig relation? Naturligtvis inte, svarar många säkert. En tränare har ju helt andra uppgifter än spelarna. Ja, men bortsett från det, undrar jag? Finns det ingen skillnad som går bortom innehållet i det tränaren respektive spelaren utför? Är det arbetsuppgiftsbeskrivningen som till exempel skapar skillnaden mellan en förälder och dennes barn, eller mellan en chef och dennes medarbetare?

Jag menar att vi i denna typ av relationer aldrig kan bestämma skillnaden utifrån de uppgifter respektive part har att utföra. Skillnaden ligger inte på innehållsnivån, utan på strukturell nivå som man skulle uttrycka det inom samhällsvetenskapen. Som förälder tillhör du helt enkelt en annan kategori än ett barn och detta är en norm eller regel som många människor i vårt samhälle delar. Relationen är alltså inte ömsesidig och symmetrisk som en kärleksrelation, utan asymmetrisk. Föräldern har ett ansvar som barnet aldrig bör ha.

Detsamma gäller chefer och enligt min bedömning även tränare och andra ledare. Därför har en tränares handlingar så mycket större betydelse än spelarnas. En ledare har nämligen ett ansvar för gruppen, ett ansvar som naturligtvis inte kan formuleras i ett skriftligt kontrakt, men som för gruppens bästa bör fungera som inre kompass hos den som tar på sig en ledarroll.

---

Så Sonny Karlsson är absolut inte gammalmodig i sitt synsätt utan står för värderingar som ger BK Häcken sin identitet och styrka. Alltsedan anställningen av Peter Gerhardsson har långsiktighet och ett ansvar för klubben och de som verkar i den varit hans och föreningens ledstjärnor. När klubbdirektör Dennis Andersson vid presskonferensen där den nya tränaren Andreas Alm presenterades uttrycker att ”Fåglar är flyktiga varelser medan träd är stabila och förankrade i myllan” så finns det ett djupare budskap bakom hans lättsamma göteborgska ordvitsande. Vi i BK Häcken vill stå för något mer än kortsiktig egoism och girighet.
 
Så avslutningsvis vill jag bara säga välkommen till Hisingen Andreas! Du har under dina nästan åtta år som tränare i AIK visat prov på tålamod och förmågan att ta ansvar, just de egenskaper vi i BK Häcken värderar. Vi ser fram emot en lång och givande relation!

Daniel Sykes2018-01-08 19:29:00
Author

Fler artiklar om Häcken