Lagbanner
Nationalarenan, Friends Arena, 2023-07-08 15:00

AIK - Häcken

Inför: AIK - BK Häcken

Inför: AIK - BK Häcken

Under förra veckans kryss mot IFK Norrköping så är det dags för match igen. Den här gången reser de gulsvarta till Stockholm för att ta sig an ett alltjämt krisande AIK. Nedan finner ni lite tankar inför matchen!

Svaga insatser sist

Det var oroväckande att det var flera nyckelspelare som inte alls lyckades komma upp till sin vanliga nivå i matchen mot “Peking”. Simon Gustafson var dålig, Ibrahim Sadiq var dålig, Benie Traore kom inte heller han upp i nivå. Det är viktigt att spelare som dessa presterar på en bra och jämn nivå nu när Häcken ska ut och i Europa och spela matcher. Dock var det inte enbart dåliga prestationer mot Norrköping sist, utan Kristoffer Lund och Even Hovland fortsätter båda gå från klarhet till klarhet och visade hur viktiga de båda är för Häcken i förra helgens match. Positivt var det dessutom att Tobias Sana kom in i slutet av matchen och tillförde ett hot längs vänsterkanten och visar därmed att han absolut är att räkna med i höst.

Rotationsläge?

På onsdag spelar Häcken den första matchen i Champions League-kvalet när walesiska TNS kommer till stan. Häcken kommer att behöva räkna med att det lär bli två matcher om veckan nu för en lång tid framöver och rotation kommer att behövas ifall de ska klara sig undan skador. Frågan är om rotationen inleds redan mot AIK? Truppen är nästintill intakt nu efter vårens stora skadebekymmer och det finns relativt god täckning på varje position. Ifall Häcken dessutom vill hänga med i toppen av Allsvenskan fungerar det inte att rotera halva laget, men någon enstaka spelare skadar det aldrig att ställa över.

Stormen i Gnaget avtar inte

Det har hunnit hända en hel del sen AIK sist spelade fotboll. Trots en förlösande 2-0-seger i den allsvenska återstarten mot BP, fick Andreas Brännström sparken dagen efter vinsten. Ett beslut som uppfattades som konstigt hos väldigt många. In har den gamla storspelaren och den rutinerade tränaren Henning Berg. En spännande anställning trots att tajmingen var aningen konstig. Frågan är om norsken får effekt på AIK direkt, eller om matchen mot Häcken blir så tuff som den kan förutspås att bli. Matchen mot BP var den portugisiska wing-backen Rui Modestos stora match, och han gjorde bägge målen i AIK:s triumf. Dessutom var både Alexander Milosevic och John Guidetti från start för stockholmarna och det är givetvis viktigt för AIK, som står parkerade på 14:e plats i Allsvenskan.

Läget i truppen
Blair Turgott följer tidigare kommunicerad plan. Ali Youssef tränar för fullt med laget men är inte redo för match. Johan Hammar har en fotskada och är borta i några veckor. Romeo Amane har en överansträngd ljumske och är inte aktuell för spel. Bénie Traore missar matchen på grund av familjeskäl.

Trupperna

AIK

Ej offentliggjord ännu

BK Häcken
Abrahamsson, Brattberg, Totland, Fridriksson, Hovland, Sandberg, Tebo, Hodzic, Lund, Sa.Gustafson, Si.Gustafson, Rygaard, Jansson, Dahbo, Kamara, Sadiq, Sana, Trpcevski, Sonko, Uddenäs

Potentiella startelvor

AIK (3-5-2):
Nordfeldt; Haliti, Papagiannopoulos, Miloseviccc; Otieno, Hussein, Keita, Magashy, Modesto; Faraj, Guidetti

BK Häcken (4-3-3):
Abrahamsson; Totland, Hovland, Sandberg, Lund; Si.Gustafson, Sa.Gustafson, Rygaard; Dahbo, Sadiq, Sonko

Senaste fem matcherna lagen emellan

2022: AIK - BK Häcken 1-2, Allsvenskan
2022: BK Häcken - AIK 4-2, Allsvenskan
2021: AIK - BK Häcken 2-1, Allsvenskan
2021: BK Häcken - AIK 2-1, Allsvenskan
2020: AIK - BK Häcken 0-1, Allsvenskan

Melvin Malmberg2023-07-07 14:38:00
Author

Fler artiklar om Häcken