Lagbanner
Häckens gjorda och insläppta mål under guldsäsongen i siffror

Häckens gjorda och insläppta mål under guldsäsongen i siffror

Jag har dykt ner i statistik kring de gjorda och insläppta målen i Häckens matcher under guldsäsongen och kommit fram till att Häckens SM-guld inte bara är en seger för oss Häckenfans utan även en seger för alla fotbollsromantiker.

Rekordmånga mål för ett lag på 2000-talet
De som gick på Häckenmatcher under säsongen 2022 fick se mycket mål för pengarna, både mål framåt och bakåt. En koll under 2000-talet visar att inget vinnarlag har släppt in fler mål än Häckens 37. Djurgården släppte in 33 mål under deras segersäsong 2002 på 26 matcher vilket ger ett snitt på 1,27 insläppta mål i snitt per match vilket går att jämföra med Häckens 1,23 insläppta mål per match 2022.

Framåt då? Häcken gjorde 69 mål under årets allsvenska säsong. Endast ett lag har gjort fler mål under en säsong i Allsvenskan och det var Kalmar som under segersäsongen 2008 lyckades göra 70 mål. Anmärkningsvärt är att Häcken även har tredjeplatsen på flest gjorda mål under en säsong då Häcken säsongen 2012 mäktade med 67 gjorda mål. Häcken, som kom tvåa gjorde hela 19 fler mål än Elfsborg som vann Allsvenskan det året på 48 gjorda mål. Högst målsnitt har dock Djurgården från säsongen 2003 då de gjorde 62 mål på 26 matcher vilket ger ett snitt på 2,38 mål per match. Tvåa på listan kommer Kalmar från 2008 med ett snitt på 2,33 mål per match. Trea kommer Djurgården från 2005 med 2,31 mål per match och Häcken 2022 kommer på en fjärdeplats med ett snitt på 2,30 mål per match. Häcken har alltså under årets allsvenska säsong släppt in näst flest mål per match av alla guldlag under 2000-talet och gjort fjärde flest mål per match av alla lag.

Räknar man summan av gjorda och insläppta mål på en säsong på 2000-talet har Häcken både den högsta summan och det högsta målsnittet av alla guldlag. I Häckens matcher har det gjorts totalt 107 mål. Det ger ett snitt på 3,57 mål per match. På andraplatsen kommer Kalmar från säsongen 2008 med 102 mål och ett snitt på 3,4 mål per match och trea kommer Djurgården från säsongen 2003 då de gjorde 88 mål på 26 matcher vilket ger ett snitt på 3,38 mål per match.

En säsong utan tröstmål men med desto fler high five-mål
Häcken förlorade endast två matcher under den allsvenska säsongen, hemma mot IFK Göteborg och hemma mot Djurgården. Mot Göteborg blev det förlust med 0-2 och mot Djurgården med 1-2. I matchen mot Djurgården tog Häcken ledningen i första halvlek genom ett straffmål av Alexander Jeremejeff men Djurgården vände matchen genom två mål i andra halvlek.

Det innebär att Häcken under guldsäsongen inte gjorde ett enda tröstmål. Definitionen jag använder mig av gällande tröstmål är att det är de mål som görs när det andra laget minst har en tvåmålsledning och att det andra laget vinner matchen. Man kan argumentera för att Jeremejeffs straffmål mot Djurgården på sätt och vis var ett tröstmål men när han gjorde målet var det ju i stunden ett potentiellt segermål.

Häcken har däremot gjort en del high five-mål. Jag vet inte riktigt vad jag ska kalla dessa mål men det är mål som absolut inte gör någon skillnad mer än för målskillnaden, mål som lag och supportrar mest ler och mår bra av när de görs. Jag har valt ut de målen som gjorts när laget vunnit med minst tre mål och som gjorts när laget haft ledningen med med två mål eller fler. Guldsäsongens high five-mål:
Oscar Uddenäs 4-1-mål mot GIF Sundsvall borta.
Lars Olden Larsens 5-1-mål mot Sundsvall borta.
Oscar Uddenäs 3-0-mål mot Helsingborg hemma.
Oscar Uddenäs 4-0-mål mot Helsingborg hemma.
Blair Turgotts 5-0-mål mot Helsingborg hemma.
Ibrahim Sadiqs 4-1-mål mot Värnamo hemma.
Forrest Lassos 4-1 självmål mot Sundsvall hemma (kul att han får vara med på denna lista!).
Mikkel Rygaards 3-0-mål mot Göteborg borta.
Mikkel Rygaards 4-0-mål mot Göteborg borta.

Noterbart är att Alexander Jeremejeff inte gjorde ett enda high five-mål, vilket innebär att samtliga 22 mål som han gjorde var viktiga mål (möjligtvis att straffmålet mot Djurgården inte ska räknas med här).

Mål sista kvarten
Jag har aldrig förstått mig på personer som lämnar en match innan matchen är slut. De som lämnade arenan i förtid under Häckenmatcher under den gångna säsongen löpte extra stor risk att missa ett eller flera mål. Av de mål som gjordes i matcher som Häcken spelade gjordes 32 av 107 mål i matchminut 76 eller senare. Hela 30% av alla mål gjordes alltså sista kvarten plus tilläggstid. Det går att jämföra med snittet i Allsvenskan 2022 på 25,1% och snittet i exempelvis Premier League för årets säsong på 18,4%. Och det trots att Premier League har VAR vilken i regel innebär fler tilläggsminuter i slutet av matcher.

Häcken gjorde 17 av sina 69 mål från matchminut 76 och framåt vilket ger en procentsats på 24,6%. Det mest anmärkningsvärda är dock att Häcken släppte in 15 av sina 37 mål under sista kvarten plus tillägg. Det ger en procentsats på hela 40,5%. Min känsla innan jag dök ner i statistiken var att Häcken avgjorde många matcher sent och tänkte att det kanske hade att göra med att Häckens spelare hade bättre fysik och ork än motståndarlagets spelare men statistiken säger annorlunda. Kanske har det att göra med Högmos uttalade taktik att i slutet av matcher avgöra genom att göra ytterligare ett mål istället för att backa hem med exempelvis en fembackslinje. Helt enkelt att spela Häckenfotboll tills domaren blåser av matchen.

En säsong utan mållösa matcher
Häcken gjorde mål i alla matcher utom en i årets Allsvenska. De misslyckades endast att göra mål i hemmamatchen mot IFK Göteborg som slutade med en 0-2-förlust. Senast Häcken spelade en 0-0-match i Allsvenskan var den 18 september 2021 då Häcken mötte Mjällby. Det innebär att det gjorts mål i Häckens senaste 41 matcher i Allsvenskan. 

Sammanfattande tankar om Häckens många mål under guldsäsongen
Det är en seger för fotbollen att det går att vinna Allsvenskan med foten på gaspedalen så som Häcken gjorde 2022, Kalmar 2008 och Djurgården under första halvan av 00-talet. En seger både för fotbollen och för oss fotbollsromantiker som tycker att anfall är bästa försvar, att man ska våga för att vinna och som vill gå på fotbollsmatcher för att se frejdig fotboll med många mål. Lika mycket har det varit en förlust för oss fotbollsromantiker vissa andra år som exempelvis när AIK vann Allsvenskan 2018 med futtiga 50 gjorda mål och 16 insläppta mål.

Det ska bli spännande att se hur Häckens lag och spelfiliosofi tar sig an utmaningarna i Europa nästa år och om Häcken vågar fortsätta spela sin offensivt viktade Häckenfotboll. Jag hoppas det.

Sven Nöjd2022-11-29 14:09:00
Author

Fler artiklar om Häcken