Lagbanner
Tele2 Arena, 2022-03-06 13:00

Hammarby - Häcken
4 - 0

Hammarby IF - BK Häcken 4-0: Frågan om Häcken kan prestera mot bättre motstånd? Svaret är nej.

Hammarby IF - BK Häcken 4-0: Frågan om Häcken kan prestera mot bättre motstånd? Svaret är nej.

BK Häcken hade vind i seglen inför matchen mot Hammarby, 18-0 i målskillnad och fina tendenser i matcherna mot Ytterhogdal och Falkenberg. Samtidigt imponerade inte Hammarby i deras matcher mot de nyss nämnda lagen. Värdemätaren skulle ske på Tele2 Arena i Stockholm. Det visade sig tydligt att Häcken inte klarar av att stå upp mot bättre motstånd. Inte ens nära. Hammarby vann välförtjänt med 4-0 efter en svag insats av Häcken.

Svag försvarsinsats
Backlinjen gjorde en svag insats mot Hammarby. Franklin Tebo kommer trots självmålet undan med godkänt betyg. Even Hovlands insats på Hammarbys, tillika Tebos 2-0 mål är under all kritik. Hovland tillät Selmani att ta ner bollen och vända om på ett sätt som man inte kan göra på den här nivån. Överlag har det varit en dålig vecka för Häckens norrmän: Tobias Heintz platsar inte i laget och blev utlånad till Sarpsborg, Hovland visade sig mänsklig och Totland lyckades vara osynlig matchen igenom förutom när han orutinerat kastade ett inkast från egen planhalva in i planen på en markerad Rygaard som resulterade i Hammarbys 3-0-mål.

En coachvinst för Hammarby och ett dåligt förberett Häcken
Hammarby tog sig ofta ur Häckens presspel med långbollar framför eller bakom Häckens backlinje. Gustav Ludwigsson och Astrit Selmani sprang som vanligt på varenda boll och gav ingen tid eller andrum till Hovland och Tebo som flera gånger hamnade i svåra lägen som till sist ledde till baklängesmål. Det såg ut som att Häckens mittbackar inte var förberedda på den frenesin som Hammarbys anfallare hade, att de blev tagna på sängen. Selmani och Ludwigsson gjorde det som vanligt bra men de tilläts också att göra det bra. Ska Häcken spela med hög press måste backlinjen klara av två isolerade forwards bättre än de gjorde mot Hammarby. Annars kommer varenda lag att slå långt på forwards hela säsongen mot Häcken. Vi får hoppas att Hovland och Tebo (eller Hammar) spelar ihop sig och löser situationen bättre när Allsvenskan startar.

Dålig ytterbacksinsats, för få offensiva initiativ
Häcken startade med Kristoffer Lund Hansen och Tomas Totland som ytterbackar. De följde med bra i anfallen men det saknades offensiva initiativ från dem. Bägge fastnade allt som oftast på Hammarbys ytterbackar och för det mesta stannade anfallen av med passningar bakåt i banan där anfallen tappade fart och fick byggas upp på nytt. Jag önskar fler dribblingsförsök från våra ytterbackar och lite mer mönsterbrytande aktioner.

Skriket
Hammarbys publik höll igång bra hela matchen och den tillresta Häckenklacken hördes också några gånger i TV-sändningen. Men det ljud som etsade sig fast från matchen är Benie Traorés skrik när han skadade sig. Det skar genom luften och överröstade publiken. Det hördes tydligt hemma i TV-soffan och jag har aldrig hört något liknande. Det var ett otäckt ljud som jag tänkt på minst en gång varje vaken timma sen det hände. Vi hoppas alla att Benié kommer tillbaka starkare än någonsin när skadan läkt. Get well soon Benie!

Ljusglimtar
Trots en undermålig insats i 4-0-förlusten mot Hammarby fanns ljusglimtar i mörkret. Leo Bengtsson gjorde än en gång en bra match. Han utmanar, spelar irrationellt, kommer till avslut och känns ständigt farlig. Leo jobbar dessutom stenhårt i presspelet. Valgeir Lunddal Fridriksson gjorde sin bästa match i Häckentröjan och transporterade boll på ett bra sätt. Sen såg presspelet stundtals riktigt bra och välkoordinerat ut. Det kan Häcken jobba vidare på i väntan på den Allsvenska premiären 2 april.

Sven Nöjd2022-03-07 20:56:00
Author

Fler artiklar om Häcken